Ακραία αβεβαιότητα η νέα «νόρμα» στις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Ακραία αβεβαιότητα η νέα «νόρμα» στις αγορές

Μία ακόμη ταραχώδη εβδομάδα βίωσαν οι παγκόσμιες αγορές και παρά την προσπάθεια ανάκαμψης των χρηματιστηρίων, ο επενδυτικός κόσμος ανησυχεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει. Ο S&P 500 κέρδισε στην εβδομάδα σχεδόν 300 μονάδες ή 5,70%, περιορίζοντας τις συνολικές απώλειες από τις 2 Απριλίου και την ανακοίνωση των δασμών, στο 5,4%. Ωστόσο, το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα κατέγραψαν από τις χειρότερες επιδόσεις τους στα χρονικά.  

Η άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στην εβδομάδα - και μία ανάσα από το 4,6% - πυροδότησε νέο κύμα ανησυχιών και κυρίως στον Λευκό Οίκο. Είναι, βλέπετε, σπάνιο να σημειώνεται sell-off στα αμερικανικά ομόλογα σε περιόδους έντονων αναταράξεων και αυτή είναι μία εξέλιξη που θα μπορούσε να φέρει μεγάλες ανατροπές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η αλλαγή στάσης στο θέμα των δασμών και η απόφαση για μορατόριουμ 90 ημερών δεν είχε να κάνει με το sell-off στα ομόλογα, όμως σίγουρα έχει ταρακουνήσει το οικονομικό επιτελείο. Πόσω μάλλον, όταν η απόδοση του 10ετούς συνέχισε να κινείται ανοδικά και μετά το «πάγωμα» των δασμών. 

Στο σημείο που βρισκόμαστε, ο μεγάλος προβληματισμός δεν σχετίζεται με το ποιες θα είναι τελικά οι άμεσες συνέπειες των δασμών του Τραμπ. Αντιθέτως, οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει ήδη γίνει ή και που θα συνεχίσει να γίνεται, εξαιτίας του γεγονότος ότι η ακραία αβεβαιότητα αποτελεί τη νέα νόρμα. Αβεβαιότητα που αφορά τόσο στις πολιτικές που εφαρμόζει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όσο και στην ανατροπή των γεωπολιτικών ισορροπιών. 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι σπεύδουν να δημιουργήσουν εξειδικευμένα εργαλεία (ορισμένοι μάλιστα τα έχουν ήδη διαθέσει στους πελάτες τους), μέσω των οποίων υπολογίζεται ο αντίκτυπος των δασμών στον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή, στον πληθωρισμό και στο ΑΕΠ κάθε χώρας. Αρκεί ο πελάτης να γνωρίζει ποιο είναι το ύψος των δασμών που ισχύουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς τελευταία οι αλλαγές είναι καθημερινές.
 
Και κάπου εδώ είναι η κατάλληλη στιγμή να μπει στην κουβέντα ο ρόλος του δολαρίου. Το αποθεματικό νόμισμα των τελευταίων δεκαετιών για την παγκόσμια οικονομία, παραλίγο να χάσει μέσα σε δέκα ημέρες όλα όσα έχει χτίσει σε επίπεδο κύρους και φήμης. Η περασμένη εβδομάδα ήταν μία από τις χειρότερες στα χρονικά και κάποιοι έφτασαν στο σημείο να συγκρίνουν την τρέχουσα κατάσταση με τη δεκαετία του ’70, όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τον κανόνα του χρυσού.  

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κατά 3% στις 4 τελευταίες ημέρες, ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειες ανέρχονται σε 7,8%. Θα καταφέρει το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου να ανακάμψει ή μήπως η ζημιά έχει ήδη γίνει; Σε μεγάλο βαθμό, η πορεία του δολαρίου στους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο ο Τραμπ θα συνεχίσει να προκαλεί αναταραχή. Πιο βραχυπρόθεσμα, μία νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τη Μ. Πέμπτη θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για το δολάριο.  

Η αναταραχή έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα αμερικανικά ομόλογα και αυτό ίσως είναι το σημείο-κλειδί για το τι μέλλει γενέσθαι. Διότι η αγορά αμερικανικών ομολόγων αντικατοπτρίζει, μεταξύ άλλων, την εμπιστοσύνη στους αμερικανικούς θεσμούς και το χρηματιστήριο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου. Η απόδοσή του εκτινάχθηκε κατά 48,2 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα για να κλείσει στο 4,873%. Σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 1987. 

Είναι νωρίς να εκτιμηθούν οι πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μεγάλης αναταραχής των τελευταίων δέκα ημερών και φυσικά υπάρχει χρόνος να ανατραπεί προς το καλύτερο το σκηνικό, αρκεί ο Τραμπ και όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις να κάνουν αυτά που πρέπει για να περιοριστεί η ζημιά. Έχει, επίσης, μεγάλη σημασία το γεγονός ότι αναλυτές, όπως π.χ. της Evercore και της Capital Economics, θεωρούν ότι πλέον μπορεί πιο εύκολα να αμφισβητηθεί η απόλυτη κυριαρχία του δολαρίου και ο ρόλος του ως αποθεματικό νόμισμα, ακόμα και αν τελικά ανακάμψει, όπως αναμένεται, από την κατρακύλα των τελευταίων ημερών και μηνών.