Τα τελευταία νέα για τον καρκίνο του μαστού
Shutterstock
Shutterstock

Τα τελευταία νέα για τον καρκίνο του μαστού

Η Dr Marisa Weiss, Chief Medical Officer του breastcancer.org, παρακολουθώντας το ASCO 2023 ανακοινώνει ευρήματα μελετών που αφορούν στον καρκίνο του μαστού. 

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε εξέτασε τα ποσοστά μαστεκτομής σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου σε σύγκριση με τη θεραπεία διατήρησης του μαστού.

«Αυτό που βρήκαν είναι ότι οι γυναίκες που είχαν θετικούς καρκίνους του μαστού HER-2 είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μαστεκτομές από τις γυναίκες που είχαν θετικούς ορμονικούς υποδοχείς καρκίνου μαστού ή ακόμη και τριπλά αρνητικούς καρκίνους του μαστού. Και δεν γνωρίζουν πραγματικά γιατί αλλά ίσως οφείλεται στο ότι τα άτομα με θετικό HER-2 καρκίνο του μαστού ανησυχούν πραγματικά και πιστεύουν ότι η μαστεκτομή θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα όταν, στην πραγματικότητα, η μαστεκτομή δεν βελτιώνει την επιβίωση για τους περισσότερους ανθρώπους.

Έτσι, εάν υπάρχει διάγνωση με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, ανεξάρτητα από τον υποτύπο, απλά πρέπει να υπάρχει η γνώση ότι συνολικά, περίπου τα 2/3 των γυναικών κάνουν θεραπεία διατήρησης του μαστού, η οποία συνήθως είναι ακτινοβολία ογκεκτομής, αντί για μαστεκτομή. Και αν διαγνωστεί θετική νόσος HER-2, δεν σημαίνει ότι θα όλα θα πάνε καλύτερα με τη μαστεκτομή. «Φροντίστε λοιπόν να μην αφήσετε αυτή τη διάγνωση να επηρεάσει τη σκέψη σας. Και βεβαιωθείτε ότι έχετε πλήρη πληροφόρηση προτού αποφασίσετε σχετικά με την ακτινοβολία ογκεκτομής, που είναι η διατήρηση του μαστού, έναντι της μαστεκτομής».

Η Dr Weiss, θέλει να ενημερώσει για μια σημαντική μελέτη που αφορά την υποστήριξη και την παροχή συμβουλών για τους φροντιστές. Λέει λοιπόν πως, περίπου 1 στους 10 ενήλικες σήμερα φροντίζουν μέλη της οικογένειας ή αγαπημένα τους πρόσωπα που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ασθένεια και ο καρκίνος, φυσικά, είναι ένας από αυτούς.

Και αυτό που διαπίστωσε αυτή η μελέτη ήταν ότι για τους φροντιστές που λαμβάνουν υποστήριξη με τη μορφή εκπαίδευσης, όπως ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μηχανισμοί αντιμετώπισης, επίλυση προβλημάτων, καθώς και ατομική συμβουλευτική, είχαν βελτιωμένη ποιότητα ζωής και λιγότερη κατάθλιψη. «Και πρέπει να το έχουμε κατά νου γιατί οι άνθρωποι που μας νοιάζονται είναι πραγματικά σημαντικοί. Και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν εστιάζουμε μόνο στην υγεία μας, αλλά και στην υγεία και την ψυχική ευημερία των φροντιστών μας στα οποία στηριζόμαστε τόσο πολύ».

Η γιόγκα καταπραΰνει τη φλεγμονή;

Η Dr Weiss, αναφέρεται επίσης σε μια σημαντική μελέτη που εξέτασε την επίδραση της γιόγκα στη φλεγμονή.

«Και συναισθηματικά, πιθανότατα μπορείς να το νιώσεις αυτό από τους πόνους, το άγχος και την καταπόνηση της ζωής, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε διάγνωση καρκίνου του μαστού. Αλλά αυτό που έκανε αυτή η μελέτη ήταν ότι συνέκρινε τη γιόγκα με ένα εικονικό φάρμακο, για να ανακαλύψει ότι η γιόγκα βοηθά πραγματικά στη μείωση της ποσότητας της φλεγμονής στο σώμα σας. Υπάρχει μελέτη περίπου 502 ασθενών από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη που διαπίστωσε ότι υπήρξε σημαντική πτώση στους δείκτες φλεγμονής και στις εξετάσεις που μπορείτε να λάβετε από τη δειγματοληψία αίματος».

