Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα
Shutterstock
Shutterstock
Θεραπεία με τη βοήθεια ζώων

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων ή αλλιώς Animal Assisted Therapy (AAT), είναι μια καινοτόμος προσέγγιση στην υποστήριξη και την ενίσχυση της ευημερίας των ογκολογικών ασθενών. Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιεί κυρίως σκύλους εκπαιδευμένους να βοηθούν στη συναισθηματική και ψυχική ανακούφιση των ασθενών, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Η θεραπεία με τη βοήθεια σκύλων περιλαμβάνει την παρουσία εκπαιδευμένων σκύλων στους χώρους των νοσοκομείων ή στις οικίες των ασθενών. Αυτοί οι σκύλοι προσφέρουν άμεση συναισθηματική στήριξη μέσω της επαφής, της αγάπης και της στοργής τους, ενώ η παρουσία τους μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των ασθενών.

Οφέλη για τους ασθενείς
1.Ανακούφιση από το άγχος και την κατάθλιψη: Η αλληλεπίδραση με τα ζώα βοηθά στη μείωση του άγχους και της έντασης, προσφέροντας ανακούφιση σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν τον ψυχολογικό φόρτο της ασθένειας και της θεραπείας.

2.Βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης: Η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα, όπως χαρά και ηρεμία, ενισχύοντας τη συναισθηματική ευημερία των ασθενών.

3.Αύξηση της αίσθησης της κοινωνικότητας: Η επαφή με τα ζώα μειώνει την απομόνωση που συχνά βιώνουν οι ασθενείς και ενισχύει την κοινωνική τους αλληλεπίδραση.

4.Βελτίωση της ποιότητας ζωής: Η αλληλεπίδραση με τα ζώα προσφέρει μια μορφή θεραπείας που συνδυάζει τη φυσική και συναισθηματική υποστήριξη, κάτι που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και μειώνει την αίσθηση του πόνου ή της δυσφορίας.

Εκπαιδευμένοι σκύλοι
Οι σκύλοι που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα είναι ειδικά εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν τα συναισθηματικά και φυσικά σημάδια των ασθενών και να προσαρμόζονται στις ανάγκες τους. Αυτοί οι σκύλοι είναι εκπαιδευμένοι να προσφέρουν ασφάλεια, αγάπη και ηρεμία, χωρίς να προκαλούν άγχη ή φόβους στους ασθενείς.

Χρησιμότητα στο Νοσοκομείο
Στα πλαίσια του Νοσοκομείου, όπως το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», το πρόγραμμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, όπως στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας ή και στους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες στο σπίτι. Οι σκύλοι μπορούν να επισκέπτονται τα δωμάτια των ασθενών, παρέχοντας στήριξη και βοηθώντας τους να διαχειριστούν τη συναισθηματική πίεση της ασθένειας.

Συμπερασματικά
Το θεραπευτικό πρόγραμμα με τη βοήθεια σκύλων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκληρωμένη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, συνδυάζοντας την ιατρική φροντίδα με τη συναισθηματική υποστήριξη. Η αλληλεπίδραση με σκύλους βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας των ασθενών, προσφέροντας τους ένα πολύτιμο εργαλείο στη δύσκολη διαδρομή της θεραπείας τους.

 

Μια νέα μορφή φροντίδας ογκολογικών ασθενών: Σκύλοι θεραπείας στο Νοσοκομείο «Μεταξά»

Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», το Dog Therapy και η ΑΜΚΕ WinCancer ενώνουν δυνάμεις τους.

Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά Μεταξά υποδέχθηκε την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025, εκπροσώπους του οργανισμού Doc Therapy και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας WinCancer, με σκοπό την έναρξη μιας νέας, ελπιδοφόρας συνεργασίας στον τομέα της θεραπευτικής επαφής με σκύλους.

Η πρωτοβουλία στοχεύει να ενισχύσει την κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας ανακούφιση και στους συνοδούς και το υγειονομικό προσωπικό. Όπως τονίστηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, «ως Νοσοκομείο με μακρά παράδοση στην ολοκληρωμένη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή, αναζητούμε διαρκώς καινοτόμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των νοσηλευομένων μας».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά, κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος, δήλωσε: «Από κοινού με το Dog Therapy & το Win Cancer προχωρούμε στον σχεδιασμό ενός σταθερού θεραπευτικού προγράμματος με τη βοήθεια σκύλων, που θα υλοποιηθεί με σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών, τα πρωτόκολλα του νοσοκομείου και την ευζωία των σκύλων. Για εμάς, η φροντίδα δεν περιορίζεται στην ιατρική πράξη. Είναι στάση ζωής! Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία αυτού του καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος, το οποίο σε πρώτη φάση θα επικεντρωθεί σε ασθενείς της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας και σε ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία τους στο σπίτι, μέσω του προγράμματος ΟΙΚΟΘΕΝ».