Οι διατροφικές συνήθειες πλούσιες σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε κάθε μέρος του σώματος, από καρκίνο και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια ανασκόπηση ερευνών.
Σύμφωνα με τις έρευνες, που παρουσιάζονται στην Daily Mail, η κατανάλωση πολλών τροφίμων, όπως τα έτοιμα γεύματα, τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα κέικ και το συσκευασμένο ψωμί, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 32 προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 ακόμα και διαταραχών ψυχικής υγείας.
Γράφοντας στο British Medical Journal, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο πώς αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και σημειώνουν πως βρήκαν «πειστικές» αποδείξεις ότι η υψηλότερη κατανάλωση συνδέεται με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε δείγμα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν από 40% έως 66% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Είχαν επίσης σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με παχυσαρκία, πνευμονικές παθήσεις και προβλήματα ύπνου.
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που συνήθως τα αγοράζουμε έτοιμα και είναι προμαγειρεμένα. Συνήθως σε αυτά περιέχονται χημικές και χρωστικές ουσίες, γλυκαντικά και συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.
Ορισμένοι ερευνητές παρομοίασαν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με τις επιβλαβές επιπτώσεις του καπνού και ζήτησαν από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας να εισαγάγουν παρόμοια μέτρα ελέγχου, όπως προειδοποιητικές ετικέτες, για να βοηθήσουν να περιοριστεί η κατανάλωση όπως έγινε με το κάπνισμα.
Θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί στη διαφήμιση και τις πωλήσεις που «απαγορεύονται μέσα ή κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία», λένε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το χειρότερο στην Ευρώπη όσον αφορά την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, που εκτιμάται ότι αποτελούν το 57% της εθνικής διατροφής. Θεωρείται ότι αποτελούν βασικό παράγοντα της παχυσαρκίας, η οποία κοστίζει στο NHS περίπου 6,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.
Συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, αρώματα και άλλα πρόσθετα, ενώ συνήθως υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες, οι οποίες, σύμφωνα με έρευνες, υποβαθμίζουν τη φυσική δομή των τροφίμων, καθιστώντας την απορρόφησή τους γρήγορη. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, μειώνει τον κορεσμό και βλάπτει το μικροβίωμα – τα φιλικά βακτήρια που ζουν μέσα μας και από τα οποία εξαρτάται η καλή υγεία μας.
Τα πρόσθετα τροφίμων, όπως τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, τα τροποποιημένα άμυλα, τα κόμμεα και οι γαλακτωματοποιητές, φαίνεται επίσης να επηρεάζουν το μικροβίωμα, τα επίπεδα φλεγμονής του εντέρου και τις μεταβολικές αντιδράσεις στα τρόφιμα, γεγονός που μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Μια ανασκόπηση που διεξήχθη από ακαδημαϊκούς στην Αυστραλία ανέλυσε 14 άρθρα που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και τα οποία συσχετίζουν την κατανάλωση με κακές επιπτώσεις στην υγεία.
Υπήρχαν πειστικές αποδείξεις ότι η υψηλότερη πρόσληψη συνδέεται με 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, 12% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και 48-53% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους.
Υπήρχαν «πολύ πειστικές» ενδείξεις ότι η κατανάλωση περισσότερων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο BMJ.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας διαπίστωσαν επίσης 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας διαπίστωσαν επίσης 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Τα στοιχεία μεταξύ της πρόσληψης UPF και του άσθματος, της γαστρεντερικής υγείας, ορισμένων μορφών καρκίνου και ενδιάμεσων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου παραμένουν περιορισμένα, δήλωσαν.
Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο, ακαδημαϊκοί από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας δήλωσαν: «Συνολικά, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα περισσότερα -ίσως για όλα- τα συστήματα του σώματος».
Έγραψαν: «Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτά τα προϊόντα. Ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει σε αυτά ως άχρηστα ή επιβλαβή, οπότε τα συστήματά του μπορεί να εξασθενήσουν ή να καταστραφούν, ανάλογα με την ευπάθειά τους και την ποσότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνονται».
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Gunter Kuhnle, Καθηγητής Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Πολλές μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν επίσης ανθυγιεινό τρόπο ζωής και, ως εκ τούτου, υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Αν και πολλές μελέτες προσπαθούν να προσαρμόσουν το γεγονός αυτό, είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει αυτό πλήρως».
Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να αναγράφουν διάφορες πληροφορίες για να βοηθήσουν τους καταναλωτές πριν τα αγοράσουν».