Αναλυτές του Liberal εξηγούν: Πού οφείλεται το βαθύ κόκκινο σε ευρωαγορές και Χρηματιστήριο Αθηνών

Αναλυτές του Liberal εξηγούν: Πού οφείλεται το βαθύ κόκκινο σε ευρωαγορές και Χρηματιστήριο Αθηνών

Τη στιγμή που η αντίδραση στη Wall Street είναι πιο ψύχραιμη έναντι της κρίσης στη Μέση Ανατολή, οι απώλειες που σημείωσαν το ελληνικό χρηματιστήριο και οι ευρωαγορές ήταν μεγάλες. Το sell off στο ΧΑ (-2,4%) μάλιστα ήταν γενικευμένο και πλέον δοκιμάζονται κρίσιμες αντιστάσεις (έχασε τις 1.360 μονάδες). 

Με δεδομένο ότι το Χ.Α. είναι μια μικρή, ρηχή, αναδυόμενη αγορά, εύλογα οι κινήσεις κάποιων ισχυρών funds λαμβάνουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα και διαμορφώνουν κλίμα σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό, ενώ η απόσυρση των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ολοκληρώνει την πτωτική εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές και κατ’  επέκταση και το ελληνικό χρηματιστήριο, έχουν μπει σε περίοδο υψηλής μεταβλητότητας, που δεν αποκλείεται να ενταθεί  αν το Ισραήλ κάνει πράξη τις απειλές ότι «θα υπάρξει επώδυνη απάντηση στο Ιράν, αλλά όχι γενικευμένη σύρραξη.

Τεχνικά και μέχρι νεωτέρας, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει πλαγιοκαθοδικά, με άνω όριο τις 1.425 - 1.431 μονάδες. Οι οποίες έχουν και την τεχνική τους αξία, καθότι εκεί αναγνωρίστηκε η αδυναμία των αγοραστών να προχωρήσουν ψηλότερα. Η προσοχή και στις 1.360 μονάδες, καθώς αν ο δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, δεν μπορεί να αποκλειστεί επιτάχυνση της πτωτικής κίνησης.

Στις ευρωαγορές οι απώλειες ήταν σημαντικές και έφτασαν το 1,58%.

 

Μαίρη Βενέτη, επενδυτική σύμβουλος και διαχειρίστρια

«Συνεχίζεται η νευρικότητα στις αγορές σήμερα, ειδικά για τις ευρωπαϊκές. Δεδομένου ότι χθες οι κύριοι δείκτες της Ευρώπης έκλεισαν με θετικό πρόσημο σε αντίθεση με τη Wall, σήμερα η ψαλίδα αυτή κλείνει με πολλούς ευρωπαϊκούς δείκτες να προσεγγίζουν πλέον τη ζώνη του μέσου κινητού όρου των 50 ημερών. O S&P500 έχει δώσει ήδη ένα κλείσιμο κάτω από την επίμαχη ζώνη και έτσι γίνεται κατανοητό ότι το ζητούμενο της σημερινής ημέρας  είναι η επανάκτηση της.

Στα θετικά ότι οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν στα πλαίσια της διακύμανσης της προηγούμενης εβδομάδας, κάτι που αν συνεχιστεί μετατρέπει την τρέχουσα διόρθωση σε μια καλή αγοραστική ευκαιρία σύμφωνα με αρκετούς χρηματοοικονομικούς οίκους. Θα συνεχίσει όμως η αγορά του πετρελαίου να παραμένει ψύχραιμη αν πράγματι το Ισραηλ αντεπιτεθεί στο Ιραν όπως άφησε να διαφανεί στο χθεσινό πολεμικό συμβούλιο; Aυτό είναι και το ρίσκο όσων αγοράσουν την πτώση.

'Όπως και να έχει, μια αδυναμία ανάκτησης του μέσου κινητού όρου των 50 ημερών θα ανοίξει τα διαγράμματα για πιο χαμηλά επίπεδα».

 

Σπύρος Αλεξόπουλος, χρηματιστής, σύμβουλος επενδύσεων, συνδεδεμένος αντιπρόσωπος Fast FinanceΑ.Ε.Π.Ε.Υ.

«Η χρηματιστηριακή εβδομάδα εξακολουθεί να μην εξελίσσεται με θετικό τρόπο. Παρά την αρχικά ψύχραιμη αντιμετώπιση της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ, η ανησυχία φαίνεται πως έχει επιστρέψει στις αγορές σχετικά με πιθανή κλιμάκωση της έντασης. Η τιμή του πετρελαίου κρατιέται σταθερή σε επίπεδα που δεν αρέσουν πλέον στους επενδυτές, ενώ και ο χρυσός κρατιέται ψηλά παρά την συνεχή αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, οι ευρωπαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας) τείνουν να αντιδρούν πιο αρνητικά από τις αμερικανικές όταν το κλίμα χαλά.

Έτσι και τώρα, οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται αρκετά πιο πτωτικά από τους αντίστοιχους αμερικανικούς. Εδώ βέβαια μάλλον παίζει ρόλο και το γεγονός πως η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν σαφώς πιο θετική για την Ευρώπη απ’ ότι για τις ΗΠΑ. Το κλίμα βαραίνει και όσο μειώνονται οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων αναφοράς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη,, εν μέσω ανακοίνωσης θετικών οικονομικών νέων. Όσο για την συνέχεια, οι αγορές μάλλον θα θελήσουν να δουν αν ο δείκτης S&P 500 θα αποπειραθεί να επανέλθει πάνω από τις 5.090 μονάδες περίπου. Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες συνέχισης της πτωτικής κίνησης των αγορών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

 

Το «καμπανάκι» του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία 

Στο + 2% θα διαμορφωθεί φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα  με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης του για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών μελών του. Σύμφωνα με τις ίδιες  προβλέψεις ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι λίγο μικρότερος το 2025, στο 1,9%. 

Και τα δύο, αυτά ποσοστά αν και είναι μικρότερα από τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, εν τούτοις η σύγκλιση με την Ευρωζώνη θα συνεχιστεί. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει άτι η σύγκλιση με την Ευρώπη σε επίπεδο εισοδημάτων είναι σταθερή.  Η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει, ακόμη, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,7% για φέτος και 2,2% το 2025. Οι προβλέψεις αυτές είναι βελτιωμένες σε σχέση με την, προ τριμήνου, πρόβλεψη του ΔΝΤ για πληθωρισμό 2,8% το 2024 και 2,2% το 2025.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπει ακόμη και σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας, τόσο για την τρέχουσα χρόνια, όσο και για το 2025.  Οι προβλέψεις αυτές είναι λιγότερο ευνοϊκές από τις προηγούμενες που ανέφεραν ανεργία 10,6% για το 2023 9,2% για το 2024 και 8,5% για το 2025.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ εκτιμά μια σημαντική διόρθωση. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, από το 6,9% του ΑΕΠ που έκλεισε το 2023, μετά την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται αποκλιμάκωση στο 6,5% του ΑΕΠ για το 2024 και 5,3% στο τέλος του 2025.

Βέβαια, το ΔΝΤ, δεν παρέλειψε να επισημάνει και τον σοβαρό κίνδυνο που μπορεί να δημιουργήσει για τα κρίσιμα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας η νέα κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η οποία μπορεί να πυροδότησε νέα άνοδο των τιμών στα τρόφιμα, την ενέργεια και το μεταφορικό κόστος, δημιουργώντας εκ νέου υψηλό πληθωρισμό