Ο εφιάλτης του 1 εκατ. θανάτων μέσα στο 2023
AP
AP
Κίνα

Ο εφιάλτης του 1 εκατ. θανάτων μέσα στο 2023

Για πολύ καιρό, εφάρμοζε την πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι στον ιό, με σκληρά περιοριστικά μέτρα, ατελείωτη καραντίνα και μαζικά lockdown. Και για μεγάλο διάστημα πέτυχε το στόχο των ελάχιστων έως καθόλου κρουσμάτων. Όμως, εδώ και λίγες μέρες η Κίνα έχει αλλάξει τακτική, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία για το πώς μπορεί να καθορίσει την πορεία της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη. 

Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, οι κινεζικές αρχές καταργούν τους περιορισμούς, επιτρέποντας ακόμη και την εργασία σε πολίτες που αρρωσταίνουν με ήπια συμπτώματα! 

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία τη νέα έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα, όπου τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια άτομα είναι ατελώς εμβολιασμένα – ανάμεσά τους πολλά εκατομμύρια ηλικιωμένοι και ευπαθείς – και όπου το σύστημα περίθαλψης πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση. 

Οι ειδικοί υπολογίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα, η Covid-19 μπορεί να σκοτώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς μέσα στο 2023… 

Η παγκόσμια κοινότητα αγωνιά για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Κίνα για τρεις βασικούς λόγους: 

Η έξαρση των κρουσμάτων μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες χώρες και τελικά να εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την εμφάνιση νέων – ενδεχομένως πιο επικίνδυνων – παραλλαγών του ιού μέσω Κίνας. 

«Μας ανησυχεί η κατάσταση στην Κίνα όπου αυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά Covid-19. Θα χρειαστούμε όμως περισσότερα στοιχεία για να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο», δήλωσε στην τελευταία συνέντευξη τύπου για το 2022 ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr Tedros Ghebreyesus.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι με την πολιτική «zero covid» η Κίνα αποτελούσε παράγοντα σταθεροποίησης της πανδημίας παγκοσμίως. Εάν εγκαταλειφθεί αυτή η πολιτική, αναμένουν ότι θα επηρεαστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα διεθνώς. 

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατάργηση των περιορισμών γίνεται χωρίς προετοιμασία στην Κίνα και προβλέπουν ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εξέλιξη των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων. Χρησιμοποιούν, δε, ως παράδειγμα τη Νότια Κορέα η οποία πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων είχε καταφέρει σημαντική εμβολιαστική κάλυψη, είχε ενισχύσει το σύστημα υγείας και είχε φροντίσει για την ενημέρωση του κοινού. 

Είναι, επίσης, προφανές ότι η νέα έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά αν η κατάσταση «ξεφύγει». 

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και κορυφαίος πελάτης για πολλές αμερικανικές εταιρείες. Την ίδια ώρα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές και ο τρίτος μεγαλύτερος στις εξαγωγές: Κάθε μέρα, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ευρώπης ξεπερνούν τα 1,9 δις...

Επιπλέον, μια νέα κρίση Covid στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει νέα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα για πρώτες ύλες και αγαθά. 

Ήδη, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως τα αντιπυρετικά και τα παυσίπονα. Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, η αύξηση των κρουσμάτων αύξησε και το φόβο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να προμηθεύονται φάρμακα «για ώρα ανάγκης»… Μάλιστα, ο πανικός φαίνεται να έχει επεκταθεί και εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, με πολλά φάρμακα να εξαντλούνται στο Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, την Ταϊβάν μέχρι και την Αυστραλία!   

Σύμφωνα με διεθνείς πηγές, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ήδη συνομιλούν παρασκηνιακά με τους Κινέζους σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του Πεκίνου και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει η διεθνής κοινότητα ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο κύμα που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, συζητείται και το κατά πόσο η Κίνα θα μπορούσε να δεχτεί τα επικαιροποιημένα «δυτικά» εμβόλια τα οποία προστατεύουν από τις νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον. 

Πάντως, η αμερικανική Pfizer έχει καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγωγή του αντιικού φαρμάκου για τον κορονοϊό στην Κίνα μέσω τοπικής εταιρείας.