Σε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων «εκτοξεύεται» την Πέμπτη το ευρώ, καθώς ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που -ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό- είχε δημιουργήσει στις αγορές, αναφορικά με της κινήσεις της ΕΚΤ στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες, ενδεικτικές, δηλώσεις του ο κ. Draghi είχε υποσχεθεί ότι η ΕΚΤ θα κάνει «ό,τι πρέπει», ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων είχε αφήσει... μισάνοιχτο το ενδεχόμενο όχι μόνο για χρονική επιμήκυνση της εφαρμογής τους, αλλά και για προσαρμογή στο μέγεθός του.
Την Πέμπτη, ωστόσο, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μόνο επιμήκυνση του προγράμματος (έως τον Μάρτιο του 2017) διατηρώντας αμετάβλητο το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ. Και αυτό, όταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν αύξηση των μηνιαίων αγορών κατά 15 δισ. ευρώ περίπου.
Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει κατά 0,1% το (ήδη αρνητικό) επιτόκιο με το οποίο δέχεται καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες, στο -0,3%. Μια τέτοιας κλίμακας μείωση, όμως, είχε ήδη προεξοφληθεί και τιμολογηθεί στην αγορά, μεγάλο μέρος της οποίας είχε αρχίσει να «ποντάρει» σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση του επιτοκίου, στο -0,4%.
Είναι πιθανό, όπως εξηγούν ξένοι αναλυτές, τόσο ο κ. Draghi όσο και οι επενδυτές, να είχαν υποτιμήσει τόσο καιρό τις αντιδράσεις των πιο «συντηρητικών» μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι κινήσεις μεγαλύτερης «χαλάρωσης». Εξάλλου, ο κ. Draghi στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αν και δεν έκανε κάποια τέτοια αναφορά, άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με «μεγάλη πλειοψηφία» - ήτοι, όχι με ομοφωνία.
Εν τέλει, το μίγμα μέτρων που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ αιφνιδίασε το -μεγάλο- κομμάτι της αγοράς που εδώ και καιρό «πόνταρε» σε πτώση του ευρώ, ειδικά εν αναμονή της αύξησης επιτοκίων από της Fed, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν κινήσεις κλεισίματος short θέσεων που οδήγησαν σε ενίσχυση του ευρώ.
Αποτυγχάνοντας λοιπόν να "εκπλήξει" τις αγορές, να ανακοινώσει κινήσεις που να μην έχουν ήδη τιμολογηθεί στην αγορά, ο M. Draghi κατέληξε να κάνει αυτό που κάποιοι οικονομολόγοι φοβούνταν, να δώσει δηλαδή ώθηση στο ευρώ, εξέλιξη που δυσχεραίνει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.
Το έναυσμα, για την σημερινή απότομη ανοδική αντίδραση του ευρώ, ήταν μάλλον… απροσδόκητο. Ήταν η «γκάφα» ενός μέσου ενημέρωσης παγκόσμιας εμβέλειας και εγνωσμένης αξιοπιστίας, των Financial Times, που πριν ακόμα γίνουν επισήμως γνωστές οι αποφάσεις της ΕΚΤ, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι «Η ΕΚΤ αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια σε μια απόφαση-σοκ».
Παρά το γεγονός ότι η πληροφορία ήταν λανθασμένη, ήταν ικανή να λειτουργήσει ως αφετηρία για κάποιες πρώτες κινήσεις short covering στην αγορά συναλλάγματος. Και όταν ακολούθησαν οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΚΤ, το ευρώ απλά άρχισε να επιταχύνει… στην ανηφόρα.
Προς το παρόν, όπως επισημαίνουν ξένοι αναλυτές, είναι σαφές ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην ΕΚΤ έχει κλονιστεί. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που η ΕΚΤ πιθανόν να χρειαστεί να αναθεωρήσει ακόμα και την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η οποία για το 2016 είχε αναθεωρηθεί καθοδικά στο 1%, από 1,1% προηγουμένως.
Όλα αυτά, ωστόσο, είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέες προσδοκίες, ότι η ΕΚΤ θα θελήσει να διορθώσει το «λάθος» της και να ανακοινώσει, ακόμα και εντός του Ιανουαρίου, ένα ακόμα πιο «επιθετικό» πακέτο μέτρων χαλάρωσης της πολιτικής της.
Ο συνδυασμός των παραπάνω, όπως λένε ξένοι αναλυτές, αποτελεί την ιδανική «συνταγή» μεταβλητότητας…
"Άλμα" 3% για το ευρώ
Σε υψηλά 4 εβδομάδων «σκαρφαλώνει» το ευρώ μετά την απόφαση της ΕΚΤ, για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,1% στο 0,3% από 0,2%.
Λίγο μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, το ευρώ βρέθηκε να ενισχύεται σε ποσοστό έως και 3% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, έως το επίπεδο του 1,0943.
Αυτή τη στιγμή το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται 2,98% στα 1,0932, ενώ κέρδη καταγράφει και έναντι άλλων βασικών νομισμάτων.
Έναντι της στερλίνας ενισχύεται 1,83% (0,7234), έναντι του ιαπωνικού γεν καταγράφει άνοδο 2,50% στα 134,087 ενώ σε ποσοστό πάνω από 3% ενισχύεται και έναντι του καναδικού δολαρίου, και πάνω από 2,5% έναντι του αυστραλιανού δολαρίου.
Σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, το ευρώ ενισχύεται 0,59% στο 1,0885.