Όχι μόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά κανένα χρηματιστήριο στον πλανήτη δεν κατάφερε χθες να αποφύγει τη βίαιη υποχώρηση των τιμών του. Ο φόβος για την εξάπλωση της κρίσης της εταιρείας Evergrande, στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, λόγω του μεγέθους των οφειλών της εταιρείας, διέτρεξε όλες τις χρηματιστηριακές οθόνες, κτυπώντας καμπανάκια και ανακαλώντας στη μνήμη των επενδυτών, την πτώση της Lehman Brothers. Οι οφειλές της Evergrande προς τους πιστωτές της, ανέρχονται στα $305 δισ. Ένα μέγεθος που από μόνο του, προκαλεί φόβο.
Η εικόνα που έχει η Δύση για τα οικονομικά και χρηματιστηριακά τεκταινόμενα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, δεν είναι ξεκάθαρη. Η εταιρεία δεν έχει πτωχεύσει, ωστόσο βρίσκεται σε φάση διαχείρισης κρίσης αναζητώντας λύσεις. Μια λύση είναι η αποπληρωμή των οφειλών προς τους πελάτες του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της μεταβιβάζοντάς τους ακίνητα. Μια άλλη λύση θα ήταν η αποδοχή της παράτασης αποπληρωμής των δανείων ή και η αναχρηματοδότηση τους. Τελευταία λύση θα ήταν αυτή της άμεσης κρατικής παρέμβασης.
H Evergrande, παρουσιάζει σήμερα αδυναμία πληρωμής των τόκων Σεπτεμβρίου του ομολογιακού δανείου λήξεως 03/2022 ύψους $83,5 εκατ. Πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν καταβάλει τους τόκους μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, θα θεωρηθεί ότι έχει κηρύξει στάση πληρωμών.
Η κρίση της Evergrande ως γεγονός, έρχεται να προστεθεί στο κλίμα ανησυχίας από τη γενικότερη αμφισβήτηση του επενδυτικού τοπίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης τόσο της Κινεζικής, όσο και της Αμερικανικής οικονομίας, τις ακροβατικές ασκήσεις των κεντρικών τραπεζών στον χειρισμό της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, στις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στα πλαίσια επαναφοράς του τραίνου στην κανονικότητα, αλλά και τις γεωπολιτικές και στρατηγικές εξελίξεις από τη συμφωνία ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, που προκάλεσε θυμό στο Παρίσι και οργή στο Πεκίνο.
Το ερώτημα για το αν αυτό το επιχειρηματικό ατύχημα μπορεί να μετατραπεί σε χρηματιστηριακή βόμβα, μένει να απαντηθεί μέσα από τις εξελίξεις. Προς τα παρόν, όσοι επενδυτές δοκίμασαν να αγοράσουν στην τρέχουσα πτώση ακολουθώντας τη συνταγή «buy the dip» γλύφουν τις πληγές τους και δεν απέχουμε πολύ, από το να μετατραπεί το υπάρχον τραύμα, σε μόλυνση.
Κρίσιμα επίπεδα για το ΧΑ
Ασφαλώς και το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στη μαζική υποχώρηση των αγορών. Ευτυχώς, ο Γενικός Δείκτης συγκρατήθηκε στο επίπεδο των 892 μονάδες.
Επίπεδο, όπου βρίσκεται μια ισχυρή στήριξη, που δεν ανατρέπει ακόμα το θετικό σενάριο. Η καθοδική διάσπαση των 892 μονάδων, θα μετατρέψει αυτόματα την κίνηση σε πτωτική και θα ενεργοποιήσει μαζικές πωλήσεις μετοχών και ανοίγματα νέων θέσεων «short».
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει όλα τα συσσωρευμένα θετικά νέα, από τη θεαματική αύξηση του ΑΕΠ, μέχρι τα εξαιρετικά εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών και από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και των προοπτικών της οικονομίας από την DBRS, μέχρι την αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s, αλλά υποχώρησε με την πρώτη σοβαρή αφορμή.
Βέβαια, στα χθεσινά πρωινά newsletters και reports στα γραφεία των χρηματιστηριακών εταιρειών και των επενδυτικών οίκων, υπήρχαν αναφορές στην ομιλία του προέδρου του Σύριζα στη ΔΕΘ, στη βούληση του να κρατικοποιήσει μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, να προχωρήσει σε διαγραφή μέρους των οφειλών και των δανείων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες αντιστοίχως, καθώς και στην αναθεώρηση του πακέτου ανασυγκρότησης. Οπότε το κλίμα είχε ήδη στραβώσει. Όμως καταλυτικά έδρασαν οι ειδήσεις από το εξωτερικό.
Και το ερώτημα που τίθεται, είναι το αν έχουμε μπροστά μας μια ακόμα πτώση που θα αποτελέσει ευκαιρία για αγορές ή αν με αφορμή την Evergrande ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και βρεθούμε μπροστά σε ανεμοθύελλες ανάμεσα σε επιτόκια που αυξάνουν, σε πληθωρισμό που ανεβαίνει, σε αύξηση της φορολογίας στις ΗΠΑ και το ΗΒ, σε υπερβολικές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις που προσγειώνονται, στη φούσκα των κρυπτονομισμάτων που αναγκαστικά θα χάσει τον αέρα της και στην ενεργοποίηση των αλγοριθμικών συστημάτων χρηματιστηριακών συναλλαγών, που πιθανά να ανιχνεύσουν τέλος του πάρτι.
Αφήνουμε το μαχαίρι της πτώσης να πέσει ή αγοράζουμε για μια ακόμα φορά στην πτώση; Ιδού το ερώτημα. Την απάντηση τη δίνει ο κάθε ένας επενδυτής στον εαυτό του, ανάλογα με τα κεφάλαια του, την εμπειρία του, τα εργαλεία του και την ιδιοσυγκρασία του.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.