Και γνωρίζουμε από άλλες μελέτες ότι η γιόγκα βελτιώνει την ψυχική υγεία, την ευελιξία, τη δύναμη και κυρίως ενδυναμώνει την ικανότητα να χρησιμοποιείται το σώμα στην καθημερινή ζωή.

«Το συνιστώ λοιπόν πραγματικά. Ψάξτε για στούντιο γιόγκα κοντά σας. Και πάντα να μιλάτε με τον δάσκαλο της γιόγκα εκ των προτέρων και να τον ενημερώνετε ποιες χειρουργικές επεμβάσεις ή θεραπείες μπορεί να είχατε που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τι μπορείτε ή δεν μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια. Αλλά σε γενικές γραμμές, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει κάποια τροποποιημένη μορφή γιόγκα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ελέγξετε και να ρωτήσετε το γιατρό σας».

Ο αντίκτυπος της αφαίρεσης των ωοθηκών κατά τη διάρκεια του καρκίνου του μαστού

Η Dr Weiss, ενημερώνει επίσης ότι, υπάρχει μια σημαντική μελέτη που προέκυψε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία εξέτασε τον αντίκτυπο της διακοπής λειτουργίας των ωοθηκών είτε με τη λήψη τους είτε με τη χρήση φαρμάκων για την απενεργοποίηση τους σε προεμμηνοπαυσιακές ασθενείς που έχουν καρκίνο του μαστού. Αυτό που βρήκαν είναι ότι από 45 ετών και κάτω τα άτομα που βρίσκονται ακόμα προεμμηνοπαυσιακά με ή χωρίς τη χημειοθεραπεία, τότε είναι καλύτερο να σταματήσουν τη λειτουργία των ωοθηκών με αφαίρεση ή η χρήση φαρμάκων μια και οδήγησαν σε βελτιωμένο αποτέλεσμα.

«Και αυτό που εννοώ με αυτό είναι περίπου 12% απόλυτη ποσοστιαία πτώση του κινδύνου υποτροπής, καθώς και 8% βελτίωση στην επιβίωση. Αυτά είναι σημαντικά νούμερα. Και η θεραπεία είναι σημαντική. Θέλω να πω, δεν είναι εύκολο να είσαι 45 ετών και νεότερος και να μπεις σε πρώιμη εμμηνόπαυση μόνο και μόνο για να έχεις αυτό το όφελος».

Επομένως, είναι πάντα θέμα να εξισορρόπησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της θεραπείας σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό κατά την πάροδο του χρόνου για την κατανόηση τι μπορεί να κάνει ο ασθενής ώστε να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Και έτσι άλλες φορές ευνοείται η λήψη φαρμάκων που κλείνουν τις ωοθήκες επειδή ίσως το κλείσιμό τους για κάποιο χρονικό διάστημα είναι χρήσιμο και μπορεί να μην χρειαστεί να περάσουν μόνιμα στην εμμηνόπαυση. 

«Αυτές είναι όλες σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας για να μάθετε τι είναι καλύτερο για εσάς, ειδικά εάν είστε νέα, ηλικίας 45 ετών ή νεότερη και εξακολουθείτε να είστε προεμμηνοπαυσιακή μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού».

Περισσότερη ελπίδα απέναντι στον καρκίνο

Η Dr Weiss, ενημερώνει και για μια σημαντική μελέτη που εξέτασε την ελπίδα, όπως πόσο αισιόδοξοι ήταν οι άνθρωποι για το μέλλον και τι καθορίζει την ελπίδα.

«Και αυτό που έδειξε ήταν ότι αν καταλαβαίνεις καλύτερα τι να περιμένεις, πόσο καλά θα κάνεις ή δεν θα κάνεις, αυτό βοήθησε τους ανθρώπους να αισθανθούν πιο ελπιδοφόρα. Εάν έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής (μπορείτε καλύτερα να κάνετε αυτό που θέλετε όταν θέλετε) θα είστε πιο αισιόδοξοι. Και αν έχετε λιγότερα συμπτώματα (για τα άτομα που είχαν τα συμπτώματά τους, είτε συμπτώματα που σχετίζονται με τη θεραπεία είτε συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο) τα χειρίστηκαν καλύτερα, ένιωθαν μεγαλύτερη ελπίδα, ένιωθαν ότι έχει νόημα.

Επομένως, η ουσία από αυτό είναι ότι, για τη δική σας συναισθηματική ευημερία και το πώς αισθάνεστε για το μέλλον ή το επίπεδο ελπίδας σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε το πώς αισθάνεστε».