Γκάτσος, Πεντζίκης και Χρυσολωράς στη δημοπρασία του Καραμήτσου
Νίκος Γκάτσος
Νίκος Γκάτσος

Γκάτσος, Πεντζίκης και Χρυσολωράς στη δημοπρασία του Καραμήτσου

Στη φθινοπωρινή δημοπρασία του Α. Καραμήτσου το βιβλιοφιλικό κοινό έχει να επιλέξει ανάμεσα σε προτάσεις που θα έκανε το μάτι του πιο έμπειρου βιβλιοφάγου να βγάλει σπίθες. Οι άνθρωποι του θεσσαλονικιώτικου οίκου καμαρώνουν για την επικείμενη πώληση στις 18 Οκτωβρίου, καθώς έχουν συγκεντρώσει βιβλία με κριτήρια αυστηρά, περιορίζοντάς την μόλις σε 189 λαχνούς. Βιβλία που συνδυάζουν σπανιότητα έκδοσης, ιστορική αξία περιεχομένου, προερχόμενα από διάσημες βιβλιοθήκες Ελλήνων και ξένων συλλεκτών σπάνιων βιβλίων. Μεταξύ αυτών συναντάς «έργα τέχνης» βιβλιοδεσίας, τα περισσότερα με υπογραφές επώνυμων βιβλιοδετών κυρίως του Λονδίνου του 19ου αιώνα. 

Το χρονικό της πολιορκίας της Ρόδου από τους Οθωμανούς το 1480, γραμμένο από τον αυτόπτη μάρτυρα Guillaume Caoursin και τυπωμένο την ίδια χρονιά, λίγους μήνες μετά τη λήξη της πολιορκίας, ανοίγει την κατηγορία των παλαιοτύπων (λαχνός 8001 με αρχική τιμή 5.000 ευρώ).

Πιο οικονομική, αλλά καθόλου συνηθισμένη η παλαιότυπη έκδοση με «Τα Ερωτήματα του Χρυσολωρά». Πρόκειται για εγχειρίδιο γραμματικής του Βυζαντινού λόγιου και δασκάλου της ελληνικής γλώσσας Μανουήλ Χρυσολωρά, γραμμένο σε μορφή ερωταπαντήσεων. Μια απλουστευμένη μορφή εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μια εποχή που η γνώση της και η επακόλουθη κατανόηση των αρχαίων ελληνικών κειμένων από το πρωτότυπο βρισκόταν ψηλά στους ευρωπαϊκούς κύκλους των γραμμάτων (λαχνός 8002 με αρχική τιμή 3.000).

Μανουήλ Χρυσολωράς

Οι τραγωδίες του Σοφοκλή, «Φιλοκτήτης» και «Αίας Μαστιγοφόρος», δεμένες σε αντίτυπο από τη διάσημη βιβλιοθήκη Chatsworth της Βρετανίας με αρχική τιμή 1000 ευρώ (λαχνός 8019) κι ένας χειρόγραφος πορτολάνος της Μεσογείου από τον 17ο αιώνα (λαχνός 8091) με περιγραφές των ακτών από το Αιγαίο και το Ιόνιο έως το Γιβραλτάρ, θα μαγνητίσουν τους υποψιασμένους συλλέκτες (αρχική τιμή 2.000 ευρώ). 

Ξεχωριστού ενδιαφέροντος είναι και το περιηγητικό έργο με μεγάλο μέρος του να επικεντρώνεται στη Σαντορίνη, περιλαμβάνοντας σπάνιο χάρτη του νησιού. Μοναδικό αντίτυπο το βιβλίο που ο συγγραφέας χαρίζει στον χορηγό του, Pontchartrain, υπουργό του Λουδοβίκου ΧΙV και μετά από δύο αιώνες αποκτά o Sefik Atabey, ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες βιβλίων για την Οθωμανική Αυτοκρατορία (λαχνός 8093 με αρχική τιμή 700 ευρώ).

Οι εντυπώσεις μιας παρέας Βρετανών αξιωματικών από κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα στα μέσα του 19ου αιώνα, συνθέτουν μιας σπάνια έκδοση για τον τόπο μας. Οι εντυπώσεις τους διακρίνονται από χιουμοριστική διάθεση και τα κείμενα συνοδεύονται από πολύ ενδιαφέροντα σχέδια. Σε ένα από αυτά βρίσκουμε μία από τις πρώτες απεικονίσεις από το καρναβάλι της Πάτρας (λαχνός 8126 στα 800 ευρώ). 

Όσοι αγαπούν τις ιδιόχειρες αφιερώσεις στα βιβλία, πρέπει να προσέξουν μια έκδοση του αρχαίου Έλληνα ελεγειακού ποιητή Τυρταίου σε μετάφραση του Firmin Didot, σημαντικού εκπροσώπου των ελληνικών γραμμάτων στο Παρίσι –προσωπικού φίλου του Αδαμάντιου Κοραή– με χειρόγραφη αφιέρωση του μεταφραστή στη Γαλλίδα ζωγράφο και συγγραφέα, Ernestine Panckoucke (λαχνός 8143, 350 ευρώ). 

Επιλογή της στήλης είναι η ΑΜΟΡΓΟΣ του Νίκου Γκάτσου, η μοναδική ποιητική σύνθεση που εξέδωσε ο ποιητής και βιβλίο που σπάνια δημοπρατείται. Εδώ, το αντίτυπο φέρει ιδιόχειρη αφιέρωση του Γκάτσου στο πρώτο λευκό φύλλο (λαχνός 8182 με αρχική τιμή 800 ευρώ). Ενδιαφέρον τέλος έχει και το πρωτότυπο εκδοτικό εγχείρημα του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Στήβεν Αντωνάκου (λαχνός 8164, 2.500 ευρώ), ενώ δεσπόζουσα θέση στην πώληση έχουν οι πρώτες εκδόσεις έργων του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη με αφιερώσεις πλαισιωμένες από πρωτότυπα ζωγραφικά σχέδια του καλλιτέχνη (Λαχνοί 8167-8172).

Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης

Δείτε όλους τους λαχνούς της δημοπρασίας (νο 721) εδώ.

Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας karamitsos.com. Μπορείτε να συμμετέχετε και με υποβολή προσφορών πριν από την ημέρα διεξαγωγής (Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 17:00), αλλά και με τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.

Κεντρική φωτ.: Νίκος Γκάτσος