Alert στο Χρηματιστήριο – Σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις

Alert στο Χρηματιστήριο – Σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις


Με τη χθεσινή –τρίτη συνεχόμενη πτωτική- συνεδρίαση στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορούν να εξαχθούν τουλάχιστον δύο συμπεράσματα. Πρώτον, επιβεβαιώθηκε η αδυναμία του Γενικού Δείκτη μετά την καθοδική διάσπαση της Τρίτης, καθώς η προσπάθεια αντίδρασης σταμάτησε στην περιοχή των 914-916 μονάδων. Δεύτερον, δοκιμάζονται σημαντικά επίπεδα στήριξης στις 880 μονάδες, και ενδεχόμενη απομάκρυνση από αυτά σηματοδοτεί μια πρώτη έξοδο από μεσοπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις.

Η κυριότερη αιτία μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι η γενικότερη κινδυνολογία περί των πληθωριστικών φόβων, αφορούσα αρχικά στην οικονομία των ΗΠΑ. Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε σε κάποια απόφαση της Fed για μεταστροφή της νομισματικής της πολιτικής, ή έστω δέσμευσής της, προς αύξηση των επιτοκίων της, άρα και πώληση τίτλων, πλην άλλων ενεργειών.

Τούτη η παρατήρηση επιρρωννύεται τόσο από την άρνηση των χρηματιστηριακών δεικτών διεθνώς να συντηρήσουν επαφή με τα ιστορικά τους υψηλά επίπεδα όπου και ανήλθαν με εξαιρετική ταχύτητα, όσο και από τη συμπεριφορά της τιμής του χρυσού που έχει  κερδίσει από την 1η Απριλίου 155 δολάρια ανά ουγγιά (περίπου 8,9%), ιδωμένο χοντρικά με δεδομένη τη συσχέτιση ως αντιπληθωριστικό επενδυτικό μέσο.

Τα παραπάνω αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή για διόρθωση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τηρουμένων των αναλογιών, καθώς είναι κοινός τόπος ότι διανύουμε μια περίοδο οικονομικής άνθησης, κάτι που έχει καταφανώς αποτυπωθεί και στο ταμπλό, ώστε η αγορά να «διψά» για μια καλή πτωτική ανάσα.

Η σημασία της έως τα τώρα ανοδικής τάσης δεν έχει μόνο ποσοτικό χαρακτήρα (λ.χ ΓΔ +27,5% στο εξάμηνο) αλλά κυρίως ποιοτικό, κοιτώντας τις επιμέρους κινήσεις των εισηγμένων, τα οικονομικά αποτελέσματα, τις προοπτικές μεσοπρόθεσμα, τις μετοχικές αναδιαρθρώσεις και τα κεφάλαια που εισέρρευσαν και που αναμένεται να εισρεύσουν στο σύστημα.

Ωστόσο, η σημερινή συμπεριφορά (ΓΔ -2,18%, με απώλειες πλέον από την αρχή του έτους -3,22%), ως μέρος μιας εν γένει κακής εβδομάδας και στη σκιά ενός …καταραμένου μήνα, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο βραχυπρόθεσμα, με την απώλεια σημαντικών επιπέδων, όσο και μακροοικονομικά, με την κακή συμπεριφορά του συνόλου της επενδυτικής κοινότητας.

Να επισημανθεί ότι όλα τα παραπάνω, τουλάχιστον στο μέτρο μιας μεσοπρόθεσμης εικόνας, συνιστούν όπως προαναφέρθηκε  μια καλή αφορμή για διόρθωση και επανατοποθέτηση, και όχι μια έναρξη κάποιας πτωτικής κίνησης που θα οδηγούσε σε βιβλική καταστροφή. Έτσι, ένα πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων ίσως επέλθει, με επόμενα σημαντικά επίπεδα τις 835 μονάδες.

Το διορθωτικό σενάριο θα αναιρεθεί εφόσον υπάρξει άμεσα μια γρήγορη αντίδραση και επαναφορά των ισορροπιών πέριξ των 900 μονάδων, που καλώς ή κακώς λειτούργησε και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Κατά τα λοιπά, οι περισσότεροι τίτλοι που μας ενδιαφέρουν και που συνιστούν ούτως ή άλλως επενδύσεις αξίας, δεν έχουν κάποιο ρήγμα στη συμπαγή τους ανοδική κίνηση. Παρακολουθούμε στο live από κοντά το ταμπλό, και η γενικότερη αίσθηση είναι ότι οι εισηγμένες μολονότι κόντεψαν σε υπεραγορασμένα ή/και υψηλά επίπεδα (είτε ιστορικά είτε πολυετή), μολαταύτα δεν τα κόντεψαν χωρίς λόγο.

Έτσι, έχοντας κατά νου ότι σε βάθος μηνών, οι πιθανότητες οι αποτιμήσεις πολλών εταιριών δεν θα είναι καν κοντά στις σημερινές, κρατάμε μετρητά για να επανατοποθετούμαστε κατά το δοκούν. Οι κλάδοι πληροφορικής και Η/Υ, ενέργειας και κατασκευών θα είναι στις πρώτες μας προτιμήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.