Πόρτα-πόρτα η "Ομάδα Αιγαίου" θα βρεθεί κοντά στις γυναίκες των απομακρυσμένων νησιών, να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τον φόβο του καρκίνου

Πόρτα-πόρτα η "Ομάδα Αιγαίου" θα βρεθεί κοντά στις γυναίκες των απομακρυσμένων νησιών, να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τον φόβο του καρκίνου

"Περισσότερο κι από τον ίδιο τον καρκίνο, μεγαλύτερο πρόβλημα στα απομακρυσμένα νησιά αποτελούν η προκατάληψη και ο φόβος για τον καρκίνο", είπαν σήμερα οι γιατροί που αποτελούν την "Ομάδα Αιγαίου", οι οποίοι ετοιμάζουν δράση στην Πάτμο, στους Αρκούς, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι, με σκοπό να ενημερώσουν πόρτα- πόρτα τις νησιώτισσες γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού.

Της Γιάννας Σουλάκη

Οι γυναίκες αυτές – όπως είπαν σε σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου οι εκπρόσπωποι της "Ομάδας Αιγαίου" και της Ομάδας "w40 Hellas - Γυναίκες στην Ογκολογία", οι οποίες θα συνεργαστούν σ''αυτήν την κοινή δράση – έχουν πρόβλημα ενημέρωσης, αλλά και καθόλου πρόσβαση στην διάγνωση και την θεραπεία του καρκίνου. 

Σε τουριστικά και πολυπληθή νησιά το καλοκαίρι, όπως είναι η Πάτμος, τον χειμώνα υπάρχει μόνο μία γενική παθολόγος και μία οδοντίατρος, ενώ η άγνοια και ο φόβος των γυναικών αποτελούν τη μεγαλύτερη μάστιγα. Τα περισσότερα περιστατικά διαγιγνώσκονται όταν είναι ήδη, πολύ αργά. 

Η γιατρός της "Ομάδας Αιγαίου" κα.Ι.Χατζηγιάννη είπε ότι, όταν πριν από 5 χρόνια βρέθηκε σε νησί της παραμεθόριου για να πραγματοποιήσει προληπτικές εξετάσεις σε γυναίκες, δεν προσήλθε ούτε μία στο ιατρείο: "Χρειάστηκε να πάμε εμείς να χτυπήσουμε πόρτα-πόρτα, να ενημερώσουμε και να εξετάσουμε τις γυναίκες στο σπίτι τους. Υπάρχει μεγάλη προκατάληψη: "Φοβάμαι μη μου βρουν κάτι" και "Φοβάμαι αν έχω κάτι, θα μαθευτεί", είπε η κ.Χατζηγιάννη. 

 Σε συνέντευξη τύπου που έγινε σήμερα με αφορμή τη συνεργασία των γιατρών της ομάδας Αιγαίου με την ομάδα "w40 Hellas - Γυναίκες στην Ογκολογία" η κα. γιατρός κα.Ελένη Λινάρδου ανέφερε ότι από τις 6.000 χιλιάδες γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού στη χώρα μας, οι περισσοτερες ζουν σε απομακρυσμένες και δύσκολες στην πρόσβαση περιοχές και "υπάρχει τεράστια ανάγκη να φτάσουμε εκεί σ''αυτούς τους τόπους να να βρούμε αυτές τις γυναίκες από κοντά, να τις ενημερώσουμε για την αυτεξέταση και τις θεραπείες του καρκίνου". 

Η δράση "Χειμερινή Αποστολή 2016" – την οποία υποστηρίζει η φαρμακευτιική εταιρεία Pfizer Hellas σε συνεργασία  για 3η συνεχόμενη χρονιά με την "Ομάδα Αιγαίου" – θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016 και θα περιλαμβάνει, επίσης, δωρεάν εμβολιασμό κατά της πνευμονοκοκκινής νόσου με 200 13δύναμα εμβόλια, προληπτικές εξετάσεις στους κατοίκους, αλλά και βιωματικά σεμινάρια αυτοεξέτασης και ενημέρωση για την αξία της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου.  

 Ο πρόεδρος της ομάδας Αιγαίου Απόστολος Μπιλίρης τόνισε ότι η δράσεις της "Ομάδας Αιγαίου" έχουν τεράστια σημασία, καθώς στην χώρα μας σήμερα  "Υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και σεβασμού και δυστυχώς δεν υπάρχει διάθεση να στηρίξουμε τον συνάνθρωπό μας. Οι άνθρωποι της Pfizer στο πλευρό μας κι αυτή τη φορά, μας δίνουν την αισιοδοξία ότι δεν είναι όλα κατεστραμμένα τελικά σ''αυτήν την κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ.Ν. Χατζηνικολάου, διευθυντής του τμήματος ογκολογίας της Pfizer στην Ελλάδα, είπε ότι "Δεσμευόμαστε ότι η συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα συνεχιστεί και η έννοια της προσφοράς θα παραμείνει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας"