Μετά τις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών κέντρων με κύριο αίτημα από την κυβέρνηση την κατάργηση των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), που έχουν οδηγήσει τον κλάδο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης την Παρασκευή (31/05), στο πλαίσιο του 1ου Φόρουμ Υγείας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται οσονούπω υποχρεωτική διενέργεια συγκεκριμένου αριθμού εξετάσεων σε δημόσιες δομές αντί σε ιδιωτικές, με σκοπό να αποσυμφορηθεί η οικονομική πίεση στα ιδιωτικά Διαγνωστικά κέντρα και Εργαστήρια.
Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε κατά κάποιο τρόπο σε αυτή τη λύση καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει από το Υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί στους ιδιοκτήτες των Διαγνωστικών Κέντρων για τη μείωση της επιβάρυνσής τους.
Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα με κάποιες από τις εξετάσεις, κυρίως τις ακριβές, να τελούνται σε δημόσιες δομές αποκλειστικά. Στόχος όλων αυτών των κινήσεων, να δοθεί μια ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα του clawback που βαρύνει τα διαγνωστικά κέντρα.
Αν και ακόμη δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες από το υπουργείο Υγείας, είναι γνωστό ότι σε προηγούμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων της Πρωτοβάθμιας, οι γιατροί είχαν καταθέσει πρόταση για την καθιέρωση ενός οικονομικού ορίου (πλαφόν) κατά την παραγωγή του παραπεμπτικού, πέραν του οποίου τα παραπεμπτικά θα εκδίδονταν με την ένδειξη «εκτελούνται μόνο σε Δημόσια Δομή».
Επίσης, είναι σημαντική και θα προχωρήσει άμεσα η πλήρης εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Με τον τρόπο αυτό θα τεθούν σε λειτουργία «κόφτες» που θα απαγορεύουν τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων που θα ξεπερνά τον αριθμό που προβλέπεται ιατρικά. Σχεδιάζεται, επίσης, ταυτοποίηση του χρήστη και των εξετάσεων που έχει στα χέρια του και επιθυμεί να πραγματοποιήσει.
Σημαντική κρίνεται η θεσμοθέτηση του μέτρου του ατομικού clawback ανά πάροχο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προκλητή ζήτηση ώστε να επιβάλλεται περικοπή μετά από υπέρβαση είτε εργαστηρίου είτε γιατρού.
Οι όροι δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, ωστόσο, η πρόταση που έχει τεθεί είναι ότι αφού διαχωριστεί ο προϋπολογισμός ανά Νομό και υποκατηγορίες (βιοπαθολογικά, ακτινολογικά κλπ), σε κάθε υποκατηγορία να ορισθεί ένας μηνιαίος μέσος όρος κόστους (βιοπαθολογικά) ή αριθμού εξετάσεων (ακτινολογικά), ανά ΑΜΚΑ ασθενούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.
Με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων αναμένεται μείωση του clawback στην κατηγορία των διαγνωστικών εργαστηρίων κατά 30-32%. Αυτό σημαίνει ότι από το 50% που είναι σήμερα θα πέσει στο 28 - 30%, κάτι που θεωρείται από τον κλάδο πολύ πιο ανεκτό.