Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου σήμερα μετά την μείωση της παραγωγής που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ. Ειδικότερα, το brent βρέθηκε να ενισχύεται άνω του 3% όπως και το αργό, ωστόσο η άνοδος περιορίστηκε μετά τις...πυροσβεστικές δηλώσεις Μπάιντεν ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για στήριξη του ενεργειακού εφοδιασμού και για να διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές.
Πριν από λίγο το brent βρισκόταν στα 95,2 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,3% και το αργό στα 88,8 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,2%.
Τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), τον Οκτώβριο, που αντιστοιχεί μόνο στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίαση του ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών χωρών και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+), σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επίσης, συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή για να προσαρμόσουν την παραγωγή πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στις 5 Οκτωβρίου.
Η απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ελήφθη προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές που είχαν υποχωρήσει λόγω των φόβων επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ο ΟΠΕΚ παρατηρεί μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, που προκαλούνται από πολλούς παράγοντες και προς τις δύο κατευθύνσεις.
«Ο ΟΠΕΚ+ είναι επιφυλακτικός για την παρατεταμένη αστάθεια των τιμών που προκαλείται από το αδύναμο μακροοικονομικό κλίμα, την ισχνή ρευστότητα και τα ανανεωμένα lockdown στην Κίνα, καθώς και την αβεβαιότητα σχετικά με μια πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου Ρωσίας», δήλωσε ο Μάθιου Χόλαντ στο Energy Aspects.
Ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, τον περασμένο μήνα επισήμανε την πιθανότητα περικοπών της παραγωγής για να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί ως υπερβολική πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Ο δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησε σε περίπου 95 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια τον Ιούνιο λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση και ύφεση στη Δύση.
Παρασύρθηκε επίσης από μια πιθανή ώθηση της προσφοράς από το ιρανικό αργό που επιστρέφει στην αγορά, εάν η Τεχεράνη καταφέρει να αναβιώσει τη συμφωνία της για την πυρηνική ενέργεια του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Το Ιράν αναμένεται να προσθέσει 1 εκατομμύριο bpd στην προσφορά, ή 1% της παγκόσμιας ζήτησης, εάν χαλαρώσουν οι κυρώσεις, αν και οι προοπτικές για μια πυρηνική συμφωνία φάνηκαν λιγότερο εφικτή την Παρασκευή.
Τα σήματα από τη φυσική αγορά, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η προσφορά παραμένει περιορισμένη και πολλά κράτη του ΟΠΕΚ παράγουν κάτω από τους στόχους, ενώ οι νέες δυτικές κυρώσεις απειλούν τις ρωσικές εξαγωγές.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστηρίζουν την ιδέα περιορισμού της τιμής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού λόγω της στρατιωτικής της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ ήδη οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχουν περικοπεί περαιτέρω, γεγονός που είναι πιθανό να πυροδοτήσει περισσότερες εκρήξεις τιμών.