Τετραπλάσια η χρήση κάνναβης μεταξύ των γονέων καπνιστών σε σχέση με τους μη καπνιστές

Τετραπλάσια η χρήση κάνναβης μεταξύ των γονέων καπνιστών σε σχέση με τους μη καπνιστές

Η χρήση κάνναβης μεταξύ όσων γονέων καπνίζουν τσιγάρο, είναι σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με τους μη καπνιστές γονείς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη -η πρώτη που εστιάσθηκε στους γονείς με παιδιά στο σπίτι- προειδοποιεί ότι η συνδυασμένη χρήση τσιγάρων και μαριχουάνας/κάνναβης από τους γονείς αυξάνει την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τη δρα Ρένι Γκούντγουιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, βρήκαν ότι μεταξύ 2002 και 2015 η χρήση κάνναβης στις ΗΠΑ μεταξύ των γονέων που έχουν παιδιά στο σπίτι, αυξήθηκε από 5% σε 7%, ενώ αντίθετα το κάπνισμα τσιγάρου μειώθηκε από 28% σε 20%.

Όσον αφορά την κάνναβη και το τσιγάρο από κοινού, όσοι γονείς κάνουν συνδυασμένη χρήση και των δύο, αυξήθηκαν από 11% σε 17%. Από την άλλη, η χρήση κάνναβης αυξήθηκε από 2% σε 4% μεταξύ των γονέων που δεν είναι καπνιστές.

Συνεπώς η χρήση κάνναβης είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη μεταξύ των γονέων καπνιστών τσιγάρου (17%) σε σχέση με τους μη καπνιστές (4%). Η ίδια περίπου αναλογία ισχύει και για όσους γονείς κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης (5% οι καπνιστές τσιγάρου έναντι 1% των μη καπνιστών).

«Παρότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες να μειωθεί η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα, αυτές οι προσπάθειες μπορεί να υποσκάπτονται από την αυξανόμενη χρήση κάνναβης μεταξύ των γονέων που έχουν παιδιά στο σπίτι τους, καθώς αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των σπιτιών όπου οι γονείς κάνουν χρήση τόσο κάνναβης όσο και τσιγάρου», δήλωσε η Γκούτντγουιν.

Η μελέτη δείχνει ότι η χρήση κάνναβης είναι πιο συχνή μεταξύ των ανδρών καπνιστών (10%) από ό,τι μεταξύ των γυναικών καπνιστριών (6%), καθώς επίσης μεταξύ των γονέων ηλικίας έως 50 ετών (11%) σε σχέση με τους γονείς άνω των 50 ετών (4%) και αυτό ανεξάρτητα από το εισοδηματικό επίπεδο μιας οικογένειας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι επειδή η χρήση κάνναβης είναι απαγορευμένη συνήθως στους περισσότερους δημόσιους χώρους, είναι πιθανότερο οι γονείς να καπνίζουν κάνναβη στο σπίτι τους, πράγμα που επιβαρύνει το περιβάλλον για τα παιδιά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ιntime