Μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ταχεία υλοποίηση κάλυψης 4.000 θέσεων απασχόλησης στα νοσοκομεία, με στόχο αυτό να έχει πραγματοποιηθεί έως τις αρχές του Ιανουαρίου.
Ο κ.Νίκος Παππάς, είπε ότι «ήδη το πρόγραμμα για 15.000 περισσότερες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς έχει κατοχυρωθεί και υλοποιείται». Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τόνισε ότι «με τα 48.800.000 ευρώ από αυτά που εισπράχθηκαν από τις άδειες των καναλιών μετά από 27 χρόνια και που πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό το πράγμα, προκηρύσσουμε, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, 4.000 θέσεις στα νοσοκομεία, στις υγειονομικές δομές και τους εποπτευόμενους οργανισμούς από το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα, θέσεις κοινωφελούς εργασίας, 12μηνης διάρκειας, με τα αντίστοιχα επιδόματα και στόχος μας είναι αυτοί οι άνθρωποι από τις αρχές του Γενάρη να δουλεύουν στα νοσοκομεία, αλλάζοντας την εικόνα που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή, μετά από 5 χρόνια μνημονιακής καταστροφής», επισημαίνοντας παράλληλα τις προσπάθειες ανάταξης που κάνει το υπουργείο στο σύστημα, μετά από έναν χρόνο.
Μεταξύ αυτών των 4.000 θέσεων, η πρόβλεψη λέει για 3.000 νοσηλευτές, περίπου 700 άτομα λοιπό προσωπικό νοσοκομείων (οδηγοί στα κέντρα υγείας, τραυματιοφορείς και παρασκευαστές στο ακτινολογικό και στα υπόλοιπα εργαστήρια), περίπου 300 θέσεις που αφορούν εποπτευόμενους οργανισμούς από το υπουργείο Υγείας (όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ο ΕΟΦ, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ), ενώ θα υπάρξει και μια κατανομή για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα ΠΕΔΥ και τα κέντρα υγείας.
Περικοπές στην Υγεία στον Προϋπολογισμό του 2017
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 υπάρχουν μέτρα μέσω των οποίων θα περιοριστούν εκ νέου οι δαπάνες. Στα μέτρα αυτά συγκαταλέγεται για πρώτη φορά το … νοσοκομειακό clawback!
Στον ΕΟΠΥΥ οι συντάκτες του προϋπολογισμού επισημαίνουν ότι υπάρχει απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό, λόγω αύξησης των υποχρεώσεών του για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ενώ για το έτος 2017 η πρόβλεψη για τον Οργανισμό εμφανίζεται λιγότερη κατά 234 εκατομμύρια σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2016, λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης που ήταν μείον 200 εκατομμύρια ευρώ.
Ο σχεδιασμός για τον ΕΟΠΥΥ και για το τέλος του οικονομικού έτους 2017, προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 333 εκατ. ευρώ! Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και των παροχών ασθενείας, ενώ στόχος είναι και η έγκαιρη είσπραξη των επιστροφών (rebate και clawback)
Στα υπόποιπα μέτρα εντάσσονται:
* Η καταβολή των εφημεριών των γιατρών και νοσηλευτών θα γίνετα με κονδυλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.
* Η σώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων θα αντιμετωπιστεί από την ειδική χρηματοδότηση του προγράμματος εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και αναμένεται να εξαλειφθεί πλήρως μέχρι τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους.
* Η εγκατάσταση του νοσοκομειακού clawback, η οποία θα εφαρμόζεται πλέον και στα δημόσια νοσοκομεία, με ταυτόχρονη βελτίωση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, σε σχέση με τα νοσοκομεία
* Θα γίνει προσπάθεια διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων και στα νοσοκομεία σε ποσοστό 50% για το 2016 και έως 60% τον Ιούνιο του 2017.
* Θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού προμηθειών που διενεργούνται κεντρικά σε ποσοστό 60% έως τον Δεκέμβριο του 2016.