Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν σημειώσει κέρδη περίπου 15-20% και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 80 μονάδες βάσης. Μετά από έναν Σεπτέμβριο που ίσως πρέπει να ξεχάσουμε, οι αγορές έχουν υποθέσει ένα πιο ανοδικό σενάριο. Θα επιβεβαιωθεί και το 2023;
Μέτα από μια χρονιά, που χαρακτηρίζεται από διογκούμενες γεωπολιτικές εντάσεις, ο πληθωρισμός που επιστρέφει σε αδιανόητα επίπεδα και που οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική, ένα ανοδικό σενάριο μπορεί να βασίζεται σε τέσσερις κύριες υποθέσεις.
Η πτώση του πληθωρισμού και η ανάκαμψη το 2024
Τα σημεία συμφόρησης που προκαλούνται από το άνοιγμα των οικονομιών μετά τη Covid εξαλείφονται και εν τω μεταξύ, οι τιμές των εμπορευμάτων σταθεροποιούνται, αλλά ο παράγοντας μισθών παραμένει. Η τάση είναι ανοδική και τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν πολύ χαμηλά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Ωστόσο, η επιβράδυνση που προκαλείται από την αυστηροποίηση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να περιορίσει την αγορά εργασίας και να περιορίσει τις αυξήσεις των μισθών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των αυξήσεων της κεντρικής τράπεζας , η οποία θα ωφελήσει τις τιμές όλων των άλλων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία τιμωρούνται λιγότερο. Μέσα σε έξι μήνες, οι αγορές είναι πιθανό να επικεντρωθούν στο 2024 γιατί η ύφεση του 2023 αναμένεται να είναι ρηχή.
Ο Jean-Marie Mercadal επικεφαλής επενδυτικών στρατηγικών στην Ofi Holding, επισημαίνει οτι ο λόγος εντοπίζεται στο γεγονός ότι η οικονομική επιβράδυνση δημιουργήθηκε τεχνητά από τη σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών και τη μεταπολεμική άνοδο των τιμών της ενέργειας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ευρώπη δημιουργεί ήδη νέα κανάλια με άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου. Επιπλέον, το 2023 η Κίνα θα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης χάρη και στη χαλάρωση της πολιτικής μηδενικού Covid.
Οι παράγοντες κινδύνου
Δύο πηγές κινδύνου θα μπορούσαν να εμποδίσουν το ανοδικό σενάριο: Το μεγαλύτερο είναι, ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται εάν η ανάκαμψη της Κίνας ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλότερα, με αποτέλεσμα υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών.Ο άλλος κίνδυνος είναι μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν. Οι αγορές ομολόγων θα ανέβαιναν, αλλά οι μετοχές θα πληγούν σκληρά από τις καθοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα κέρδη.
Το πιο πιθανό σενάριο
Δεδομένων των παραγόντων κινδύνου, προς το παρόν η ουδέτερη στάση για τις μετοχές φαίνεται επιβεβλημένη. Όσο για τον πληθωρισμό, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες , επιτρέποντας στη Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Στην Ευρώπη, ακόμη και αν η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει το ίδιο, ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι απίθανο να υποχωρήσει για λίγους μήνες ακόμη. Επομένως, και οι δύο κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να φτάσουν το pivot τους στο τέλος του πρώτου τριμήνου (στο 4,75%/5,00% και 2,75%/3,00% αντίστοιχα) και στη συνέχεια να υιοθετήσουν στάση αναμονής για το υπόλοιπο του έτους.
Τέλος, στο μέτωπο της αγοράς, τα χρηματιστήρια φαίνεται να τιμολογούν με πολύ γρήγορη μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων είναι πιθανό να αυξηθούν λίγο πριν σταθεροποιηθούν στις αρχές του 2023. Οι μετοχές φαίνεται να θέλουν να αποφύγουν τα επόμενα δύο τρίμηνα και να κοιτάξουν προς έναν πιο ξεκάθαρο ορίζοντα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Το έτος της διαφοροποίησης
Το 2023 η εστίαση θα παραμείνει στον πληθωρισμό. «Πιστεύουμε ότι θα έχει πτωτική τάση καθώς η παγκόσμια ζήτηση επιβραδύνεται. Αυτό θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν κατεύθυνση και θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για την επόμενη οικονομική ανάκαμψη. Δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι έχουμε ξεπεράσει τις χειρότερες συνθήκες της αγοράς, αλλά τα περιγράμματα της επόμενης ανάκαμψης είναι ορατά στον ορίζοντα, τονίζει ο Μatteo Manfredi της Gestio Capital Overall.
Η αγορά μετοχών θα έχει περιοριστεί ανοδικά με τον κίνδυνο ύφεσης στον ορίζοντα. Οι αποδόσεις των ομολόγων επίσης μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να μειωθούν μέτρια με τον κίνδυνο ύφεσης. Το δολάριο θα μπορούσε να αποδυναμωθεί έως τα τέλη του 2023 καθώς οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να χαλαρώνουν τις αυξήσεις επιτοκίων και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την αγορά μετοχών.