Της Γιάννας Σουλάκη
Αμερικανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η ζάχαρη είναι ένα από τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος και επιπλέον, είναι αιτία πρόκλησης καρκίνου.
Σύμφωνα με την έρευνα, η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών δημιουργεί μια φυσική εξάρτηση - πολύ πιο ισχυρή από την κοκαΐνη - ενώ επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά δέκα φορές.
Ας ρίξουμε, κατ''αρχήν, μια συγκριτική ματιά στην κατανάλωση ζάχαρης τα τελευταία 300 χρόνια:
Το 1700, ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε περίπου 4 κιλά ζάχαρης ετησίως.
Το 1800, ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε περίπου 18 κιλά ζάχαρης ετησίως.
Το 1900, η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε σε 41 κιλά ζάχαρης ετησίως.
Το 2012, περισσότερο από το 50% όλων των Αμερικανών κατανάλωνε 500 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως – κάτι που μεταφράζεται στο τεράστιο νούμερο των 180 κιλών ζάχαρης ανά έτος!
Επίσης, το 1890, μόνο 3 στους 100.000 ανθρώπους είχαν διαβήτη, ενώ το 2012, διαγνώστηκαν με την ασθένεια σχεδόν 8.000 από 100.000 ανθρώπους (αριθμός, ο οποίος από τότε αυξάνεται συνεχώς)!
Πώς δημιουργείται ο εθισμός στη ζάχαρη;
Η ζάχαρη απειλεί τα παιδιά μας. Τα παιδιά στην Αμερική καταναλώνουν σήμερα περίπου 10 φορές περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με το 1900, ειδικά με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS), ουσία που αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή θερμίδων από όλα τα τρόφιμα στις ΗΠΑ!
Η εξαιρετικά εθιστική ουσία HFCS, εμπεριέχει φρουκτόζη και γλυκόζη. Αλλά τα δύο αυτά συστατικά ΔΕΝ αναμειγνύονται μεταξύ τους (όπως συμβαίνει στην άσπρη επιτραπέζια ζάχαρη), οπότε ο οργανισμός μας δεν χρειάζεται να τη διασπάσει. Έτσι, η φρουκτόζη απορροφάται αμέσως, πηγαίνοντας κατευθείαν στο ήπαρ, όπου μετατρέπεται σε λίπος (VLDL και τριγλυκερίδια).
Σύμφωνα με τον Dr. Joseph Mercola: «Η φρουκτόζη επίσης ξεγελά τον μεταβολισμό και προκαλεί τον οργανισμό να πάρει βάρος, καθώς έχει την ιδιότητα να απενεργοποιεί το σύστημα ελέγχου της όρεξης», λέει.
Η φρουκτόζη δεν διεγείρει σωστά την ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της δεν καταστέλλει τη γκρελίνη (ορμόνη της πείνας) και δεν διεγείρει τη λεπτίνη (ορμόνη του κορεσμού). Όλα αυτά μαζί οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής και στην ανάπτυξη ανοχής στην ινσουλίνη. Η ίδια διαδικασία, επίσης, καταστέλλει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη, όμως, κι αν αποφεύγετε την HFCS, δεν σημαίνει ότι γλιτώνετε τις επιπτώσεις της ζάχαρης.
Η υπερβολική πρόσληψη ΟΛΩΝ των επεξεργασμένων σακχάρων έχει ως αποτέλεσμα, την υποβαθμισμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (μείωση της ικανότητας των λευκών αιμοσφαιρίων να καταστρέφουν τα βακτήρια), την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, έχετε κατά νου ότι η ζάχαρη είναι ακραία εθιστική ουσία!
Ο Dr. Serge Ahmed από το Μπορντό της Γαλλία, κάνοντας πειράματα με αρουραίους, τους βάζει να επιλέξουν μεταξύ κοκαΐνης και ζάχαρης. Μαντέψτε ποιος κερδίζει, ξανά και ξανά; Ναι... η ζάχαρη! Αποδεικνύεται ότι η γλυκιά γεύση της ζάχαρης είναι πιο εθιστική, από την υψηλής τοξικότητας κοκαΐνη.
