Τι είναι τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου
shutterstock
shutterstock

Τι είναι τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) , θα εμβολιάσει το επόμενο διάστημα χιλιάδες ασθενείς με εμβόλια κατά του καρκίνου του δέρματος, του εντέρου και του πνεύμονα. Μια είδηση που δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς και ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία.

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου θα διατεθούν στο NHS ως μέρος ενός προγράμματος που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στον κόσμο.

Τι είναι το εμβόλιο κατά του καρκίνου;

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου χρησιμοποιούν την τεχνολογία «mRNA», η οποία πρωτοστάτησε στη δημιουργία των Covid εμβολίων και είναι ειδικά κατασκευασμένα για κάθε ασθενή.

«Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου στοχεύει στον εμβολιασμό του ατόμου κατά των ανοσολογικών παραγόντων που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα για να δημιουργήσει μια ανοσολογική απόκριση που θα εξαλείψει αυτά τα καρκινικά κύτταρα. Γενικά, τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι θεραπευτικά εμβόλια, που σημαίνει ότι θεραπεύουν έναν υπάρχοντα καρκίνο, σε αντίθεση με ένα προληπτικό εμβόλιο, το οποίο μέχρι τώρα σκεφτόμασταν όταν μιλούσαμε για τα εμβόλια κατά των μολυσματικών παθογόνων.

Έτσι, ο κύριος στόχος ενός αντικαρκινικού εμβολίου είναι να οδηγήσει στη δημιουργία ενός «στρατού» Τ-λεμφοκυττάρων που θα αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα και θα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα για την εξάλειψη αυτού του καρκίνου. Η ιδέα των εμβολίων κατά του καρκίνου υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά μέχρι πρόσφατα, η κλινική ανάπτυξή τους ήταν αρκετά λανθασμένη», λέει η Catherine J. Wu, καθηγήτρια στο Harvard Medical School.

Το σημαντικότερο είναι πως τα εμβόλια, που αποσκοπούν στη μόνιμη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων καρκίνου (μελάνωμα, καρκίνος του προστάτη, του εντέρου και του τραχήλου) κατασκευάζονται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή μέσα σε λίγες εβδομάδες, προκειμένου να εξαλείψουν τους όγκους και μέχρι στιγμής στις δοκιμές τους έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 30 νοσοκομεία.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο αποτελεί μια εξατομικευμένη θεραπεία νεοαντιγόνων. Έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ περιέχει όλη την πληροφορία για τη νόσο του ασθενή ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Γνωστό ως mRNA-4157 (V940), το εμβόλιο στοχεύει στα νεοαντιγόνα του όγκου, τα οποία εκφράζονται από τους όγκους σε έναν συγκεκριμένο ασθενή. Πρόκειται για δείκτες στον όγκο που μπορούν δυνητικά να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το εμβόλιο φέρει κωδικοποίηση για έως και 34 αντιγόνα και ενεργοποιεί μια αντικαρκινική ανοσολογική απόκριση που βασίζεται στις μοναδικές μεταλλάξεις στον καρκίνο ενός ασθενούς.

Για την εξατομίκευσή του, ένα δείγμα όγκου αφαιρείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης του ασθενούς, ενώ χρησιμοποιείται η αλληλουχία του DNA και τεχνητή νοημοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο αντικαρκινικό εμβόλιο που στοχεύει αποκλειστικά τον όγκο του ασθενούς.

«Πρόκειται για μία εντελώς εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία είναι πολύ πιο έξυπνη από ένα συνηθισμένο εμβόλιο. Είναι απολύτως προσαρμοσμένο στον ασθενή και δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον επόμενο ασθενή που περιμένει στη σειρά γιατί δε θα μπορεί να λειτουργήσει», λέει η Dr Heather Shaw, η οποία διηύθυνε την έρευνα στο University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Η Dr Shaw εξηγεί ότι τα εμβόλια θα έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν άτομα με μελάνωμα ενώ δοκιμάζονται και σε άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.