Του Ελευθέριου Φερεκύδη*
Το καλοκαίρι είναι εδώ! Τα θαλάσσια μπάνια άρχισαν. Τι γίνεται όμως με αυτούς που έχουν πρόβλημα στα αυτιά τους;
Ωτίτιδα και διάτρηση τυμπάνου
Το κυριότερο πρόβλημα προκύπτει, όταν υπάρχει διάτρηση στο τύμπανο. Τότε το νερό της θάλασσας θα μπορέσει να εισέλθει στο εσωτερικό του αυτιού. Τα μικρόβια θα αναπτυχθούν στο χώρο πίσω από το τύμπανο, δηλ. την τυμπανικη κοιλότητα, ή το μέσο αυτί, όπως λέγεται επίσης και τότε θα αρχίσει να παράγεται πύο, επειδή θα υπάρχει μόλυνση στο εσωτερικό αυτί.
Ο άρρωστος νοιώθει πόνο στο αυτί - όχι πολύ έντονο - αλλά παρατηρεί έξοδο πύου και πολύ σπάνια, ένα ορροαιματηρό υγρό. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος να καθαρίσει το αυτί και να εφαρμόσει την κατάλληλο θεραπεία. Γενικά χορηγούνται ωτικές σταγόνες και η κατάλληλη αντιβίωση.
Σε περίπτωση που ο πόνος είναι πολύ έντονος στο αυτί, συνυπάρχει πυρετός και ο πόνος γενικά αντανακλά σε ολόκληρο το κεφάλι, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη θεραπεία για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες - σπανίως - μπορεί να απείλησουν ακόμη τη ζωή του αρρώστου.
Θα θέλαμε να υπογράμμισουμε ότι όλα ανωτέρω μπορούν να προβλευθούν, όταν στο αυτί με τη διάτρηση - πριν το θαλάσσιο - μπάνιο τοποθετηθεί βαμβάκι ποτισμένο με λιγο ελαιόλαδο και φυσικά δεν γίνουν καταδύσεις.
Η Ωτίτιδα των κολυμβητών
Είναι γνωστό ότι πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εμφανίζονται ωτίτιδες ενοχλώντας πολλούς παραθεριστές Γενικά πρόκειται για φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου την οποία ονομάζουμε εξωτερική ωτίτιδα. Εμφανίζεται συχνότερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της υγρασίας. Καμία φόρα προκαλείται και από μικροτραυματισμούς κατά τον καθαρισμό των αυτιών με μπατονέτες μετά το θαλάσσιο μπάνιο.
Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Ονομάζεται και ωτίτιδα των κολυμβητών γιατί εμφανίζεται συνήθως σε κολυμβητές και παιδιά που βρίσκονται αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα. Προκαλείται από μικρόβια όπως η ψευδομονάδα, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος και άλλα. Η υγρασία συνήθως ευωδώνη την ανάπτυξη των μικροβίων και σπανιότερα των μυκήτων.
Ο άρρωστος αρχικά νοιώθει έντονη φαγούρα και βάρος στο αυτί. Στη συνέχεια εμφανίζεται πόνος στο αυτί που την δεύτερη η τρίτη μέρα γίνεται, έντονος και πολλές φορές ανυπόφορος . Η μάσηση και γενικότερα η έλξη του πτερύγιου του αυτιού προκαλεί πόνο. Σπανιότερα υπάρχει μικρή ποσότητα έκκρισης από το αυτί. Ακόμη είναι ότι δυνατόν να αποφραχτεί ο πόρος του αυτιού και ο άρρωστος να νοιώθει μπούκωμα και βαρηκοΐα.
Πώς γίνεται η διάγνωση και θεραπεία;
Η διάγνωση θα γίνει με την ωτοσκόπηση από τον ειδικό γιατρό τον Ωτορινολαρυγγολόγο. Η ωτοσκόπηση γίνεται με ειδικό εργαλείο το ωτοσκόπιο με το όποιο ο ειδικός ιατρός επισκοπεί το έξω ακουστικό πόρο και το τύμπανο.
Χορηγούνται αντιβιοτικά και γίνεται τοπική θεραπεία με ωτικές σταγόνες. Σημαντικό είναι κατά την διάρκεια της θεραπείας να αποφεύγετε το βρέξιμο του αυτιού, όπως και η έκθεση στον ήλιο.
Πρόληψη της Ωτίτιδας
Προληπτικά θα πρέπει να αποφεύγομαι το μπάνιο σε όχι καθαρές θάλασσες και πισίνες, και ακόμη τον καθαρισμό του αυτιού μετά το μπάνιο με μπατονέτες κτλ. Ακόμα και εάν υπάρχει φαγούρα.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, συνήθως η εξωτερική ωτίτιδα δεν είναι επικίνδυνη, όμως εάν συνδυάζεται με μέση ωτίτιδα δηλ. με διάτρηση του τύμπανου και προβλήματα στο μέσο αυτί μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις ακόμη και για τη ζωή του πάσχοντα.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο η θεραπεία να γίνεται από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και όταν παρατείνεται ο πόνος στο αυτί και γίνεται αφόρητος και επεκτείνεται στο κεφάλι να αναζητείται οπωσδήποτε βοήθεια σε εξειδικευμένο κέντρο.
* Ο κ. Ελευθέριος Φερεκύδης είναι καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών