Βlack Box: Ρομπότ στο δημόσιο. Το ακίνητο Βωβού, οι Ουκρανοί πρόσφυγες, αμερικανικές πτήσεις, οι αντιδράσεις στα crypto και τα λιπάσματα

Ένας από τους λιγοστούς πλειστηριασμούς που ανεστάλη επειδή βρέθηκε εξωδικαστική φόρμουλα είναι αυτός που αφορά ακίνητο της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Συγκεκριμένα, σήμερα είχε προγραμματιστεί να βγει στο ηλεκτρονικό σφυρί το Stella Maris στον Πόρο που παραμένει στα μπετά εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτό επειδή η εταιρία λόγω των οικονομικών της προβλημάτων, που την οδήγησαν και στην ένταξη του (πρώην) άρθρου 99 του Πτωχευτικού Δικαίου, δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει το ακίνητο όπου σχεδίαζε τη δημιουργία ξενοδοχείου. Έτσι, σήμερα το ακίνητο θα εκποιούνταν προς 5,5 εκατ. ευρώ, αλλά πέρασε στην κυπριακή Ferena Holdings προς 6 εκατ. ευρώ και ως αποτέλεσμα η διαδικασία δεν θα πραγματοποιηθεί. Άλλωστε, στόχος είναι οι πιστωτές της Βωβός να ικανοποιηθούν ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο θα πωληθεί το asset. Κάπως έτσι λοιπόν το ακίνητο των 64 στρεμμάτων που απαιτεί κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί, άλλαξε ιδιοκτήτη, ο οποίος σχεδιάζει την μετατροπή του σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Το εγχείρημα έχει προοπτικές, καθώς στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται μεγάλα brands, όπως το Nikki beach και το Amanzoe.

---

Ρομπότ στο Δημόσιο; Ποιος θα μας το έλεγε και θα το πιστεύαμε; Και όμως, ο διαγωνισμός που «τρέχει» η Κοινωνία της Πληροφορίας προβλέπει αυτό ακριβώς. Την εκπόνηση μελέτης ώστε να διαπιστωθεί σε ποιους τομείς είναι δυνατή η υιοθέτηση τεχνολογίας αυτοματοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών (Robotic Process Automation – RPA). Πρόκειται για λογισμικό που  υποκαθιστά τον άνθρωπο σε σειρά διαδικασιών ρουτίνας και έχει καθιερωθεί να αποκαλείται ρομπότ. Όσοι γνωρίζουν θα συμφωνήσουν ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης έσπευσε, πρώτα και ορθώς, να βάλει τάξη στο κράτος, δημιουργώντας τις κατάλληλες εφαρμογές ώστε οι επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες να ελαχιστοποιηθούν.

Σε παράλληλο όμως, χρόνο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης φρόντισε να προωθηθούν εγχειρήματα πιο σύνθετα και άρα πιο χρονοβόρα. Ένα τέτοιο εγχείρημα αφορά στην υιοθέτηση εργαλείων RPA και σχετίζεται άμεσα και με το «ξεσκαρτάρισμα» των απαιτούμενων δικαιολογητικών και διαδικασιών για να ολοκληρωθεί μία δουλειά μεταξύ πολίτη και κράτους. Το σκεπτικό δηλαδή, είναι, για παράδειγμα, για μία συναλλαγή που απαιτεί σήμερα 23 δικαιολογητικά, να χρειάζονται-εάν κι εφόσον αυτό είναι δυνατόν- 15 έγγραφα.  Με άλλα λόγια, στόχος είναι εκτός από τη ψηφιοποίηση του Δημοσίου, που προχωράει αλματωδώς η απλούστευση των διαδικασιών. Αυτό επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσω και της υιοθέτησης των εργαλείων RPA, τα οποία θα υποκαθιστούν το δημόσιο υπάλληλο σε σειρά διαδικασιών, όπως το άνοιγμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τη δημιουργία υπολογισμών ή ακόμη και το απλό «copy paste» δεδομένων από μία φόρμα σε μία άλλη. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν πολύτιμες εργατοώρες και οι δημόσιοι υπάλληλοι να γίνουν πιο αποδοτικοί.

---

Tι στιγμή που η Ευρώπη σχεδιάζει την απεξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια, η Mytilineos ανακοίνωνε την ανάθεση μίας νέας σύμβασης πώλησης ενέργειας από σύστημα αποθήκευσης, στην Ιταλική Δημοπρασία Αγοράς Δυναμικότητας για το 2024. Συγκεκριμένα, ανατέθηκε στην εταιρεία σύμβαση αγοράς δυναμικότητας (capacity market) διάρκειας 15 ετών και τιμήματος Euro70.000/MW/έτος για ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος 25 MW στο Μπρίντιζι, στα νότια της Ιταλίας. Το έργο έχει αναπτυχθεί και σχεδιαστεί από τον Τομέα RSD της εταιρείας και η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί για το 2023.

