Παγκόσμια «εξόρμηση» ξεκινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για να κατανοήσει πώς είναι να ζει κανείς με καρκίνο και πώς η νόσος επηρεάζει συνολικά το περιβάλλον των ασθενών.
Είναι η πρώτη παγκόσμια έρευνα αυτού του είδους και απευθύνεται σε επιζήσαντες του καρκίνου, ασθενείς, φροντιστές ασθενών, ανθρώπους που έχουν βιώσει την απώλεια εξαιτίας του καρκίνου.
Ο Οργανισμός στοχεύει σε τουλάχιστον 100.000 συμμετοχές από 100 χώρες, κυρίως χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται στις αρχές του 2023 και επόμενο βήμα είναι τα συμπεράσματα να ενσωματωθούν στις διεθνείς πολιτικές για τον καρκίνο.
Ο καρκίνος υπάρχει σε κάθε σπίτι
Ένας στους 5 ανθρώπους παγκοσμίως εμφανίζει καρκίνο σε κάποια στιγμή της ζωής του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, σχεδόν κάθε οικογένεια του κόσμου έχει επηρεαστεί από τον καρκίνο, άμεσα ή έμμεσα.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) καταγράφουν πάνω από 19 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου κάθε χρόνο, με τα μισά περίπου από αυτά να εντοπίζονται στην Ασία.
Περίπου 23% των νέων κρουσμάτων καρκίνου - ή αλλιώς 4,4 εκατομμύρια νέε περιστατικά - αφορούν την Ευρώπη και 13,3% τη βόρεια Αμερική.
Με τα σημερινά δεδομένα, υπολογίζεται ότι ως το 2040, οι νέες διαγνώσεις καρκίνου θα πλησιάσουν τα 29 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, προκαλώντας περίπου 9,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ο καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του ήπατος είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου στους άνδρες, ενώ ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας και του θυρεοειδούς είναι οι πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες.
«Για πολύ καιρό, στο επίκεντρο της διαχείρισης του καρκίνου ήταν η κλινική αντιμετώπιση της νόσου και όχι η ευρύτερη φροντίδα και οι συνολικές ανάγκες των ανθρώπων που επηρεάζονται από τη νόσο. Η στρατηγική διαχείρισης του καρκίνου πρέπει να δει και πέρα από τα επιστημονικά δεδομένα, να αφουγκραστεί τις φωνές εκείνων που ζουν με τον καρκίνο», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί καρκινοπαθείς βιώνουν έντονο άγχος και μοναξιά, ενώ στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τουλάχιστον 70% των ασθενών εκποιούν περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες θεραπείας του καρκίνου.
Η κατανόηση της πραγματικής εμπειρίας και της πραγματικής επίπτωσης του καρκίνου στη ζωή των ανθρώπων μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικές τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του καρκίνου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκείνοι που σχεδιάζουν τις πολιτικές για τον καρκίνο, σε μεγάλο βαθμό αγνοούν πώς πραγματικά είναι να ζεις με τον καρκίνο!
Η παγκόσμια έρευνα εντάσσεται στη μεγάλη εκστρατεία του ΠΟΥ για τον καρκίνο. Η εκστρατεία περιλαμβάνει 4 φάσεις, αρχής γενομένης από την έρευνα. Θα ακολουθήσουν δράσεις ανά χώρα, παρουσιάσεις καλών πρακτικών και πρωτοβουλίες στην κοινότητα.