Αν μια γυναίκα πάθει έμφραγμα, η πιθανότητα να επιβιώσει είναι μεγαλύτερη σε περίπτωση που, όταν εισαχθεί στο τμήμα επειγόντων ενός νοσοκομείου, το περιστατικό αναλάβει να αντιμετωπίσει κάποια γυναίκα γιατρός, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Αν μια γυναίκα ασθενής «έπεφτε» σε άνδρα γιατρό, η πιθανότητα επιβίωσής της ήταν 1,5% μικρότερη. Αυτό σημαίνει ότι στις 1.000 γυναίκες που έφθαναν στα επείγοντα, 15 περισσότερες θα πέθαναν μετά από έμφραγμα, αν τα περιστατικά αυτά αντιμετώπιζαν μόνο άνδρες γιατροί.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον, Χάρβαρντ και Μινεσότα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σεθ Κάρναχαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν σχεδόν 582.000 περιστατικά εμφραγμάτων σε διάστημα 19 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ασθενείς έχουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης, όταν αναλάβει γυναίκα γιατρός να χειρισθεί το περιστατικό. Κάτι ανάλογο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει αν το έμφραγμα αντιμετωπίσει άνδρας γιατρός με τη βοήθεια πολλών γυναικών συναδέλφων του στα επείγοντα.
«Το ταίριασμα του φύλου ανάμεσα στην ασθενή και στη γιατρό φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο. Η μελέτη μας επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι οι γυναίκες γιατροί τείνουν να εμφανίσουν καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς σε σχέση με τους άνδρες γιατρούς. Το όφελος του να έχει κανείς γυναίκα γιατρό, είναι πιο ορατό για μια γυναίκα ασθενή», δήλωσε ο Κάρναχαν.
Η διαφορά στα ποσοστά επιβίωσης των δύο φύλων εμφανίζουν μεγαλύτερη απόκλιση στους άνδρες γιατρούς (0,7%) από ό,τι στις γυναίκες συναδέλφους τους (0,2%): όταν ο γιατρός ήταν γυναίκα, πέθαναν από το έμφραγμα το 11,8% των ανδρών και το 12% των γυναικών, ενώ όταν ήταν άνδρας ο γιατρός, τα αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών ήταν 12,6% για τους άνδρες και 13,3% για τις γυναίκες.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών γιατρών στα επείγοντα ενός νοσοκομείου, τόσο αυξάνεται το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών ασθενών.
Από την άλλη όμως, η μελέτη δείχνει ότι, άσχετα με το φύλο του γιατρού, οι γυναίκες έχουν μικρότερες πιθανότητες να γλιτώσουν μετά από έμφραγμα σε σχέση με τους άνδρες ασθενείς. Μία αιτία γι'' αυτό είναι ότι οι γυναίκες συνήθως καθυστερούν περισσότερο από ό,τι οι άνδρες να αναζητήσουν θεραπεία από καρδιολόγο για τα διαφαινόμενα προβλήματά τους, ενώ δεν παρουσιάζουν πάντα σωστά τα συμπτώματά τους. Εν μέρει αυτό οφείλεται στη διάχυτη -αλλά εσφαλμένη- εντύπωση ότι η καρδιοπάθεια και το έμφραγμα είναι κατά βάση ανδρικό πρόβλημα.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