ΠΟΕΔΗΝ: Βλάβες σε πεπαλαιωμένα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, δεν προσφέρουν ασφαλή θεραπεία στους καρκινοπαθείς

ΠΟΕΔΗΝ: Βλάβες σε πεπαλαιωμένα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, δεν προσφέρουν ασφαλή θεραπεία στους καρκινοπαθείς

Λίστα με ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα που ξεπέρασαν το όριο ζωής, εμφανίζουν συχνά βλάβες και δεν προσφέρουν ασφαλή ακτινοθεραπεία, έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε συνέχεια των καταγγελιών για τις λίστες αναμονής στις θεραπείες καρκινοπαθών.

Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ κοινοποίησε και δήλωση του υπεύθυνου δωρεών του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", κ.Καθάριου, ο οποίος αναφέρει ότι περίπου 30.000 κατ' έτος καρκινοπαθείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία, αλλά λόγω έλλειψης μηχανημάτων καθώς και των μεγάλων χρόνων αναμονής για έναρξη θεραπείας, τελικά ακτινοθεραπεία λαμβάνουν περίπου 24.000.

Σύμφωνα με την καταγραφή της ΠΟΕΔΗΝ, οι Γραμμικοί Επιταχυντές που διαθέτουν τα Δημόσια Νοσοκομεία της Χώρας για την ακτινοθεραπεία ογκολογικών ασθενών, είναι 27, ενώ οι 8 από αυτούς έχουν ξεπεράσει, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το όριο ζωής και πρέπει να αποσυρθούν, ενώ 2 βρίσκονται εκτός λειτουργίας:

 

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: "Τα πέντε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου που διαθέτουν τα Δημόσια Νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για την ακτινοβολία επιφανειακών καρκινικών κυττάρων και δεν αθροίζονται. Είναι πανάρχαια και πλην του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» που είναι Δερματολογικό Νοσοκομείο, θα πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με σύγχρονους Γραμμικούς Επιταχυντές, που ακτινοβολούν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα σε όλα τα σημεία του σώματος".
Τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα που ξεπέρασαν το όριο ζωής, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, εμφανίζουν συχνά βλάβες και δεν προσφέρουν ασφαλή ακτινοθεραπεία. Αυτό το επιβεβαιώνουν εργαζόμενοι, γιατροί ογκολόγοι, ακτινοφυσικοί, ακτινοθεραπευτές, τεχνολόγοι.

Συγκεκριμένα:

  • Στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας έχει αποσυρθεί από τη λειτουργία. Είναι ανενεργό.
  • Στο Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης απεσύρθη το παλαιό και εγκαταστάθηκε το καινούργιο της Δωρεάς του ΙΣΝ αλλά θα λειτουργήσει 1Οκτωβρίου.
  • Στο Π.Γ.Ν.Λάρισας απεσύρθη το ένα εκ των δύο παλαιών και εγκαταστάθηκε το καινούργιο της Δωρεάς, που θα λειτουργήσει μετά το Σεπτέμβριο.
  • Τώρα λειτουργούν 22 Γραμμικοί Επιταχυντές συμπεριλαμβανομένων των 3 της Δωρεάς του Ι.Σ.Ν. που ήδη παραδόθηκαν προς αντικατάσταση παλαιών και λειτουργούν πειραματικά (Θεαγένειο, Ριο, Ηράκλειο).
  • Τα δύο της Δωρεάς ΙΣΝ παραδόθηκαν προς αντικατάσταση παλαιών και δεν λειτουργούν (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα). Από τα υπόλοιπα 5 της Δωρεάς που δεν εγκαταστάθηκαν τα 2 αφορούν αντικατάσταση παλαιών (Αττικό, Ηράκλειο) και τα τρία προστίθενται (Αττικό, Θεαγένειο, Αλεξάνδρας). 

Μετά την ολοκλήρωση εγκατάστασης των Γραμμικών Επιταχυντών της Δωρεάς στα Δημόσια Νοσοκομεία θα λειτουργούν συνολικά 27 Γραμμικοί Επιταχυντές εκ των οποίων 8 θα έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής και θα πρέπει να αποσυρθούν.
Πόσοι απομένουν; 19 Γραμμικοί Επιταχυντές!!!

