Το φθινόπωρο πλησιάζει και το ενδιαφέρουν όλων επικεντρώνεται στα επικαιροποιημένα εμβόλια, στο πότε ακριβώς θα έρθουν και πόσο θα προστατεύουν από τη μετάδοση της λοίμωξης και τη σοβαρή νόσηση σε σχέση με τα υπάρχοντα.
Ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει ψηλά, αλλά το ακριβές χρονοδιάγραμμα παράδοσης των νέων σκευασμάτων παραμένει ρευστό, με τις πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας να μιλούν για άφιξη σε δύο δόσεις, μετά τον Οκτώβριο. Οι αισιόδοξοι θέτουν το ορόσημο μετά τις αρχές Οκτώβρη, ενώ οι πιο επιφυλακτικοί το μεταθέτουν για τον Δεκέμβριο.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διευκρινίζει ότι οι δύο εταιρίες Moderna και Pfizer που παρασκευάζουν εμβόλια με την mRNA τεχνολογία έχουν καταθέσει τους φακέλους τους και βρίσκονται σε εγκριτικές διαδικασίες, με τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA). Η μεν Moderna διεξάγει κλινικές μελέτες για το εμβόλιο της κατά της Όμικρον 1 και 2, η, δε, Pfizer διεξάγει κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της κατά της Όμικρον 4 και 5. Η έγκρισή τους στις ΗΠΑ θα δοθεί με fast track ρυθμούς από τον FDA, οπότε και τα εμβόλια αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για τους αμερικανούς πολίτες στις αρχές Οκτωβρίου.
Από τη πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θοδωρής Βασιλακόπουλος επισημαίνει πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι πιο ενισχυμένα και θα προστατεύουν τρεις φορές περισσότερο από τα υπάρχοντα, καθώς θα περιλαμβάνουν το αρχικό στέλεχος που είχαν τα προηγούμενα, αλλά και τα νέα στελέχη δηλαδή τη «μητέρα» Όμικρον, μαζί με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 2, Όμικρον 4 και Όμικρον 5».
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια εφόσον έχουν μικρότερη διαθεσιμότητα θα χορηγηθούν πρωτίστως στους ευπαθείς ανθρώπους και θα περιμένουμε να δούμε τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το κατά πόσο θα χρειαστεί να εμβολιαστούν μόνο οι ειδικές ομάδες ή ξανά όλος ο πληθυσμός.
Εφόσον τα εμβόλια θα έρχονται τμηματικά, το λογικό είναι να έχουν προτεραιότητα οι ευπαθείς, καθώς μέσω των αναμνηστικών δόσεων των υφιστάμενων εμβολίων αυξάνεται παροδικά ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων για περίπου 3 μήνες.
Ο βασικός στόχος με την κυκλοφορία των επικαιροποιημένων εμβολίων είναι να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα ώστε να μειωθούν και τα κρούσματα και η πιθανότητα που έχει κάποιος να κολλήσει. Βέβαια, οι επιστήμονες γνωρίζουν πως μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα επικαιροποιημένα εμβόλια στη γηραιά ήπειρο, το πιθανότερο είναι να έχουν αναδυθεί έως τότε νέες μεταλλάξεις που δεν θα καλύπτονται από τους νέους εμβολιασμούς.
Στο μέλλον τα εμβόλια θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο μακροχρόνια στη διάρκεια τους, ώστε να χορηγούνται ετησίως στο μοντέλο της διαχείρισης της γρίπης. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θοδωρής Βασιλακόπουλος, από το φθινόπωρο αναμένονται και πολυδύναμα εμβόλια, που θα προσφέρουν προστασία έναντι πόλων των μεταλλάξεων και ρινικά εμβόλια (εισπνεόμενα) τα οποία θα χορηγούνται πολύ εύκολα σε όλους και θα καταπολεμούν τον ιό στον ρινικό βλεννογόνο, προτού επιτύχει την εισβολή του στον οργανισμό.