Αντίθετα από τους εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος που ανταποκρίνονται θετικά στις αντικαταθλιπτικές θεραπείες, οι υψηλόμισθοι που κάνουν δουλειά..υψηλού επιπέδου, είναι δύσκολο να θεραπευθούν φαρμακευτικά, όταν νοσούν από κατάθλιψη.
Το παραπάνω συμπέρασμα ανήκει σε ερευνητές από το Βέλγιο, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Αυστρία, που εκπόνησαν μια διεθνή μελέτη, τα αποτελέσματα της οποία ανακοίνωσαν σε διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στην Βιέννη.
Οι επιστήμονες - με επικεφαλής τη Λάουρα Μαντέλη από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια - μελέτησαν 654 εργαζόμενους που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά, ως θεραπεία για την κατάθλιψη και συγκεκριμένα ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο που ανήκει στους επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI) ευρύτερα γνωστό ως "Πρόζακ".
Είδαν, λοιπόν, ότι όταν κάποιος έχει μια καλοπληρωμένη δουλειά τότε είναι πιο πιθανόν, να μην έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία του με τα αντικαταθλιπτικά, ενώ αντίθετα, όσοι έπαιρναν το ίδιο φάρμακο κι είχαν χαμηλό εισόδημα, ανταποκρίνονταν καλύτερα.
Να σημειωθεί ότι τα 2/3 των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Χωρίσθηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το επάγγελμα και το είδος της εργασίας τους και σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια που είχαν να κάνουν με την εξειδίκευσή τους, τις ευθύνες που είχαν στη δουλειά τους, τις απολαβές και το κύρος.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στο φάρμακο δεν ανταποκρινόταν το 56% των ατόμων από την ομάδα υψηλότερου επαγγελματικού-εργασιακού επιπέδου, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις άλλες ομάδες ήταν: 40% για την μεσαία και 44% για την χαμηλότερη επαγγελματική τάξη (ανειδίκευτοι εργάτες κ.α.).
Αντίστοιχα ποσοστά παρουσίασαν οι συμμετέχοντες και στην υποχώρηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης: μόνο 1 στους 6 μεταξύ των καλοπληρωμένων εργαζομένων κατάφερε να δει βελτίωση με την θεραπεία, ενώ στις άλλες ομάδες εργαζομένων, η αναλογία ήταν μεγαλύτερη, και συγκεκριμένα 1 στους 4.
Οι επιστήμονες θεωρούν σημαντικό στην θεραπεία της κατάθλιψης και το ευνοϊκό και υποστηρικτικό προς τον ασθενή περιβάλλον, καθώς όσο πιο στρεσογόνο είναι το περιβάλλον τόσο λιγότερο πιθανό είναι να "πιάσει το φάρμακο, όπως λένε.
Υπάρχει, όμως και ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την ίδια μελέτη. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι είχαν υψηλότερο εισόδημα, είχαν την τάση να αντικαθιστούν τα αντικαταθλιπτικά ή να κάνουν παράλληλα και ψυχοθεραπεία, κάτι που θεωρείται ως η πιο ιδανική θεραπεία για την κατάθλιψη, δηλαδή ο συνδυασμός φαρμάκων και ψυχοθεραπείας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν πολλούς ανθρώπους, όμως αυτό δεν συμβαίνει σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, δηλαδή στο 30% έως 50% των ασθενών. Κανείς δεν ξέρει, και δεν μπορεί εκ των προτέρων να προβλέψει εάν το φάρμακο θα 'δουλέψει' αποτελεσματικά, αλλά και κανείς δεν γνωρίζει γιατί», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια, η οποία πρόσθεσε ότι το να πάρει κανείς ένα αντικαταθλιπτικό δεν είναι από μόνο του αρκετό.
Γιάννα Σουλάκη