Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχθηκαν οι επενδυτές τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζ. Πάουελ σχετικά με τον πληθωρισμό και τη νομισματικής πολιτική της Fed, στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, κατά την τοποθέτησή του στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που διεξήχθη στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, ο κ. Πάουελ ανακοίνωσε την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία θα έχει ως κεντρικό άξονα την «στοχευμένη» υπέρβαση του ορίου 2% στον πληθωρισμό αλλά και μία νέα ευέλικτη πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα την προληπτική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στις τιμές.
Στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole, ο Πάουελ χαρακτήρισε την κίνηση του ως «ισχυρή αναβάθμιση» κάτι που σημαίνει ότι στο εξής η FED ακολουθεί μια στρατηγική βάση της οποίας η υπέρβαση του στόχου του πληθωρισμού στο μέλλον θα είναι ανεκτή ή ακόμη και σκόπιμη.
Σύμφωνα με αναλυτές η αλλαγή πολιτικής μπορεί να λάβει διάφορες μορφές - όπως μια δέσμευση να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στο 2% -όχι με ακρίβεια-, αλλά κατά μέσο όρο μέσα σε μια περίοδο ορισμένων ετών, έτσι ώστε όταν υποχωρεί κάτω του στόχου να μπορεί να ακολουθήσει μια ανάλογη υπέρβασή του.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 270 μονάδων ή 0,94% και διαμορφώνεται στις 28.599 μονάδες, διαγράφοντας το σύνολο των απωλειών της τρέχουσας χρονιάς.
Κέρδη της τάξης του 0,42% καταγράφει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που οδεύει προς νέα ιστορικά υψηλά και διαμορφώνεται στις 3.492 μονάδες, ενώ οριακές διακυμάνσεις σημειώνει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που βρίσκεται στις 11.650 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,11%.
Την αισιοδοξία στην αγορά μετά και την ομιλία του Πάουελ επέτειναν και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ σχετικά με το ύψος της μείωσης του ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο του έτους. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία, το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη συρρικνώθηκε κατά 31,7% κατά το β' τρίμηνο του 2020, την στιγμή που εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση της τάξης του 32,9%.
Παράλληλα, θετικά αποτιμήθηκε και η σταθεροποίηση των νέων αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ στο 1 εκατ. για την εβδομάδα που τελείωσε στις 22 Αυγούστου, με τον αριθμό των νέων αιτήσεων να καταγράφει νέα μείωση σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των νέων αιτήσεων σε εβδομαδιαία κλίμακα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο.