Στα άκρα η αντιπαράθεση ΙΣΑ και ΠΙΣ για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας των Ιατρικών Συλλόγων

Στα άκρα η αντιπαράθεση ΙΣΑ και ΠΙΣ για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας των Ιατρικών Συλλόγων

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για το σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας των Ιατρικών Συλλόγων, με τον πρώτο να κάνει λόγο για «πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης» των γιατρών της Αθήνας και τον δεύτερο να απαντά ότι με το νομοσχέδιο «ενισχύεται η φωνή όλων των Ιατρικών Συλλόγων».

Σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ και των εκλεκτόρων του στον ΠΙΣ, επισημάνθηκε «η πρωτοφανής και προφανής προσπάθεια, που διαπνέει το σύνολο των προτεινομένων διατάξεων, για την αποδυνάμωση των Ιατρικών Συλλόγων μέσα από μία καταφανή προσπάθεια του ΠΙΣ να καταστεί παντοκράτωρ, αυταρχικός και μοναδικός ρυθμιστής των πάντων, μοναδικός συνομιλητής και χειροκροτητής των πολιτειακών αρχών, απλά ένα, δηλαδή, δικτατορικό έκτρωμα». 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, οι παριστάμενοι μίλησαν «για συντονισμένη προσπάθεια να χαθεί το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης και έκφρασης των γιατρών της Αθήνας, με στόχο να μην ασκείται κριτική στην κυβέρνηση, αλλά μοναδικός συνομιλητής της να είναι ένας ελεγχόμενος και εγκάθετος της πολιτικής εξουσίας ΠΙΣ».

Αναφέρθηκε ότι ο ΙΣΑ, για πρώτη φορά αποκλείεται από τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν συμμετέχει πλέον στις συζητήσεις στη Βουλή, όπου μέχρι τώρα παρίστατο μαζί με τον ΠΙΣ και γίνεται για πρώτη φορά «ενεργοποίηση ενός αντιδημοκρατικού και παρωχημένου Βασιλικού Διατάγματος, που προβλέπει ότι η επικοινωνία του ΙΣΑ με τους φορείς θα γίνεται μέσω του ΠΙΣ.

Πρόκειται για μια παράλογη και προσβλητική για τους γιατρούς της Αθήνας διαδικασία», αναφέρει ο ΙΣΑ, προσθέτοντας ότι ενώ αντιπροσωπεύουν το 40% του ιατρικού σώματος της χώρας, έχουν μόλις το 8% στην εκπροσώπηση της ΓΣ του ΠΙΣ. Ωστόσο «οι επίμαχες διατάξεις δεν τροποποιούνται αποδυναμώνοντας και φιμώνοντας τους γιατρούς της Αθήνας».

Ο ΙΣΑ ζητά την τροποποίηση της διάταξης αυτής, διαφορετικά, όπως αναφέρει, θα διεκδικήσει την καταβολή εισφορών στον ΠΙΣ, ανάλογα με το ποσοστό εκπροσώπησής του, καταλήγοντας ότι «μεταρρύθμιση χωρίς τη συναίνεση του ιατρικού κόσμου είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Απάντηση προέδρου του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκου

«Με το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν φιμώνονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι, απεναντίας ενισχύεται η φωνή όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μεσαίων και των μικρότερων Συλλόγων» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μ. Βλασταράκος.

Επισημαίνει ότι κατ΄ εξακολούθηση έχει υποβληθεί αίτημα σε όλες τις κυβερνήσεις, τόσο από το ΔΣ, όσο και από την ΓΣ του ΠΙΣ, να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της νέας Ιατρικής Νομοθεσίας.

 «Σέβομαι τις όποιες απόψεις διατυπώνονται, αλλά πρώτος ως πρόεδρος του ΠΙΣ οφείλω να υπερασπίζομαι τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΠΙΣ, όπως η Γενική Συνέλευση, που είναι το ανώτατο όργανο του ΠΙΣ, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

 Παράλληλα, οφείλω να προασπίζω τα συμφέροντα του συνόλου των γιατρών της χώρας, είτε αυτοί ανήκουν σε μεγάλο, είτε σε μικρότερο  Ιατρικό Σύλλογο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