Της Γιάννας Σουλάκη
Η ανώτερη πνευματική ικανότητα που έχουν οι γυναίκες στην καλή απομνημόνευση των λέξεων αποδεικνύεται “κατάρα” για το Αλτσχάιμερ, καθώς σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, το ταλέντο αυτό “θολώνει” τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου και καθυστερεί την έγκαιρη διάγνωσή της.
Η έρευνα από το Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης κατάφερε ουσιαστικά να αποδείξει ότι οι γυναίκες, κατά το πρώτο στάδιο της ασθένειας – που επιστημονικά ονομάζεται στάδιο της “ήπιας γνωστικής εξασθένισης” – είχαν καλύτερη λεκτική μνήμη σε σχέση με τους άνδρες που βρίσκονταν στο ίδιο στάδιο εξέλιξης. Κι επειδή το κύριο εργαλείο διάγνωσης του Αλτσχάιμερ είναι το “τέστ απομνημόνευσης λέξεων”, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλές γυναίκες μένουν αδιάγνωστες στην πρώτη φάση της ασθένειας, στάδιο κατά το οποίο είναι καλό να γίνει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας. Ουσιαστικά, δηλαδή, χάνεται για πολλές γυναίκες η ευκαιρία να λάβουν έγκαιρα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, που μπορεί να αποτρέψει την φθορά των εγκεφαλικών κυττάρων και να βοηθήσει στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η μελέτη
Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής “Albert Einstein” ζήτησαν την βοήθεια 254 ατόμων (ανδρών και γυναικών) με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, 672 ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση και 390 ατόμων χωρίς προβλήματα εγκεφαλικής λειτουργίας ή μνήμης.
Τους ζήτησαν να διαβάσουν 15 λέξεις και αμέσως να τις ξαναδιαβάσουν και στην συνέχεια άλλη μία φορά, μετά από 30 λεπτά.
Στο τέστ μνήμης που ακολούθησε, η μνήμη των γυναικών με ήπια προβλήματα στην γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου τους, απέδωσε καλύτερα από αυτή των ανδρών του ίδιου σταδίου, ενώ στους συμμετέχοντες που βρίσκονταν σε προχωρημένη εξέλιξη της νόσου, δεν φάνηκε να υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.
Οι γυναίκες απέδωσαν καλύτερα από ό, τι οι άνδρες στα τέστ, τόσο στην άμεση όσο και στην καθυστερημένη ανάκληση των λέξεων μεταξύ των ατόμων που εμφανίζουν ελάχιστη έως μέτρια συρρίκνωση του μεγέθους του ιππόκαμπου του εγκεφάλου (ο ιππόκαμπος είναι μία δομή του εγκεφάλου που έχει ζωτικό ρόλο σε κάποιες μορφές μνήμης).
Στο υψηλό επίπεδο της συρρίκνωσης του ιππόκαμπου, δηλαδή στο προχωρημένο Αλτσχάιμερ, δεν υπήρχε διαφορά στις βαθμολογίες μεταξύ ανδρών και των γυναικών.
(Διαβάστε επίσης: Το πρώτο σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ δεν είναι αυτό που νομίζετε).
Ανάγκη προσαρμογής και διαχωρισμού των τέστ μνήμης μεταξύ γυναικών και ανδρών
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Erin Sundermann, δήλωσε: “Αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, είναι επιτακτική ανάγκη προσαρμογής των τεστ μνήμης για την διάγνωση του Αλτσχάιμερ, ανάλογα με αυτές τις διαφορές που διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνεται πιο γρήγορα η διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ στις γυναίκες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά μας στην διάγνωση”.
Ο επικεφαλής-ερευνητής πάντως, πρόσθεσε ένα σημαντικό στοιχείο στην μελέτη: Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν καλό επίπεδο εκπαίδευσης, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.
Ο πληθυσμός γερνά, το Αλτσχάιμερ αυξάνεται
Η νόσος Alzheimer είναι μία μορφή άνοιας από την οποία πάσχουν περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και 25 εκατομμύρια σ' όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα σήμερα, εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός φτάνει τους 150.000 ασθενείς.
Χάρη στην ιατρική έρευνα που μας έχει οδηγήσει σε νέες θεραπείες, το προσδόκιμο επιβίωσης στις δυτικές κοινωνίες έχει αυξηθεί σημαντικά. Σήμερα ο μέσος άνθρωπος ζει περισσότερο και καλύτερα από τον πατέρα και τον παππού του, ωστόσο, όσο η ζωή μας παρατείνεται η κοινωνία μας γερνά, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 75 ετών και να αυξηθεί κι άλλο τα χρόνια που έρχονται. Η γήρανση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα οι ασθένειες του γήρατος, όπως είναι οι άνοιες – και το Αλτσχάιμερ αποτελεί την συχνότερη μορφή άνοιας – να αυξάνουν σε συχνότητα.
Η νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια, εκφυλιστική πάθηση, που διαβρώνει τη ζωή και την προσωπικότητα του ανθρώπου και με δεδομένη την μεγάλη επιβάρυνση που επιφέρει σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, γίνεται κατανοητό ότι είναι μια νόσος που μας αφορά όλους.
(Διαβάστε επίσης: Τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε το Αλτσχάιμερ)
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στο Αλτσχάιμερ
Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 6 έως 10 χρόνια. Ομως, η ταχύτητα εξέλιξης της νόσου ποικίλει από ασθενή σε ασθενή (π.χ. μπορεί να είναι ταχύτερη από 6 ή να διαρκέσει 15 ή και 20 έτη).
Η έγκαιρη διάγνωση έχει τεράστια σημασία για την θεραπευτική υποστήριξη των ασθενών με Αλτσχάιμερ, δηλαδή για την έγκαιρη χορήγηση φαρμακευτικών θεραπειών ή ακόμα και για τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (νοητικές και σωματικές ασκήσεις), αλλά και για την εκπαίδευση και την ψυχολογική υποστήριξή τους.
Με την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ και την χορήγηση υψηλών δόσεων ειδικών φάρμακων, μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επιδείνωση της νόσου.
Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς το φορτίο των φροντιστών (συγγενών και περιβάλλοντος του ασθενή) με την εξέλιξη της νόσου και την μετάβαση του πάσχοντα από το ήπιο στάδιο προς το μέτριο και το σοβαρό πολλαπλασιάζεται. Εχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, για το οικογενειακό περιβάλλον και ίδιους του ασθενείς, η παραμονή τους, όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα ηπιότερα στάδια της νόσου».
Με πληροφορίες από telegraph.co.uk, globalsustain.org/files/Alzheimer.pdf