Πώς ελεγκτικά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης παρακολουθούν γιατρούς που παραβατούν
shutterstock
shutterstock

Πώς ελεγκτικά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης παρακολουθούν γιατρούς που παραβατούν

Με το θέμα της υπερσυνταγογράφησης ασχολήθηκε ειδικώς την εβδομάδα αυτή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους παρουσίασε τις 10 πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις συνταγογράφησης φαρμάκων σε ποσότητες που μπορεί να ξεπερνούσαν και τα 1.600 τεμάχια κατ’  άτομο. Ποσότητες δηλαδή που ένας οργανισμός, ακόμη κι αν ασθενεί, δεν μπορεί να «δεχτεί», αφού το αποτέλεσμα για την υγεία του θα ήταν ολέθριο.  
 
Τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός είναι σοκαριστικά και δημιουργούν πολλές απορίες αλλά και υποψίες, αφού σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίστηκαν συνταγογραφήσεις από 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή, με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια. 
 
Αυτήν τη στιγμή, τα νέα ψηφιακά εργαλεία, υψηλής τεχνολογίας της ΗΔΙΚΑ μπορούν να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν κάθε παραβατική συμπεριφορά γιατρού ή και φαρμακοποιού.
 
«Η ΗΔΙΚΑ είναι οργανισμός ο οποίος παρέχει τα ψηφιακά εργαλεία. Τα συστήματα πληροφορικής πλέον από τη στιγμή που έχουμε περάσει στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, είναι online και είναι ικανά να έχουν δεδομένα κωδικοποιημένα, να παρακολουθούν και να καταγράφουν σε οποιοδήποτε χρόνο γίνεται οποιαδήποτε συναλλαγή, έτσι ώστε να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα», τόνισε η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Νίκη Τσούμα.

«Δουλεύουμε πάνω στο σύστημα της συνταγογράφησης, ένα εξελιγμένο σύστημα ΒΙ (business intelligent), το οποίο τροφοδοτείς με ερωτήματα και σου δίνει εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεσαι. Όπως για παράδειγμα, πόσοι ή ποιοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν σε συνταγές, πόσοι και ποιοι πολίτες έχουν μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν τον συγκεκριμένο σε αυτό το φάρμακο, κ.λπ. Επίσης «τρέχουμε» και antifraud συστήματα, τα οποία είναι πιο εξελιγμένα και βρίσκουν συμπεριφορές παραβατικές και άρα, εκεί πάμε και βρίσκουμε τις περιπτώσεις απάτης». 
 
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Τσούμα «Δεν υπάρχει τρύπα στο σύστημα, αλλά υπάρχει κακή χρήση του συστήματος. Τα συστήματα έχουν κανόνες και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως τέτοια. Όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να γράψει μια συνταγή και ένα ΑΜΚΑ ενός ασθενούς, την έχει τη δυνατότητα από το σύστημα. Όταν αυτός ο κάποιος κάνει κακή χρήση του συστήματος και γράφει δεκάδες συνταγές σε ένα ΑΜΚΑ που γνωρίζει και δεν είναι εκεί ο ασθενής, τότε αυτό είναι κακή χρήση». 
 
Μπορεί να παραβιαστεί ο λογαριασμός ενός γιατρού; 

Σε ερώτηση για το αν στέκει ως επιχείρημα αυτό που επικαλέστηκε ένας γιατρός ότι κάποιος «χάκαρε» τον λογαριασμό του και άρχισε να γράφει συνταγές, η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ τόνισε: «Όχι δε στέκει και είμαι σίγουρη, διότι δεν έχουμε άλλες παρόμοιες καταγγελίες ή κρούσματα, για τέτοιου είδους τεχνολογική παρέμβαση. Θα το γνωρίζαμε». 
 
Η κ. Τσούμα απάντησε σχετικά με τη δράση των γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν και για το πώς έβγαζαν κέρδη: «Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω επακριβώς, καταλαβαίνω όμως ότι αυτά τα φάρμακα πληρώνονται από τον ΕΟΠΠΥ, άρα γίνεται η δαπάνη από το ελληνικό Δημόσιο. Από εκεί και πέρα αν αυτά τα φάρμακα ξαναχρησιμοποιούνται, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω και αυτό θα το βγάλει η έρευνα». 
 
Πώς πιάστηκαν οι συγκεκριμένοι γιατροί 

Η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ μίλησε για το πώς μπήκαν οι συγκεκριμένοι γιατροί στο στόχαστρο: «Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι πλήρως ηλεκτρονικό, που σημαίνει ότι στη βάση μας έχουμε όλα τα δεδομένα, όλη της κίνησης και της ροής, από την ημέρα που πραγματοποιείται η επίσκεψή μας στον γιατρό και γίνεται η συνταγογράφηση και η διάγνωση, μέχρι και την ώρα που γίνεται η εκτέλεση μιας συνταγής στο φαρμακείο. Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα πάνω σε αυτή τη βάση δεδομένων, να μπορούμε με "έξυπνα" συστήματα να ψάχνουμε και να βρίσκουμε με παραμέτρους και συγκεκριμένα ερωτήματα συμπεριφορές οι οποίες ξεφεύγουν και παρεκκλίνουν από τον μέσο όρο. Οι έρευνες συνεχίζονται…» 
 
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ανέφερε σχετικά με το ίδιο θέμα: «Οι γιατροί ξέρουν ότι τους παρακολουθούμε με συγκεκριμένους δείκτες. Παίρνουν κάθε μήνα και μια έκθεση που τους λέει σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητάς τους πόσα φάρμακα έχουν συνταγογραφήσει.

Τον Απρίλιο περάσαμε ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο, που τώρα δε λέμε απλώς στον γιατρό ότι είναι πάνω από τον μέσο όρο, αλλά μπορούμε κατευθείαν, όταν έχει συγκεκριμένη απόκλιση, να του επιβάλουμε ποινές. Δεύτερον, αυτό που δεν υπολογίζουν οι γιατροί είναι ότι μπορούν να παρακάμπτουν τους δείκτες μας, γιατί πια τους ξέρουν και να γράφουν φθηνά φάρμακα, ώστε να μη "χτυπάνε κάποια καμπανάκια" που παρακολουθούμε, αλλά εμείς, σε συνδυασμό με τους ΑΜΚΑ και το σημείο εκτέλεσης, μπορούμε με άλλα ελεγκτικά μοντέλα να πιάσουμε την παραβατική συμπεριφορά».