Νέες ελπίδες για γρήγορη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ με εξέταση των ματιών

Νέες ελπίδες για γρήγορη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ με εξέταση των ματιών

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μια μη επεμβατική εξέταση των ματιών είναι δυνατό να διακρίνει μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τα ίχνη της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού, εμφανίζουν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στους ασθενείς με την εν λόγω ανίατη νευροεκφυλιστική πάθηση.

Επιπλέον, οι ερευνητές του Οφθαλμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ντιλράτζ Γκρεγκουάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Ophthalmology Retina" της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, δήλωσαν ότι η εξέταση μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στους ανθρώπους με σοβαρότερη άνοια λόγω Αλτσχάιμερ και σε εκείνους με απλώς ήπια γνωστική διαταραχή.

Έως σήμερα, η διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ συνιστά μια σοβαρή πρόκληση, καθώς ορισμένες μέθοδοι εγκεφαλικής απεικόνισης είναι ακριβές, ενώ η εξέταση του νωτιαίου μυελού ενέχει κινδύνους. Συχνά η νόσος διαγιγνώσκεται απλώς με τεστ μνήμης και με παρατήρηση των αλλαγών στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου, όμως τότε η νόσος έχει πια προχωρήσει στον εγκέφαλο. Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν νέους, γρήγορους και φθηνούς τρόπους για την ανίχνευση του Αλτσχάιμερ όσο το δυνατόν σε πιο πρώιμο στάδιο.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στην αξιοποίηση της οπτικής τομογραφίας συνοχής-αγγειογραφίας (γνωστής και ως OCT-αγγειογραφίας), μιας μη επεμβατικής τεχνικής ακριβείας για την απεικόνιση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, που έχουν πλάτος μικρότερο και από το μισό μιας ανθρώπινης τρίχας. Επειδή ο αμφιβληστροειδής ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του εγκεφάλου, οι βλάβες στο μάτι μπορεί να αντικατοπτρίζουν εκείνες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, συνεπώς προσφέρουν ένα «παράθυρο» στην ύπαρξη Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους αμφιβληστροειδείς 39 ασθενών με Αλτσχάιμερ, 37 με ήπια γνωστική διαταραχή και 133 υγιών ανθρώπων. Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα των ασθενών με Αλτσχάιμερ εμφάνιζε διαφορές (πιο αραιό δίκτυο μικροσκοπικών αγγείων και λεπτότερο το ένα στρώμα του αμφιβληστροειδούς), σε σχέση τόσο με τη δεύτερη ομάδα (ήπια γνωστική διαταραχή), όσο και με την τρίτη (υγιείς).

Οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι στο μέλλον με την ίδια οφθαλμολογική εξέταση οι γιατροί θα μπορούν να γνωρίζουν την υγεία τόσο των ματιών, όσο και του εγκεφάλου, αλλά προς το παρόν κάτι είναι πρόωρο.