Τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία από τον ίδιο γιατρό είναι γενικά ασφαλή

Τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία από τον ίδιο γιατρό είναι γενικά ασφαλή

Τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία, που γίνονται σχεδόν παράλληλα από τον ίδιο γιατρό σε διαφορετικούς χώρους, είναι γενικώς ασφαλή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία όμως δείχνει ότι χρειάζεται έξτρα προσοχή σε δύο κυρίως περιπτώσεις: στους ασθενείς υψηλού κινδύνου και στις επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by pass). 

Μερικές φορές ένας έμπειρος χειρουργός μετακινείται από το ένα χειρουργείο στο επόμενο, προτού το πρώτο ολοκληρωθεί, αφήνοντας τους νεότερους χειρουργούς να τελειώσουν τη διαδικασία. Το ερώτημα που έχει τεθεί, είναι κατά πόσο αυτή η συνήθης πρακτική διεθνώς είναι ασφαλής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ανουπάμ Τζένα του Ινστιτούτου Μπλαβάτνικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, μελέτησαν 66.430 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς ηλικίας 18 έως 90 ετών, αρκετές από αυτές επικαλυπτόμενες, κατά την περίοδο 2010-2018.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η επικάλυψη των χειρουργείων δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, ούτε θανάτου του ασθενούς μετά την επέμβαση. Δύο σημαντικές εξαιρέσεις είναι οι ασθενείς που θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω ηλικίας και ιατρικού ιστορικού, καθώς και όσοι κάνουν επέμβαση «μπάϊ-πας», που εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές και υψηλότερη θνησιμότητα σε περίπτωση επικαλυπτόμενου χειρουργείου.

Επιπλέον, τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία διαρκούν κατά μέσο όρο περίπου μισή ώρα παραπάνω από τα μη επικαλυπτόμενα (204 λεπτά έναντι 173). 

«Για τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις και τους περισσότερους ασθενείς τα ευρήματα μας είναι καθησυχαστικά. Αλλά σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κατά πόσο κάποιος ασθενής είναι καλός υποψήφιος για επικαλυπτόμενο χειρουργείο. Όπως με κάθε άλλη θεραπεία, είναι ζωτικής σημασίας η προσεκτική επιλογή των ασθενών και μια εξατομικευμένη προσέγγιση με βάση το προφίλ κινδύνου κάθε ασθενούς και τις προϋπάρχουσες παθήσεις του», δήλωσε ο Τζένα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό μετεγχειρητικής θνησιμότητας είναι 1,9% στα επικαλυπτόμενα χειρουργεία έναντι 1,6% στα μη επικαλυπτόμενα. Τα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι 12,8% και 11,8% αντίστοιχα, δηλαδή τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία είναι οριακά πιο επικίνδυνα.

Από την άλλη, ειδικότερα για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου το ποσοστό θνησιμότητας είναι 5,8% για τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία έναντι 4,7% των μη επικαλυπτόμενων, ενώ η συχνότητα επιπλοκών είναι 29,2% στα επικαλυπτόμενα έναντι 27% στα μη επικαλυπτόμενα χειρουργεία. Για όσους κάνουν «μπαϊ-πας», το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών είναι 4% στα επικαλυπτόμενα έναντι 2,2% στα μη επικαλυπτόμενα χειρουργεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