Τι θα συμβεί αν η βλεννόρροια εξελιχθεί σε ανίατο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Τι θα συμβεί αν η βλεννόρροια εξελιχθεί σε ανίατο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Η σεξουαλικώς μεταδιδόμενη βλεννόρροια εμφανίζει σήμερα την μεγαλύτερη αντίσταση στα κοινά αντιβιοτικά. Αν τα κοινά αντιβιοτικά παύσουν να έχουν δράση απέναντι στη νόσο, εκατομμύρια πάσχοντες μπορεί να μείνουν εκτεθειμένοι απέναντι σε προβλήματα, όπως η στειρότητα, ο ιός HIV και στην χειρότερη περίπτωση να αντιμετωπίσουν ακόμα και την σήψη, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες.

Της Γιάννας Σουλάκη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και πρόσφατα και το Aμερικανικό CDC έβγαλε προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία, η βλεννόρροια έχει αναπτύξει παγκοσμίως υψηλά επίπεδα αντίστασης στις φαρμακευτικές θεραπείες και υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος η νόσος να γίνει ανίατη και να “αχρηστεύσει” την δράση μίας ολόκληρης γενιάς αντιβιοτικών.

Ασθενείς που πάσχουν από βλεννόρροια και δεν ανταποκρίνονται στα συνήθη φάρμακα, πρέπει να εισαχθούν σε νοσοκομείο, ώστε να τους δοθεί ισχυρό κοκτέιλ νοσοκομειακών αντιβιοτικών φαρμάκων με ενδοφλέβια έγχυση, προκειμένου να καταπολεμηθεί η μόλυνση, δήλωσε στην “The Independent” η καθηγήτρια Claudia Estcourt, μέλος της Βρετανικής Ένωσης για την Σεξουαλική Υγεία και τον ιό HIV.

Μία τέτοια κατάσταση, που θεωρείται πλέον πιθανή από τους επιστήμονες, θα μπορούσε προκαλέσει στους ασθενείς σοβαρότατες λοιμώξεις, κυρίως στην περιπρωκτική περιοχή και το ορθό, στον λαιμό και τα μάτια. Ετσι, εξαιτίας των πολλών ανοιχτών πληγών, ο κίνδυνος ανάπτυξης μιας μόλυνσης του αίματος, που είναι γνωστή και ως σηψαιμία, είναι εξαιρετικά αυξημένος.

Στις δυσμενείς επιπτώσεις προστίθεται και μία ακόμη πολύ σοβαρή: Θα αυξηθούν, λένε οι επιστήμονες τα ποσοστά της μόλυνσης από τον ιό ΗIV, καθώς οι πληγές, τα έλκη και το κατεστραμμένο δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα, ευνοούν τον ιό της βλεννόρροιας να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα.
Υπάρχει, επίσης, αυξημένος κίνδυνος οι άνδρες να εμφανίσουν περισσότερες λοιμώξεις των όρχεων, ενώ στις γυναίκες ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί στη μήτρα και τις σάλπιγγες, με αποτέλεσμα σοβαρότατες λοιμώξεις, αποστήματα και πυελική φλεγμονώδη νόσο. Μεγαλύτερο κίνδυνο ανάμεσα στις γυναίκες εμφανίζουν οι έγκυες, καθώς η μόλυνση μεταδίδεται από τη μητέρα στο έμβρυο.

Η καθηγήτρια C.Estcourt, υποστηρίζει ότι η βλεννόρροια – σε αντίθεση με άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) δεν είναι “σιωπηλή” νόσος, δηλαδή χωρίς συμπτώματα και συμπληρώνει: “Θα υπάρξουν στο μέλλον πολλοί ασθενείς που δεν μπορούν να θεραπευθούν ή να βγουν από το νοσοκομείο. Η βλεννόρροια, δεν είναι βέβαια σαν την πανώλη, όπου οι άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους στους δρόμους, αλλά αναμένεται να δούμε μια αύξηση των ασθενών που θα παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές από την βλεννόρροια, ενώ ολοένα και περισσότεροι θα απαιτείται να εισαχθούν στο νοσοκομείο για θεραπεία”