Βλέπετε, η ζάχαρη παράγει ντοπαμίνη, μια νόστιμη χημική ουσία που προκαλεί «ευτυχία» και τέρψη στον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι εθίζονται στην κατανάλωση ζάχαρης και στη συνέχεια την έχουν ανάγκη για να αισθάνονται «κανονικοί», ενώ υφίστανται συναισθήματα απογοήτευσης και «απόσυρσης» εάν κόψουν τη ζάχαρη από τη διατροφή τους.
Αν κάποιος αποφασίσει να απέχει για λίγες ημέρες από τη ζάχαρη, ο εγκέφαλός του θα αρχίσει από μόνος του να παράγει ντοπαμίνη, αλλά η δυσφορία που προκαλεί η διαδικασία της διακοπής της, κρατά τους περισσότερους «εξαρτημένους» από τη ζάχαρη και παγιδευμένους στον εθισμό της.
Εξερευνώντας τη σχέση ζάχαρης και καρκίνου: Μήπως η ζάχαρη... τροφοδοτεί τον καρκίνο;
Τα καρκινικά κύτταρα συνήθως αναπτύσσονται γρήγορα και πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό, κάτι που προϋποθέτει την κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα χρειάζονται πολύ γλυκόζη. Τα καρκινικά κύτταρα, επίσης, εκτός από ζάχαρη, χρειάζονται και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα αμινοξέα και τα λίπη.
Έτσι γεννήθηκαν οι μύθοι για τη ζάχαρη και τον καρκίνο: εάν τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται πολύ γλυκόζη, κόβουμε τη ζάχαρη από τη διατροφή μας. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο απλό! Όλα τα υγιή κύτταρά μας χρειάζονται τη γλυκόζη. Έτσι, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μια διατροφή «χωρίς ζάχαρη» μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης, εάν ο καρκίνος διαγνωστεί.
Λόγω, πάντως, της αναερόβιας κυτταρικής αναπνοής - μηχανισμός που εκδηλώνουν όλα τα καρκινικά κύτταρα - η ζάχαρη είναι το αγαπημένο φαγητό του καρκίνου!
Κάτι που σημαίνει ότι η ζάχαρη... ταΐζει τον καρκίνο.
Και επειδή το ήμισυ της λευκής ζάχαρης που καταναλώνεται στις ΗΠΑ προέρχεται από ζαχαρότευτλα, θα πρέπει να θυμάστε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι γενετικά τροποποιημένα, με όλους τους κινδύνους που συνοδεύουν τα τρόφιμα αυτά. Ένας ακόμη λόγος, λοιπόν, για να κρατήσετε τον «Λευκό Θάνατο», όπως ονομάζεται η ζάχαρη, έξω από τη διατροφή σας και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών ειδών καρκίνου.
Είτε λοιπόν βρίσκεστε σε θεραπεία αυτή τη στιγμή για κάποιο τύπο καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, ή του προστάτη ή εάν απλώς προσπαθείτε να κρατήσετε καλές διατροφικές συνήθειες, μπορείτε να αποφεύγετε την λευκή, την καστανή ζάχαρη, την αγαύη και όλα τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως την ασπαρτάμη, την σουκραλόζη και σακχαρίνη.
Εάν αγαπάτε τα γλυκά, είναι καλύτερο να προτιμήσετε την 100% βιολογική πράσινη stevia, την ξυλιτόλη, το ακατέργαστο μέλι, το καθαρό σιρόπι σφενδάμου, τη μελάσα και τη ζάχαρη καρύδας.
Συμπερασματικά... εάν θέλετε να είστε και να παραμείνετε υγιείς, θα πρέπει να αναλάβετε τον έλεγχο στην πρόσληψη ζάχαρης, έτσι ώστε να μην αναλάβει εκείνη τον έλεγχό της υγείας σας!
Τέλος στη «σύγχυση» της ζάχαρης
Είναι εύκολο να μπερδευτείτε από τα διάφορα σάκχαρα και γλυκαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόδιο, οπότε μπορείτε με την παρακάτω λίστα να γνωρίζετε τί διαβάζετε στις ετικέτες των τροφίμων:
- Σακχαρίτης = ζάχαρη
- Η γλυκόζη είναι μια μορφή ενέργειας. Κάθε κύτταρο στο σώμα σας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για ενέργεια.