Στην ουσία η εταιρεία συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, δίνοντας λύση στην στοχαστικότητά τους. Με την αποθήκευση ενέργειας μπορεί να δίνει συνέχεια στο σύστημα ενέργεια, πρόκειται δηλαδή για ένα βήμα που συμβάλλει στη συνεχή τροφοδοσία και στην αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης, το ενεργειακό μέλλον της οποίας περνάει από τις ΑΠΕ. Όπως πληροφορείται η στήλη αναμένεται να υπάρξουν και άλλα έργα το προσεχές διάστημα…

Ο τομέας RSD της Mytilineos αναπτύσσει σήμερα 380 MW BESS στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστραλία και ο στόχος είναι περαιτέρω επέκταση της τάξης των 600 MW εντός του τρίτου τριμήνου του 2022. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει στην απόκτηση 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

---

Για την ώρα το ζητούμενο είναι να σταματήσει ο πόλεμος όμως καλό θα ήταν από τώρα να ξεκινήσει η χάραξη μίας στρατηγικής για την απορρόφηση και ενσωμάτωση των προσφύγων της Ουκρανίας. Πρόκειται για μία λύση που και θα συμβάλλει, ως ένα βαθμό στη διαχείριση του δημογραφικού προβλήματος, που είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ελλάδα, αλλά και θα τονώσει πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως το real estate και οι κατασκευές. Τα ακίνητα, διότι η ζήτηση για διαμερίσματα θα ενισχυθεί αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη θα χορηγούν άδεια διαμονής σε Ουκρανούς πρόσφυγες και πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά τις κατασκευές, η ανάγκη για εργατικά χέρια είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως συμβαίνει και στον τουρισμό βέβαια, όπου χρειάζεται μεγάλος αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ήδη, ο συνεταιρισμός ΑΕΣ Θράκης έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους Ουκρανούς να εργαστούν στα χωράφια και να μείνουν μόνιμα στην Θράκη. Οι αγροτικές εργασίες μπορούν να αποφέρουν καλό εισόδημα, αλλά καθώς υποτιμούνται από τους Έλληνες, υπάρχει σοβαρή έλλειψη από εργατικά χέρια. 

---

Η καλή είδηση της χθεσινής ημέρας είναι ότι η Delta προσφέρει φέτος τις περισσότερες πτήσεις από ποτέ μεταξύ Αθήνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, υπάρχει και μία καινούργια προς της Βοστώνη, ενώ 11 πτήσεις είναι με κατεύθυνση τη Νέα Υόρκη (αεροδρόμιο JFK), και μία καθημερινή προς Ατλάντα. Η αμερικανική θα προσφέρει 5.922  θέσεις κάθε εβδομάδα στις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένων 714 θέσεων Delta One και 441 θέσεων Delta Premium Select. Όλα αυτά είναι πολύ καλές ενδείξεις και τροφοδοτούν την αισιοδοξία-που είναι απαραίτητη εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία- για τα μεγέθη του φετινού τουρισμού. Κανείς πάντως, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με βεβαιότητα πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στις αερομεταφορές, με το μόνο βέβαιο να είναι ότι ο κόσμος εντός κι εκτός Ελλάδας θέλει πια να ταξιδέψει. Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε, πρόσφατα, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) που προβλέπει ότι η επιβατική κίνηση θα επανέλθει πλήρως στα επίπεδα του 2019, το 2024. Όπως όμως, διευκρινίζουν οι αναλυτές της, οι προβλέψεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς, ευρύτερα, θεωρείται ότι οι αερομεταφορές είναι ανθεκτικές στα σοκ και η τρέχουσα κατάσταση δεν θα επηρεάσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις για τις αεροπορικές από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως λένε οι αναλυτές.

