Διάγνωση και θεραπεία στην ψωριασική αρθρίτιδα

Διάγνωση και θεραπεία στην ψωριασική αρθρίτιδα

Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν σήμερα είναι πολλές και ασφαλείς για τον ασθενή, αρκεί να πειθαρχεί στη θεραπεία του και να είναι σε καλή και τακτική συνεννόηση με τον γιατρό του, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο liberal.health.gr ο ρευματολόγος κ. Δήμος Κ. Πατρίκος, Δ/ντης Ρευματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν».

Συνέντευξη στη Γιάννα Σουλάκη

Γιατρέ, εάν κάποιος υποψιάζεται ότι έχει ψωριασική αρθρίτιδα, σε ποιον γιατρό θα πρέπει να απευθυνθεί αρχικά; Ποιες ειδικότητες εμπλέκονται στη διάγνωση;

Η υποψία ψωριασικής αρθρίτιδας θα μπει οπωσδήποτε σε ασθενή που ήδη πάσχει από ψωρίαση, αν νοιώσει πόνους στις αρθρώσεις ή στη σπονδυλική στήλη. Τότε πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά και μόνο σε ρευματολόγο.

Ίσως να υπάρξει και κατεύθυνση από τον δερματολόγο ο οποίος τον παρακολουθεί. Όποιος όμως δεν παρακολουθείται από δερματολόγο ή και όποιος εμφανίσει προβλήματα από τις αρθρώσεις ή τη σπονδυλική στήλη χωρίς να έχει εξάνθημα (μπορεί να εμφανιστεί πρώτα η αρθρίτιδα και μετά το εξάνθημα σε ποσοστό 15 - 20% των ασθενών με ΨΑ) πάλι πρέπει να συμβουλευθεί ρευματολόγο, που είναι ο πλέον ειδικός για τις παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί αδιάγνωστοι ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Γιατί συμβαίνει αυτό και πόσο έντονο είναι το πρόβλημα;

Πράγματι πολλοί ασθενείς με ψωρίαση δεν έχουν διάγνωση και αυτό οφείλεται στο ότι κάποιο εξάνθημα που μπορεί να εμφανίζουν δεν εξετάσθηκε ποτέ από ειδικό (δερματολόγο) ή αναγνωρίσθηκε λανθασμένα, ως άλλης αιτίας εξάνθημα (για παράδειγμα πολλές φορές εκδηλώσεις της ψωρίασης από τα νύχια εκλαμβάνονται ως μυκητιάσεις).

Σ' ό,τι αφορά την αρθρίτιδα (σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 30% των ασθενών που παρακολουθούνταν για Ψ είχαν ΨΑ και δεν το γνώριζαν), το πρόβλημα εντοπίζεται αφενός στην κακή ενημέρωση του δερματολόγου από τον ασθενή που μπορεί να υποεκτιμά ή να αποδίδει αλλού τα συμπτώματα μιας αρθρικής προσβολής ή να μη γνωρίζει ότι η Ψ μπορεί να συνοδεύεται από αρθρίτιδα.

Τέλος, η ελλιπής λήψη ιστορικού από το γιατρό και η μη καλή κλινική εξέταση επίσης μπορεί να έχουν το παραπάνω αποτέλεσμα.

Υπάρχει σύγχυση των συμπτωμάτων της ψωριασικής αρθρίτιδας με άλλες αρθρίτιδες ή δερματικές νόσους;

Τα συμπτώματα όλων των αρθρίτιδων είναι ίδια, είτε προσβάλλουν τις περιφερικές αρθρώσεις, είτε τη σπονδυλική στήλη, οπότε μπορεί να υπάρξει σύγχυση περισσότερο σε ασθενείς που δεν έχουν εξάνθημα φανερό (πολλές φορές το εξάνθημα μπορεί να είναι πολύ μικρό και να κρύβεται σε μη ορατές θέσεις, όπως στο τριχωτό της κεφαλής, στον ομφαλό ή στη μεσογλουτιαία πτυχή, ή να ακολουθεί των αρθρικών εκδηλώσεων).

