Η ανάγκη να επεκταθεί η κατ’ οίκον χορήγηση θεραπειών στα πρότυπα του ΟΙΚΟΘΕΝ τόσο σε άλλα νοσοκομεία όσο και σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες, όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση τονίστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.
«Το ΟΙΚΟΘΕΝ, το οποίο εντάχθηκε στην ευρύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης Νοσοκομείο στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ), συν-δημιουργήθηκε με επίκεντρο τον ασθενή, ανοίγοντας το δρόμο σε θεραπευτικά μονοπάτια που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιάβατα. Μέσα από αυτό το πρότυπο και καινοτόμο πρόγραμμα έγινε σαφές ότι νεοπλασματικές θεραπείες που μέχρι πρότινος περιορίζονταν στην αποκλειστική χορήγηση εντός νοσοκομείου μπορούν με ασφάλεια να χορηγηθούν στο σπίτι του ασθενούς.
Η έως τώρα εξαιρετική εμπειρία αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για άμεση επέκταση του ΟΙΚΟΘΕΝ, τόσο σε περισσότερους ογκολογικούς ασθενείς και νοσοκομεία όσο και σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση όπου υπάρχει έτοιμη προτυποποίηση και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα» επεσήμανε η Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Value Officer της Roche Hellas, στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο “Νέα πρότυπα αποκεντρωμένης νοσοκομειακής φροντίδας: Το παράδειγμα του ΟΙΚΟΘΕΝ”, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη για διαρκή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κοινωνικών εταίρων για τη βελτίωση του υγειονομικού συστήματος.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Νικολάου, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής A, της Α' Παθολογικής – Ογκολογικής κλινικής του ΓΟAΝΑ “Άγιος Σάββας”, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΟΙΚΟΘΕΝ, Αντιπρόεδρος ΕΟΠΕ, αναφέρθηκε στην πορεία του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» και τα πολλαπλά οφέλη του. Παρουσιάζοντας συγκινητικές μαρτυρίες ασθενών είπε πως η θεραπεία στο σπίτι αλλάζει πραγματικά τις ζωές τους. Εξοικονομείται χρόνος και οικονομικοί πόροι καθώς δεν υπάρχει μετακίνηση και αναμονή, προστατεύεται ο ασθενής από την έκθεσή του σε χώρους με πολύ κόσμο, υπάρχει ποιοτικότερη επαφή με τους Επαγγελματίες Υγείας και στο τέλος της ημέρας ο ασθενής έχει βελτιωμένη ψυχολογία.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάθε ασθένεια ξεκινά πρώτα από την ψυχή και στη συνέχεια καταλήγει στο σώμα». Επιπρόσθετα, ο κος Νικολάου αναφέρθηκε στη πολλαπλασιαστική αξία της ομάδας που εργάστηκε με πάθος και αφοσίωση τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση του ΟΙΚΟΘΕΝ, και στην υποστήριξη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας (την προηγούμενη και την τωρινή καθώς και στον ρόλο του ΟΔΙΠΥ). Όπως δήλωσε «χωρίς την ομάδα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ποτέ».
Η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ., Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών μίλησε για τα οφέλη της αποκεντρωμένης θεραπείας για τους ασθενείς ενώ σημείωσε πως και το ίδιο το σύστημα υγείας μόνο να κερδίσει μπορεί από τέτοια προγράμματα καθώς εξοικονομούνται πόροι και για το ίδιο το σύστημα. Ταυτόχρονα τόνισε και εκείνη την ανάγκη να επεκταθεί άμεσα το ΟΙΚΟΘΕΝ και σε άλλα νοσοκομεία γιατί η ταλαιπωρία των ασθενών με τις αναμονές σήμερα είναι μεγάλη.
Παράλληλα, ο Νικόλαος Γρηγοριάδης, Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ. Υπεύθυνος του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκε απέναντι στις προοπτικές που ανοίγονται για την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων και σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες όπως για παράδειγμα την Πολλαπλή Σκλήρυνση, δηλώνοντας πως στην Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη προτυποποίηση και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα άμεσα σε περιορισμένο αριθμό ασθενών και στη συνέχεια, με τους κατάλληλους πόρους, σε περισσότερους ασθενείς.
Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν και οι: Βασίλης Μπαλάνης, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας Υγείας (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), ο οποίος δήλωσε πως ο ΟΔΙΠΥ στηρίζει έμπρακτα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή ενέταξε το ΟΙΚΟΘΕΝ στο πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ και πως στόχος είναι να επεκταθεί, όσο είναι εφικτό, προκειμένου να μεγαλώσει ο αριθμός των ωφελούμενων και να δημιουργηθεί ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας που προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ασθενών, και Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας χρειάζεται συστημικές βελτιώσεις όπως το ΟΙΚΟΘΕΝ, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για υπηρεσίες υγείας και για ένα σύστημα μακροχρόνιας φροντίδας.
Η Roche Hellas ήταν χρυσός χορηγός του Συνεδρίου.