---

Κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε και ακόμα μία (τουλάχιστον) παρενέργεια του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή την φορά, τα νέα αφορούν στα λιπάσματα. Βέβαια δεν είναι αμιγώς ουκρανικά, έχουν και καναδικό άρωμα. Όπως μαθαίνουμε από τον διεθνή Τύπο, οι εργαζόμενοι στην Canadian Pacific Railway, μία μεγάλη καναδική σιδηροδρομική εταιρεία, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κήρυξη απεργίας στις 16 Μαρτίου, αν μέχρι τότε δεν έχουν λήξει αισίως οι συνομιλίες των εκπροσώπων των εργαζομένων με την διοίκηση της επιχείρησης. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων στον κόσμο, η καναδική Nutrien, δεν θα μπορεί να στείλει τα φορτία με τα λιπάσματά της προς τους πελάτες της μέσα στον Καναδά αλλά και έξω από αυτόν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα δημιουργηθούν σοβαρά, άμεσα, προβλήματα στους Καναδούς αγρότες που τα χρειάζονται ενόψει της ανοιξιάτικης σποράς των καλλιεργειών τους. Η διοίκηση της Nutrien ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά να παρέμβει και να σταματήσει την απεργία για να αποφευχθεί μία τόσο αρνητική, για την αγροτική παραγωγή, εξέλιξη. Η δυσκολία παράδοσης λιπασμάτων από τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει βγάλει σχεδόν εκτός αγοράς τα λιπάσματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και η παγκόσμια αγορά στρέφεται προς τον Καναδά και τα λιπάσματα της Nutrien και της μεγάλης ανταγωνίστριάς της, της Mosaic.

Ήδη, τα νέα από την Βραζιλία δεν είναι και πολύ ευχάριστα, αφού από το Bloomberg μαθαίνουμε πως οι παραγωγοί σόγιας δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα λιπάσματα ενόψει της σποράς της νέας σοδειάς. Φαίνεται πως οι «καραμπόλες» που ξεκινούν από την Ουκρανία φθάνουν με μεγάλη ταχύτητα σε όλες τις γωνίες του πλανήτη.

---

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αυξανόμενη αβεβαιότητα θολώνει το τοπίο για τις αγορές μετοχών, επισημαίνει σε έκθεση της η UBS, υποβαθμίζοντας τη σύσταση της σε «neutral». H αυξημένη αβεβαιότητα πηγάζει από σωρεία παραγόντων, ανάμεσα τους τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν, την έκταση των πρόσθετων κυρώσεων, την αμυντική πολιτική των χωρών εκτός του ΝΑΤΟ, τη στάση της Κίνας, την παγκόσμια ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την πορεία των τιμών στα εμπορεύματα και την πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

 Η UBS διατηρεί τη σύσταση της στις παγκόσμιες μετοχές ενέργειας ως πλέον προτιμητέες, όπως και στο αμερικανικό δολάριο, καθώς θα συνεχίσουν να προσφέρουν αποτελεσματικό χετζάρισμα στα χαρτοφυλάκια βραχυπρόθεσμα. Υιοθετεί ουδέτερη σύσταση για τις μετοχές της ευρωζώνης λόγω της πιθανής αρνητικής αναθεώρησης για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στην περιοχή.

 «Παρόλο που το κεντρικό μας σενάριο συνεχίζει να βλέπει τις αγορές μετοχών να κλείνουν τη χρονιά σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά, ένα λιγότερο ξεκάθαρο προφίλ ρίσκου-απόδοσης μας οδηγεί σε αλλαγή της τακτικής όσον αφορά στις μετοχές από ‘πλέον προτιμητέες’ σε ουδέτερες» αναφέρει η UBS.

«Το βασικό μας σενάριο βλέπει τις τιμές εμπορευμάτων, ιδιαίτερα της ενέργειας, να παραμένουν υψηλές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά να υποχωρούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Αυτό θα συνέπιπτε με μια κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο και αποκλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας μέχρι το καλοκαίρι» καταλήγουν οι αναλυτές.

---

Ιδεολογικός πόλεμος στις αγορές κρυπτονομισμάτων μεταξύ αυτών που επιθυμούν τις κυρώσεις στη Ρωσία, και αυτών που θεωρούν πως περιορισμοί θα ακυρώσουν μία από τις βασικές αξίες των κρυπτονομισμάτων, που είναι η έλλειψη περιορισμών που θέτουν οι κυβερνήσεις σε κεντροποιημένα συστήματα. Ναι μεν τα δίκτυα blockchain είναι αποκεντρωμένα, ωστόσο οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι χρήστες με αυτά,  ελέγχονται άμεσα από εταιρείες που υπόκεινται σε κυβερνητικής κυρώσεις. Ήδη υπάρχουν πολλές αναφορές που υποδηλώνουν ότι διάφορες υπηρεσίες που υποστηρίζουν τα κρυπτονομίσματα εμποδίζουν την πρόσβαση σε ορισμένες δικαιοδοσίες. Συγκεκριμένα, αναφορές έγιναν για το MetaMask, το Infura και το  OpenSea, σε χώρες όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα.

 Όπως έγινε γνωστό το Infura δεν είναι διαθέσιμο αυτές τις δικαιοδοσίες και αυτό επηρεάζει το MetaMask, επειδή χρησιμοποιεί το Infura. Το Infura παρακολουθεί στενά τις αλλαγές στα προγράμματα κυρώσεων των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων και προσαρμόζει στενά τους εσωτερικούς ελέγχους της, ώστε να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.