Ο Roy ζει στην πόλη Rosmalen, στην Ολλανδία. Πριν από δύο χρόνια, ήταν υγιέστατος και όλα του πήγαιναν καλά. Ζούσε ευτυχισμένος με την κοπέλα του, είχε μόλις ολοκληρώσει το πτυχίο της νοσηλευτικής και έκανε μια δουλειά που αγαπούσε, ως πλήρωμα ασθενοφόρου.
Το Μάρτιο του 2020 άλλαξαν όλα για τον 26χρονο Roy van Oorschot, όταν κόλλησε Covid-19.
Εκείνες τις πρώτες μέρες, όταν η νόσος μόλις είχε φτάσει στην Ολλανδία, δεν ήταν εύκολα τα τεστ και η συμβουλή για τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα ήταν να μείνουν στο σπίτι εάν είχαν πυρετό και να επιστρέψουν στη δουλειά μόνο όταν είχε περάσει. Αυτό έκανε και ο Roy.
Όταν όμως επέστρεψε στη δουλειά, τίποτα δεν ήταν όπως πριν: H δύναμη και η αντοχή του ήταν σημαντικά μειωμένες ενώ αρκετοί συνάδελφοί του σχολίαζαν το ωχρό χρώμα του…
Πήρε εκ νέου αναρρωτική άδεια, αυτή τη φορά για δύο εβδομάδες, όμως και πάλι με την επιστροφή του στη δουλειά ένιωθε κόπωση, αδυναμία αυτή τη φορά και ζάλη, ενώ ένιωθε σα να υπάρχει… ομίχλη μέσα στο μυαλό του. Η υπηρεσία τον τοποθέτησε σε λιγότερο κουραστικό πόστο όμως και εκεί ο νεαρός νοσηλευτής ένιωθε συνεχώς εξαντλημένος.
Τον Ιούνιο του 2020, ύστερα από πολλές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς, ο Roy διαγνώστηκε με σύνδρομο Long Covid. Μέχρι σήμερα, ο Roy εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα ίδια συμπτώματα, με εξάρσεις και υφέσεις και ακόμη προσπαθεί να προσαρμοστεί σε έναν νέο τρόπο ζωής.
«Έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μου, σωματικά, συναισθηματικά και οικονομικά. Έχω περιορισμένη ενέργεια, οπότε πρέπει να επιβραδύνω καθετί που κάνω. Μου λείπει η δουλειά μου και τα χόμπι μου. Στην αρχή, ήταν αρκετά μοναχικά, αφού λόγω της σύγχυσης και της αδιαθεσίας, δεν μπορούσα να δώσω καμία σημασία στη φίλη μου, στην οικογένειά μου, στους φίλους μου», λέει ο ίδιος.
Μετά από αρκετές επισκέψεις σε ψυχολόγο, ο Roy έμαθε να ζει με τη νέα κατάσταση, με το νέο εαυτό του.
Πλέον, έχει ένα μήνυμα για εκείνους που ακόμη και σήμερα αμφιβάλλουν για τη σοβαρότητα του κορονοϊού και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του: «Θα τους καλούσα να μπουν στη θέση μου για μια στιγμή, γιατί είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις τι είναι αυτό εάν δεν το έχεις βιώσει, Όμως το Long Covid είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους όσους κολλούν κορονοϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι. Και αλλάζει για πάντα τη ζωή».
Το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δημοσιοποίησε την ιστορία του Roy από την Ολλανδία με στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους τους πολίτες και να κινητοποιήσει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τους ασθενείς που ζουν με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορονοϊού.
Υπολογίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια στην Ευρώπη, τουλάχιστον 17 άνθρωποι κάθε ηλικίας βίωσαν το σύνδρομο Long Covid με συμπτώματα τουλάχιστον τρίμηνης διάρκειας. Πολλοί από αυτούς ζουν ακόμη με αυτά τα συμπτώματα… Παγκοσμίως οι ασθενείς με Long Covid υπολογίζονται σε 145 εκατομμύρια.
Εκτιμάται ότι το 10-20% των ασθενών με Covid-19 βιώνουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου, με συμπτώματα όπως κόπωση, αναπνευστική δυσχέρεια, και διανοητικές διαταραχές (σύγχυση, λήθη ή έλλειψη νοητικής διαύγειας). Το σύνδρομο Long Covid μπορεί επίσης να επηρεάσει άμεσα και έμμεσα την ψυχική υγεία.
Οι ασθενείς που νοσούν βαριά από κορονοϊό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο Long Covid. Ωστόσο, το σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει ακόμη και ασθενείς που πέρασαν τη νόσο με ήπια συμπτώματα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού παρέχει προστασία όχι μόνο από τη βαριά νόσο και το θάνατο αλλά και από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του ιού.