Σταφυλόκοκκος: Επτά σωτήριες κινήσεις για να μην κολλήσετε
Shutterstock
Shutterstock

Σταφυλόκοκκος: Επτά σωτήριες κινήσεις για να μην κολλήσετε

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια συχνή επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλούν μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος (χρυσίζων σταφυλόκοκκος, επιδερμικός σταφυλόκοκκος κ.ά.). Τα μικρόβια αυτά υπάρχουν φυσιολογικά στη χλωρίδα του δέρματος ή στους βλεννογόνους όπως τη μύτη και το στόμα, χωρίς να δημιουργούν δερματικές βλάβες.

Ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματός μας. Προκαλεί κυρίως λοίμωξη στο δέρμα (μολυσματικό κηρίο) που εκδηλώνεται με εξάνθημα και φλεγμονή του δέρματος. Μπορεί συχνά να γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς έχει την τάση να υποτροπιάζει και να επανεμφανίζεται.

«Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που πολλές φορές αποικίζει το δέρμα μας, το ρινικό βλεννογόνο και τη μύτη μας. Είναι μικρόβιο της φυσιολογικής χλωρίδας και εισχωρεί σε υγιή άτομα χωρίς να έχουν πρόβλημα αλλά μερικές φορές όταν δεν πλένουμε τα χέρια μας μπορεί να μεταφέρουμε το σταφυλόκοκκο που έχουμε στο ρινικό βλεννογόνο στη διάρκεια της παρασκευής διαφόρων τροφίμων», τονίζει ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής με αφορμή τη δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών στη Λαμία.

Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης μάς ενημερώνει για το πώς θα προστατευτούμε από τη μόλυνση, μειώνοντας έτσι το ρίσκο να γίνει ο σταφυλόκοκκος ένα σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού - δεδομένου ότι έχει την τάση να υποτροπιάζει και να επανεμφανίζεται.

Αυτές είναι οι 7 σωτήριες κινήσεις για να μην κολλήσουμε σταφυλόκοκκο

  • Tακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό
  • Εφαρμογή ενυδατικής κρέμας εφόσον υπάρχει ξηροδερμία, αμέσως μετά το μπάνιο
  • Αποκλειστική χρήση προσωπικών αντικειμένων όπως πετσέτα, χτένα και ρούχα
  • Αποφεύγουμε να έρθουμε σε επαφή με άτομα που έχουν ανοιχτές πληγές
  • Κόβουμε συχνά τα νύχια
  • Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητική λοσιόν το καλοκαίρι για προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών
  • Καθημερινή χρήση της ενυδατικής αγωγής σε παιδιά ή ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα

Το μπάνιο στη θάλασσα δεν αντενδείκνυται, αφού το θαλασσινό νερό έχει αντισηπτικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ιώδιο.

Όταν όμως η τοπική άμυνα σε σημεία του δέρματος πέφτει – έντονο έκζεμα, πληγές από τσιμπήματα εντόμων, αμυχές από ξύσιμο, έγκαυμα, ανοιχτή πληγή – τα ίδια μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Τα μικρόβια αυτά μεταδίδονται εύκολα με τα χέρια από ένα σημείο του σώματος σε άλλο και από ένα άτομο σε άλλο. Η μετάδοση είναι εντονότερη το καλοκαίρι και τους ζεστούς και υγρούς μήνες του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρείται μεγάλη αύξηση των περιστατικών μολυσματικού κηρίου.

Πώς μολύνει τα τρόφιμα

«Όταν μολύνει τρόφιμα και καλλιεργηθεί, δηλαδή το τρόφιμο μολυνθεί και παραμείνει σε συνθήκες δωματίου, πολλαπλασιάζεται ο σταφυλόκοκκος και παράγει μια εντεροτοξίνη που μολύνει τα τρόφιμα και αυτή ευθύνεται για τις γαστρεντερίτιδες, τις τροφικές δηλαδή δηλητηριάσεις, επισημαίνει ο κ. Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Προϋπόθεση είναι να μολυνθεί το τρόφιμο και να παραμείνει σε κακές συνθήκες υγιεινής και βεβαίως να το καταναλώσουν τα άτομα. Σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας. Μεταδίδεται με τρόφιμα που έχουν κυρίως σχέση με το γάλα, με μαγιονέζα, με συντηρημένα κρέατα ή τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από χέρια. Οι περισσότεροι έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια και τη μύτη μας», καταλήγει.