ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το πλαφόν στην συνταγογράφηση των γενοσήμων

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το πλαφόν στην συνταγογράφηση των γενοσήμων

Δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά της απόφασης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να ορίσει πλαφόν στη συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων ανά γιατρό.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για πλαφόν στην συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων ανά γιατρό και περιφέρεια, είναι οριστικά και αμετάκλητα αντισυνταγματική (αποφάσεις με αριθμό 1749 και 1750/2016), καθώς η Υπουργική Απόφαση - σύμφωνα με το ΣτΕ - απαιτούσε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 43 του Συντάγματος. 

Η απόφαση αυτή η οποία είχε ληφθεί με σκοπό την οργάνωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την επίτευξη οικονομικών στόχων που την αφορούν, ακυρώθηκε μετά από προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε ανασταλεί προσωρινά το 2014 μέχρι την οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία και εκδόθηκε σήμερα.

"Ο Π.Ι.Σ. δικαιώθηκε για μία ακόμη φορά και η Νομική Υπηρεσία του Συλλόγου συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή την απόφαση" αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωσή του, ενώ το Δ.Σ. του ΙΣΑ αναφέρει με τη σειρά του: 

"Η πάγια θέση του ΙΣΑ ότι τέτοιου είδους περιορισμοί συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο του ιατρού, παρακωλύουν και περιορίζουν υπέρμετρα το έργο του και ότι σε κάθε περίπτωση η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να δίνεται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα δικαιώθηκε.
Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να μάχεται για την επιστημονική, επαγγελματική και ηθική ελευθερία των ιατρών μελών του. Οικονομικά κριτήρια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν και να εκτοπίσουν την επιστημονική κρίση του ιατρού.".