Υπάρχει ανάγκη η διάγνωση να γίνεται στα αρχικά στάδια εμφάνισης της νόσου και γιατί;

Βεβαίως είναι απόλυτα αναγκαία η διάγνωση πολύ πρώιμα, γιατί η έναρξη της θεραπείας όσο το δυνατό ταχύτερα μπορεί να προλάβει τις παραμορφώσεις και τις καταστροφές, που εμφανίζονται σε μεγάλα ποσοστά ασθενών με ΨΑ, ενώ βελτιώνει σημαντικά και την ποιότητα ζωής τους και μειώνει τις επιπτώσεις στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον.

Επιπλέον επειδή οι ασθενείς αυτοί έχουν παράλληλα σε σημαντικό ποσοστό και άλλα νοσήματα (διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, υπερουριχαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, κατάθλιψη και πολλά άλλα), τα οποία επηρεάζονται αρνητικά από μια φλεγμονώδη νόσο που δεν ελέγχεται με θεραπεία, αυτό αποτελεί άλλον έναν λόγο για την αναγκαιότητα της πρώιμης διάγνωσης.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για την ψωριασική αρθρίτιδα και πόσο μπορούν να αναστρέψουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων;

Σήμερα, η θεραπευτική μας φαρέτρα είναι εξοπλισμένη με πολλές επιλογές για τους ασθενείς με ΨΑ.

  1. τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, 
  2. τα συμβατικά τροποποιητικά της νόσου φάρμακα, 
  3. τα μικρά μόρια με ενδοκυττάρια στόχευση
  4. τα βιολογικά τροποποιητικά της νόσου φάρμακα και
  5. τα κορτιζονούχα φάρμακα.

Συνήθως οι θεραπευτικές μας επιλογές περιλαμβάνουν συνδυασμούς των παραπάνω φαρμακευτικών κατηγοριών.

Μπορεί κάποιος με ψωριασική αρθρίτιδα να καταφέρει μέσω της θεραπείας να περιορίσει σημαντικά τα συμπτώματα;

Απαντήθηκε με την παραπάνω ερώτηση. Βεβαιότατα!

Είναι ασφαλείς και εύκολα ανεκτές από τον ασθενή οι θεραπείες για την ψωριασική αρθρίτιδα ή όχι;

Βεβαίως. Η πολυετής χρήση τους πλέον μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι είναι ασφαλείς και καλά ανεκτές θεραπείες από τους περισσότερους ασθενείς. Η παρουσία μη ανοχής ή ανεπιθύμητων ενεργειών από ένα φάρμακο μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα πολλά άλλα που διαθέτουμε. Πάντοτε βέβαια με την επίβλεψη του θεράποντα ιατρού, ο οποίος είναι σε θέση να χειρίζεται αυτά τα φάρμακα, ζητώντας τακτική κλινική και εργαστηριακή εξέταση του ασθενούς.

Είναι σημαντική η συμμόρφωση του ασθενούς με τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας και γιατί;

Δυστυχώς οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε μακροχρόνιες και εφ' όρου ζωής θεραπείες συχνά δεν τηρούν τις θεραπευτικές οδηγίες των γιατρών και δεν παίρνουν τα φάρμακα στον σωστό χρόνο και δόση, ιδιαίτερα αν αισθάνονται καλύτερα. Αυτό έχει σαν συνέπεια η νόσος να μην ελέγχεται σωστά και να εξελίσσεται παρά την απουσία προειδοποιητικών εκδηλώσεων για τον ασθενή.

Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να θεραπευθεί οριστικά;

Σ'' ένα ποσοστό ασθενών μπορεί να συμβεί. Στους περισσότερους επιτυγχάνεται χρόνια ύφεση της νόσου και βέβαια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.