- Οι υψηλές ποσότητες φρουκτόζης είναι πολύ επιβλαβείς για το σώμα, αν δεν καούν άμεσα ώστε να μετατραπούν σε ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή η φρουκτόζη μεταφέρεται απευθείας στο ήπαρ, όπου μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια (λίπος). Η περίσσεια των τριγλυκεριδίων αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη (και την παραγωγή ινσουλίνης), συμβάλλοντας έτσι στον διαβήτη, με έναν ύπουλο δευτερεύοντα τρόπο.
- Τα απλά σάκχαρα μπορούν αναμειχθούν και να σχηματίσουν πιο περίπλοκα σάκχαρα, όπως η σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), που είναι «δισακχαρίτης», ο οποίος αποτελείται κατά 50% από γλυκόζη και 50% φρουκτόζη.
- Η «εξευγενισμένη» λευκή ζάχαρη (καθαρή σακχαρόζη) πλένεται με διάλυμα σιροπιού, κατόπιν με ζεστό νερό, καθαρίζεται (συνήθως με χημικό τρόπο) για να απομακρυνθούν οι ακαθαρσίες, αποχρωματίζεται, συμπυκνώνεται, εξατμίζεται, ξαναβράζεται έως ότου σχηματιστούν οι κρύσταλλοι, διαχωρίζεται και πάλι και μετά στεγνώνεται.
Μέχρι να συμβούν όλα τα παραπάνω, όλα τα απομεινάρια του «φυσικού οφέλους» της και της «θρεπτικής της αξίας» έχουν εξαφανιστεί εντελώς! Στην πραγματικότητα, η λευκή ζάχαρη θα πρέπει να θεωρείται «βιομηχανικό προϊόν» και όχι «τρόφιμο».
- «Καφέ ζάχαρη» είναι η λευκή ζάχαρη αναμεμειγμένη με μελάσα.
- Η «ακατέργαστη» ζάχαρη δεν είναι πραγματικά ακατέργαστη, καθώς έχει υποστεί επεξεργασία και τα περισσότερα μέταλλα και οι βιταμίνες της έχουν εξαφανιστεί. Ίσως να είναι λίγο καλύτερη από την εξευγενισμένη λευκή ζάχαρη, καθώς περιέχει λίγη μελάσα που έχει απομείνει.
- Η ασπαρτάμη είναι ένα νευροτοξικό ποντικοφάρμακο... ας μην αναφέρουμε περισσότερα.
- Η splenda (σουκραλόζη) ΔΕΝ είναι ζάχαρη, παρά το παραπλανητικό σύνθημά που χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ, φτιαγμένο από ζάχαρη». Είναι ένα χλωριωμένο τεχνητό γλυκαντικό συνδυασμένο με ασπαρτάμη.
- Το μέλι αποτελείται κατά 50% περίπου από φρουκτόζη, αλλά σε φυσική (ακατέργαστη και μη παστεριωμένη) μορφή και περιέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το ντόπιο και μη παστεριωμένο μέλι είναι η καλύτερη επιλογή.
- Η στέβια είναι ένα εξαιρετικά γλυκό βότανο που προέρχεται από το φύλλωμα του φυτού της Στέβιας της Νότιας Αμερικής, τροφή που θεωρείται απόλυτα ασφαλής (στη φυσική της μορφή).
- Η πράσινη στέβια είναι ολόκληρο το φυτό, ενώ η λευκή στέβια είναι τροποποιημένη και μπορεί να περιέχει συχνά και άλλα συστατικά, όπως φυσικές γεύσεις ή δεξτρόζη - μια μορφή ζάχαρης. Η 100% βιολογική πράσινη stevia στη φυσική της κατάσταση, είναι αυτό που αναζητάτε.
- Το HFCS (σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη) είναι κατά 55% φρουκτόζη και κατά 45% γλυκόζη. Είναι γενετικά τροποποιημένο. Μακριά!
Με πληροφορίες από nworeport.me