Η Τεχνητή Νοημοσύνη προορίζεται να γίνει το πιο σημαντικό εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί από τη διάγνωση / έγκαιρη πρόγνωση, τις θεραπευτικές επιλογές, τη συνολική εκτίμηση των αναγκών για κάθε ασθενή ξεχωριστά, συμπαρασύροντας ολόκληρη την οργάνωση των συστημάτων Υγείας», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Αυτό που αναμένεται είναι η τεχνητή νοημοσύνη να μας γλιτώνει από χρονοβόρες διαδικασίες, που είναι κρίσιμες κυρίως σε επείγουσες καταστάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μας επιτρέπει να κερδίσουμε σημαντικό χρόνο, δίνοντάς μας αποτελεσματικές, άμεσες λύσεις, σώζοντας ζωές.
Στο άμεσο μέλλον, η τεχνολογία εν γένει θα αποτελέσει σύμμαχο στην προσπάθεια «για μια ιατρική ακριβείας και μη χρονοβόρα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο με τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της υγείας, ωστόσο να έχουμε στο νου μας ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει επουδενί τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά να λειτουργεί διευκολύνοντας μας», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.
Όλα τα παραπάνω έδωσαν την αφορμή στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να σκεφτεί την εφαρμογή ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, πιλοτικά, σε ένα νοσοκομείο της χώρας. Στόχος να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα ζητήματα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία.
«Να ξεκαθαρίσω ότι πάντα στην εφημερία σε ένα μεγάλο νοσοκομείο όπως ο «Γεννηματάς» και ο «Ευαγγελισμός», υπάρχει συνωστισμός. Δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος αν σου έρθουν σε πέντε ώρες 1.200 άνθρωποι να μην υπάρχει συνωστισμός. Επειδή γύρισα πολλά νοσοκομεία στο εξωτερικό, οι εικόνες σε εφημερίες είναι παρόμοιες παντού. Η μόνη χώρα που είδα να μην είναι έτσι η εφημερία, είναι στο Ισραήλ. Πλέον δεν έχουν αυτή την εικόνα γιατί έχουν βάλει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο κάνει αυτόματα το triage.
Σκέφτομαι να εφαρμόσω πιλοτικά σε κάποιο νοσοκομείο στην Ελλάδα ένα παρόμοιο σύστημα για να δούμε πώς δουλεύει. Θα έχω την υποστήριξη της ιατρικής κοινότητας ή θα λένε ότι καταργούμε τους γιατρούς; Δεν είμαι σίγουρος. Θα το δοκιμάσω πάντως», δήλωσε ο υπουργός.
Ο υπουργός Υγείας μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, είπε πως προχωράνε πολύ καλά. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «ο πρώτος μήνας ήταν 300, ο δεύτερος 1.000» και σημείωσε: «Από την πρώτη μέρα που το ανακοίνωσα είπα ότι η μεταρρύθμιση θα κριθεί σε ένα χρόνο. Η αύξηση όμως των απογευματινών χειρουργείων από τα 300 στα 1.000 είναι πραγματικά εντυπωσιακή».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας τον περιορισμό της δημόσιας δαπάνης στην Υγεία είπε πως για πρώτη φορά έχουν εφαρμοστεί τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, και έχουν επανέλθει οι κόφτες στη συνταγογράφηση.
«Βάλαμε ειδικό νόμο για να μπορούμε να ελέγξουμε την υπερσυνταγογράφηση των γιατρών και έχουμε στείλει ήδη τους πρώτους 50 γιατρούς προς διακοπή σύμβασης στον ΕΟΠΥΥ», κατέληξε.