Για την έξαρση της εποχικής γρίπης προετοιμάζεται η Ευρώπη, με τουλάχιστον 4 χώρες να καταγράφουν ήδη υψηλή κυκλοφορία του ιού.
Από τον περασμένο μήνα, οι ειδικοί παγκοσμίως προειδοποιούν πως ο φετινός χειμώνας θα είναι διαφορετικός από τους δύο προηγούμενους «πανδημικούς» χειμώνες. Αυτό γιατί θα είναι ο πρώτος χειμώνας πανδημίας χωρίς περιοριστικά μέτρα και χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος ταυτόχρονης έξαρσης κορωνοϊού, γρίπης αλλά και άλλων ιών, ενώ ο πληθυσμός διεθνώς δεν έχει «ανοσιακή μνήμη» απέναντι στους γνωστούς χειμερινούς ιούς, διότι πέρασε τους δύο προηγούμενους χειμώνες με μάσκα και καραντίνα.
Στην Ευρώπη, την τελευταία εβδομάδα, για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το όριο θετικότητας που έχει τεθεί ως κατώτατο (10%) και πάνω από το οποίο θεωρείται ότι εισερχόμαστε σε περίοδο έξαρσης.
Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα από τα δείγματα που ελέγχθηκαν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη 13% ήταν θετικά στη γρίπη. Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%.
Εάν και την επόμενη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας είναι άνω του 10%, τότε η Ευρώπη θα μιλά επισήμως για είσοδο στην περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης.
Γερμανία, Πορτογαλία, Καζακστάν και Μάλτα αναφέρουν αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης εδώ και μια εβδομάδα, ενώ θετικότητα πάνω από 10% καταγράφουν και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γεωργία.
Στην Ευρώπη κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή τόσο γρίπη Α όσο και γρίπη Β. Τα στελέχη που ανήκουν στην ομάδα Α(Η3) φαίνεται να είναι κυρίαρχα σε αυτή τη φάση ενώ έχει ανιχνευθεί και το πανδημικό στέλεχος A(H1)pdm09 που είχε πρωτοεμφανιστεί στο 2009.
Έχουν αναφερθεί και σοβαρά περιστατικά γρίπης, που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και μονάδα εντατικής θεραπείας.
Χαμηλή η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, η γρίπη εμφανίστηκε νωρίτερα από άλλες χρονιές, αλλά μέχρι και σήμερα η δραστηριότητά της παραμένει χαμηλή.
Τα στοιχεία από το δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης δείχνουν ότι το ποσοστό θετικότητας είναι μεν πάνω από 10%, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς, τα κρούσματα είναι λίγα.
Έτσι, την τελευταία εβδομάδα ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 49 κλινικά δείγματα (10 από νοσοκομεία και 39 από στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας). Τα 6 (12,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 6 στελέχη τύπου Α που ταυτοποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).
Από την έναρξη επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης μέχρι σήμερα, έχει αναφερθεί ένα σοβαρό περιστατικό γρίπης που χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι φέτος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης κυρίως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της γρίπης καθαυτής αλλά και από τις επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή ταυτόχρονη προσβολή από κορωνοϊό και άλλους ιούς.
Το αντιγριπικό εμβόλιο έγινε τις τελευταίες μέρες αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Υγείας και ιατρικών συλλόγων:
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε ότι θα καταργηθεί η υποχρεωτική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, προκαλώντας την αντίδραση ιατρικών συλλόγων και άλλων επιστημονικών φορέων.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Επιστημονικών Ενώσεων, για να συζητηθεί το ζήτημα. Πάγια θέση του ιατρικού κόσμου «είναι κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή».