Έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα σε ταινίες ή στις ειδήσεις: Οι αγαπημένοι που είναι παντρεμένοι για δεκαετίες πεθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες ο ένας μετά τον άλλον. Οι άνθρωποι το αποκαλούν «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» και είναι αληθινό.
Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να είναι συναισθηματικά καταστροφική. Είναι σπάνιο, αλλά μερικές φορές μια συντριπτική απώλεια μπορεί να επηρεάσει τη σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς.
Ευτυχώς, οι γιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες περιπτώσεις.
Η καρδιά ανταποκρίνεται
Τα συμπτώματα της ραγισμένης καρδιάς, όπως το σφίξιμο στο στήθος και η δύσπνοια, μπορεί να φαίνονται σαν καρδιακή προσβολή.
Το πρόβλημα συμβαίνει όταν η ψυχολογική δυσφορία πυροδοτεί ξαφνική αδυναμία του καρδιακού μυός. Μπορεί να προκληθεί από ξαφνικό σοκ ή οξύ άγχος. Οι γιατροί την αποκαλούν «καρδιομυοπάθεια που προκαλείται από στρες».
Η καρδιά έχει τα μυστήρια της, συμπεριλαμβανομένου του λόγου για τον οποίο μπορεί ξαφνικά να αδυνατίσει λόγω σωματικού ή συναισθηματικού στρες.
Θα μπορούσε να συμβεί όταν μια πλημμύρα από την ορμόνη του στρες, την αδρεναλίνη, είναι πάρα πολλή για να τη διαχειριστεί. Μια θεωρία είναι ότι η αδρεναλίνη προκαλεί στις αρτηρίες της καρδιάς στένωση τόσο πολύ που διακόπτουν τη ροή του αίματος στους μυς.
Σε αντίθεση με το έμφραγμα, το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς κάνει ένα μέρος της καρδιάς μεγαλύτερο, προσωρινά.
Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στις γυναίκες παρά στους άνδρες, στη μέση ή σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτό που κάνει την πάθηση ακόμα πιο περίεργη είναι ότι τα άτομα που προσβάλλονται συνήθως δεν έχουν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.
Ενώ συνηθίζουμε να ακούμε για σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς όταν κάποιος χάνει τον επί χρόνια σύζυγο ή σύντροφό του, μπορεί αυτή η συνθήκη να συμβεί και σε άλλες καταστάσεις. Κάποιος μπορεί να το περάσει μετά από διάλυση μακροχρόνιας σχέσης, σοβαρά οικονομικά προβλήματα, απώλεια εργασίας ή ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Μπορεί επίσης να συμβεί σε καταστάσεις που τον κάνουν εξαιρετικά ανήσυχο, όπως η δημόσια ομιλία, ή πολύ ξαφνιασμένο, όπως ένα πάρτι έκπληξη. Το άγχος της χειρουργικής επέμβασης και άλλα σημαντικά σωματικά ζητήματα μπορεί επίσης να λειτουργήσουν ως έναυσμα.
Διάγνωση
Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι σαν έμφραγμα, θα πρέπει το άτομο που τα νιώθει να καλέσει άμεσα το 166. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για καρδιακή προσβολή, τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή, επομένως είναι σημαντικό να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Στο νοσοκομείο, μπορεί να κάνει εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα (EKG). Εάν πρόκειται για σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, αυτά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να επιβεβαιωθεί ότι δεν ήταν καρδιακή προσβολή.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις, μια στεφανιαία αγγειογραφία, για παράδειγμα, θα έδειχναν ότι ο κάτω αριστερός θάλαμος του οργάνου είναι μεγαλύτερος από το κανονικό και ότι η καρδιά δεν αντλεί όπως θα έπρεπε.
Καλό είναι να ενημερωθεί ο γιατρός για την απώλεια και τη θλίψη του ατόμου που έχει τα παραπάνω συμπτώματα. Αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να καταλάβει τι συμβαίνει.
Θεραπεία
Μπορεί το άτομο με το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς να χρειαστεί φάρμακα για να διαχειριστεί την αρτηριακή πίεση και να ελαφρύνει μέρος της πίεσης στην καρδιά.
Επειδή η καρδιά έγινε πιο αδύναμη, μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να πάθει καρδιακή ανεπάρκεια ή να έχει προβλήματα με τον καρδιακό ρυθμό. Ο γιατρός θα πρέπει να μιλήσει γι' αυτό μαζί με τον ασθενή και να του πει ποια φροντίδα παρακολούθησης θα χρειαστεί.
Η συμβουλευτική μπορεί επίσης να βοηθήσει το άτομο με θλίψη ή το άγχος που προκάλεσε τα συμπτώματα. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει έναν θεραπευτή που μπορεί να τον βοηθήσει να μιλήσει για τα συναισθήματά του και να βρουν τρόπους να τα διαχειριστεί καθώς αντιμετωπίζει τη νέα του κατάσταση.
Σε λίγους μήνες, θα πρέπει να ξεπεραστούν τα καρδιακά προβλήματα.
Μετά από αυτό, το άτομο δεν διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς από οποιονδήποτε άλλον.