Συστάσεις ακόμη και για προφυλακτική αγωγή
Κίνδυνος έξαρσης ιών

Συστάσεις ακόμη και για προφυλακτική αγωγή

Σε αυξημένη επιφυλακή καλούνται όλες οι χώρες της Ευρώπης, μπροστά στον κίνδυνο μεγάλης έξαρσης της γρίπης ταυτόχρονα με την κυκλοφορία άλλων ιών το επόμενο διάστημα, ενώ απευθύνεται σύσταση στους γιατρούς να χορηγούν ακόμη και προφυλακτική αγωγή σε άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά. 

Είναι ενδεικτική η κοινή δήλωση – έκκληση της Επιτρόπου για την Υγεία κ Στέλλας Κυριακίδη, του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη Δρ Hans Henri P. Kluge και της Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr Andrea Ammon: «Η ανάγκη προστασίας της υγείας των πληθυσμών μας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, είναι τόσο έντονη όσο ποτέ».  

Ο ιός της γρίπης και άλλοι κοινοί ιοί φαίνεται πως ανησυχούν φέτος ενδεχομένως και περισσότερο από τον κορονοϊό για δύο βασικούς λόγους: διότι αφενός η άμυνα του πληθυσμού έχει «ατονήσει» λόγω των περιοριστικών μέτρων και της ευρείας χρήσης μάσκας τους δύο προηγούμενους χειμώνες και αφετέρου η συνύπαρξη γρίπης, κορονοϊού και άλλων ιών μπορεί να είναι καταστροφική για τις ευπαθείς ομάδες και να επιφέρει πιέσεις στα συστήματα υγείας.

Τόσο η γρίπη όσο ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ήδη σε έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Έτσι, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων – ECDC και το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη) ζητούν συστηματική επιδημιολογική παρακολούθηση όχι μόνο του κορονοϊού αλλά και της γρίπης και του RSV.  

Επίσης συνιστούν στους κλινικούς γιατρούς να εξετάζουν κατά περίπτωση το ενδεχόμενο έγκαιρης χορήγησης αντιικής θεραπείας ή ακόμη και προφύλαξης για τη γρίπη, τον RSV και την Covid-19, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες κάθε χώρας. 

Η σύσταση αφορά όσους διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου και έχει στόχο την πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία και τη ζωή αλλά και τη μείωση της επιβάρυνσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η εποχική γρίπη έφτασε πιο νωρίς φέτος στην Ευρώπη, ενώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω γρίπης. Πρόκειται κυρίως για ασθενείς άνω των 55 ετών.  

23 χώρες αναφέρουν πολλά περιστατικά σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης λόγω γρίπης Β, με τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω να είναι τα πιο συχνά προσβεβλημένα.

Ο RSV βρίσκεται επίσης σε άνοδο, με περίπου 20 χώρες και περιοχές να αναφέρουν έξαρση του ιού. 

Τα κρούσματα Covid-19, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας και οι θάνατοι από κορονοϊό είναι επί του παρόντος χαμηλά σε σύγκριση με τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά αυτή η κατάσταση μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του ιού. 

Με αυτά τα δεδομένα, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το πώς θα εξελιχθεί η νέα χειμερινή περίοδος. Γι’ αυτό, οι ειδικοί επιμένουν στον εμβολιασμό τουλάχιστον των ευπαθών ομάδων και στην αυξημένη επιτήρηση και ετοιμότητα σε όλη την Ευρώπη. 

Αυξάνεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα 

Αυξητική τάση καταγράφεται στη διασπορά της εποχικής γρίπης, την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας. Σε απόλυτους αριθμούς, τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά, η κυκλοφορία του ιού είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (κατά την οποία βέβαια φορούσαμε μάσκες ενώ ίσχυσαν και κάποια περιοριστικά μέτρα). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτωματολογία γρίπης βρίσκεται σήμερα πιο πάνω και από την περυσινή περίοδο κορύφωσης.  

Την εβδομάδα 21 έως 27 Νοεμβρίου, εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τρεις ακόμη ασθενείς με γρίπη.