«Έκανα το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει να το κάνω κάθε χρόνο. Έτσι πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο και το ετήσιο εμβόλιο του κορονοϊού», επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στο ποιοι πρέπει να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο, με αφορμή την έξαρση κορονοϊού και γρίπης.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ πως «Το εμβόλιο που σχεδιάστηκε αρχικά για τον κορονοϊό κάλυπτε τον αρχικό που είχε εμφανιστεί στην πόλη Γουχάν. Ήταν το αρχικό στέλεχος. Όλοι έχουμε καταλάβει ότι ο ιός αυτός αλλάζει σιγά – σιγά. Άλλες φορές πιο αργά, άλλες φορές πιο γρήγορα. Κάθε φορά που αλλάζει πιο γρήγορα μας κάνει και νέο ενδημικό κύμα.
(…) Το ίδιο κάνει και ο ιός της γρίπης – και γι’ αυτό κάθε χρόνο επικαιροποιείται, φτιάχτηκε ένα καινούργιο εμβόλιο και για τη γρίπη και για τον κορονοϊό, το οποίο είναι προσαρμοσμένο -κατάλληλα, δηλαδή σχεδιασμένο- να αντιμετωπίζει τα στελέχη τα οποία κυκλοφορούν τον συγκεκριμένο χρόνο.
Αν εγώ έχω κάνει το καλοκαίρι μία δόση του προηγούμενου εμβολίου, εξαιτίας του ότι κάλυπτε διαφορετικά στελέχη αυτή η δόση, αλλά ταυτόχρονα έχει περάσει και πολύς καιρός από τη δόση, δεν καλύπτομαι. Πρέπει να κάνω το καινούργιο εμβόλιο του κορονοϊού.
Εγώ εμβολιάζομαι για τη γρίπη από 25 ετών. Δεν είπα φέτος ότι δεν πάω επειδή κάνω την 31η δόση του εμβολίου της γρίπης επειδή θα είναι η 31η και μου φαίνεται υπερβολική. Έκανα το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει να το κάνω κάθε χρόνο. Έτσι πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο και το ετήσιο εμβόλιο του κορονοϊού.
(…) Όποιος έκανε εμβόλιο μετά τα μέσα Οκτωβρίου, όταν αυτό ήρθε στην Ελλάδα και άρχισε να χορηγείται ως καινούριο, είναι πλήρως καλυμμένος. Βάλτε όριο τον Οκτώβριο. Όποιος είναι πριν από τον Οκτώβριο δεν έχει επικαιροποιήσει το εμβόλιο».
Για την έξαρση των ιών, σημείωσε:
«Να ξεκαθαρίσω ότι όποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη δε σημαίνει ότι έχει γρίπη. Γρίπη έχω μόνο αν διαγνωστώ. Αν κάνω τεστ και βγει θετικό. Γιατί πολύ συχνά και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού που δεν είναι από τον ιό της γρίπης έχουν παρόμοια συμπτώματα. Δεν μπορώ λοιπόν μόνο από τα συμπτώματα να βγάλω διάγνωση.
Σε ό,τι αφορά τις ιώσεις, είμαστε σε μια άνοδο της γρίπης, είμαστε σε μία σταθεροποίηση – και νομίζω ότι θα αρχίσει να κατεβαίνει αυτό το κύμα που είχαμε του κορονοϊου.
Διότι βλέπετε ότι στα λύμματα -με βάση τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ- 9 από τις 10 περιοχές έχουν μείωση του συνολικού ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Όμως ακόμα βλέπουμε τα απόνερα του κύματος το οποίο ήρθε, τις προηγούμενες δηλαδή συνέπειες, όπου θρηνήσαμε αυτή την εβδομάδα 103 νεκρούς από κορονοϊό. Σχεδόν το 99,9% αυτών των ανθρώπων είναι ανεμβολίαστοι.
Εδόθησαν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, τον κύριο Χατζηχριστοδούλου, αναλυτικά στοιχεία μέχρι τη συνέντευξη -που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα- από όλους όσους πέθαναν από κορονοϊό, δύο άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί.
(…) Το εμβόλιο για να δράσει και να μας προστατεύσει πρέπει να έχουμε εμείς ανοσοποιητικό σύστημα για να κάνει το εμβόλιο την αντίστοιχη αντίδραση.
Αν εγώ έχω ένα νόσημα του ανοσοποιητικού μου συστήματος που το κάνει ανεπαρκές ή αν λαμβάνω τεράστιες δόσεις ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, γιατί είμαι παράδειγμα μεταμοσχευμένος και για κάποιον άλλο λόγο, τότε ναι, το εμβόλιο δεν είναι πραγματικά αποτελεσματικό, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε ανοσολογική απάντηση και να φτιάξουμε προστατευτικά αντισώματα».
Για την χορήγηση εμβολίου και σε ιατρεία – φαρμακεία, τόνισε:
«Είναι πάρα πολύ καλή ιδέα και σωστή. Το μόνο που έχει ως τεχνική δυσκολία είναι ότι αυτό το εμβόλιο χρειάζεται μια ειδική διαχείριση σε χαμηλές θερμοκρασίες που δεν υπάρχουν εύκολα σε κάθε φαρμακείο, σε κάθε ιατρείο.
Άρα θα πρέπει το κράτος να οργανώσει -και εκεί φαντάζομαι τη δυσκολία- ένα σύστημα διανομής. Tο οποίο θα δημιουργηθεί για να μπορέσει κάθε φαρμακείο ή κάθε ιατρείο που επιθυμεί να έχει το αντίστοιχο εμβόλιο – είναι θέμα οργάνωσης και έχει σοβαρές τεχνικές δυσκολίες (…) Είναι ακόμη η αρχή του χειμώνα. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί πρέπει να πάει να εμβολιαστεί».