Ανοδικές τάσεις καταγράφονται και σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Παρά τον νέο γύρο έντασης που φαίνεται να ξεκινά στην Κορεατική Χερσόνησο, τα ιδιαιτέρως καλά στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη PMI στη Γερμανία και την Ευρώπη -διαμορφώθηκε στο 57,8 και 56,7 τον Σεπτέμβριο, που είναι υψηλό 77 και 4 μηνών αντιστοίχως- εξισορροπούν τις όποιες αρνητικές συνέπειες και οδηγούν τους δείκτες σε θετικό έδαφος.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Γερμανίας δίνουν ώθηση στο ευρώ, που ενισχύεται κατά 0,47% έναντι του δολαρίου και πλησιάζει εκ νέου την ισοτιμία των 1,20 δολαρίων.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά κατά 0,03%, ενώ κατά 0,26% και 0,09% ενισχύονται αντιστοίχως ο γερμανικός Dax και ο βρετανικός FTSE 100. Επίσης, ενισχυμένος κατά 0,52% εμφανίζεται ο γαλλικός CAC 40, ενώ άνοδο της τάξης του 0,27% καταγράφεται και στο Μιλάνο.
Νωρίτερα, πτωτικά κινήθηκαν σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια της Ασίας, εξαιτίας τόσο των νέων απειλών του Kim Jong-un για δοκιμή βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό όσο και της απόφασης της S&P να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας, μια απόφαση που το Πεκίνο χαρακτήρισε λανθασμένη.
Έτσι, ο ιαπωνικός Nikkei απώλεσε τα αρχικά κέρδη του και υποχωρεί κατά 0,25%, ενώ και τα κινεζικά χρηματιστήρια στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 0,70% και 0,16% αντιστοίχως. Υποχώρηση κατά 0,87% καταγράφει και ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Νότιας Κορέας. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα χρηματιστήρια της Αυστραλίας και της Σιγκαπούρης.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις έδωσαν ώθηση και στην τιμή του χρυσού η οποία, ενώ χθες είχε βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο του Σεπτεμβρίου, σήμερα κινείται και πάλι κοντά στα 1.300 δολάρια η ουγγιά.