Στη χώρα μας δεν μπορούν να υπολογίζονται οι Γραμμικοί Επιταχυντές του Ιδιωτικού Τομέα, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, καθότι οι ακτινοθεραπείες δεν προσφέρονται δωρεάν στους καρκινοπαθείς: "Πληρώνουν από την τσέπη τους περίπου 4.000ευρώ (πληρωμή εξ ολοκλήρου του ιατρού και συμμετοχή στις ακτινοθεραπείες). Ποιος τα έχει; Ποια λοιπόν είναι τώρα και θα είναι μετά της ολοκλήρωσης της ΔΩΡΕΑΣ του Ι.Σ.Ν. η αναλογία Γραμμικών Επιταχυντών ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμό; Λιγότερο από 3!!!"

Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος": Σε απόγνωση οι ασθενείς όταν αναζητούν θεραπεία

Η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στη δημοσιότητα και ανακοίνωση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" από τις 28 Νοεμβρίου του 2016 για τη Δωρεά των Ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και τις τότε δηλώσεις του Προέδρου της ΕΕΑΟ κ. Πισσάκα, καθώς και του υπεύθυνου της υλοποίησης της δωρεάς από την πλευρά του Ιδρύματος κ.Καθάριο.
Ο κος Πισσάκας επισημαίνει την αναγκαιότητα της Δωρεάς και την απόγνωση και ταλαιπωρία των Ασθενών στην αναζήτηση μιας θέσης για ακτινοθεραπεία, ενώ ο κ.Καθάριος τονίζει ότι περίπου 30.000 κατ' έτος καρκινοπαθείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία, αλλά λόγω έλλειψης μηχανημάτων καθώς και των μεγάλων χρόνων αναμονής για έναρξη θεραπείας, τελικά ακτινοθεραπεία λαμβάνουν περίπου 24.000.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε 26 Νοεμβρίου 2016. Παρότι δεν είναι ακριβή τα στοιχεία σύμφωνα με τις δηλώσεις του κου Καθάριου, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, περίπου 6.000 καρκινοπαθείς στις 26 Νοεμβρίου 2016 αποκλείονταν από τις ακτινοθεραπείες.

Τί λένε τα πραγματικά στοιχεία

Με βάση τα διεθνή στάνταρ για να καλυφθούν οι ανάγκες των καρκινοπαθών σε ακτινοθεραπεία πρέπει να λειτουργούν 6 Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα Γραμμικοί Επιταχυντές ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ στη Χώρα μας λειτουργούν λιγότερα των 3 Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στα Δημόσια Νοσοκομεία και 3,5 συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Ακτινοθεραπείες κατ΄ έτος χρειάζονται 35.000 καρκινοπαθείς.

"Με βάση τις δυνατότητες των μηχανημάτων (Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα), τις ώρες λειτουργίας (μόνο πρωί) και την αδυναμία προσφυγής στον Ιδιωτικό Τομέα όλο και περισσότερων Ασθενών, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αποκλείονται 13.000 καρκινοπαθείς από τις ακτινοθεραπείες.
Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ στηρίχθηκε στον αριθμό των καρκινοπαθών κατ' έτος (50.000). Στον αριθμό των Ασθενών που χρειάζονται Ακτινοθεραπεία (35.000) που προκύπτει από τις λίστες αναμονής των Νοσοκομείων. Από τον αριθμό των εξυπηρετουμένων Ασθενών με βάση τις δυνατότητες και τις ώρες λειτουργίας των διαθέσιμων Ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων που προκύπτει από τα αρχεία των Νοσοκομείων (κατ' έτος εξυπηρετούνται 22.000 καρκινοπαθείς και 13.000 αποκλείονται).
Καλούμε τους Υπουργούς Υγείας να δώσουν τα στοιχεία στη δημοσιότητα από τα αρχεία των Νοσοκομείων ή το ΕΣΥΝΕΤ (αν το ενημερώνουν).
Καταθέσαμε στον Εισαγγελέα τα στοιχεία που διαθέτουμε, στην μήνυση του ΙΣΑ" καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τομέας Υγείας Ν.Δ: "Θλίψη και οργή για τις καθυστερήσεις στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών"