Συνεδρίαση δύο ταχυτήτων η πρώτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τις πρώτες ώρες συναλλαγών να διακρίνονται από ήπια αποκόμιση κερδών, αλλά η συνέχεια να αποτυπώνει την απόσυρση σοβαρών πωλητών υπό το φώς και της νέας αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Fitch την Παρασκευή το βράδυ.
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφοντας κέρδη +0,91% και κατοχυρώνοντας τις 1024,75 μονάδες, πλησιάζει την 8η Δεκεμβρίου του 2014, όπου είχε σημειωθεί το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο, μέσω ενός ικανοποιητικού τζίρου 91 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο μήνα του έτους, είναι σαφές πως λειτούργησε το γνωστό January effect οδηγούμενο κυρίως από τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τις τράπεζες. Και οι διεθνείς αγορές διατηρούν την αισιοδοξία τους παρά το γεγονός ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και τα προβλήματα των πληθωριστικών πιέσεων δεν έχουν ακόμα εκλείψει.
Είναι πιθανόν πάντως να προεξοφλούν ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού και όσο και εάν ο καιρός έχει προχωρήσει, παραμένει σε λογικά επίπεδα και οι τιμές του φυσικού αερίου ειδικά στην Ευρώπη διαπραγματεύονται περί τα 55 ευρώ ανά Mwh, δίνοντας αέρα δημοσιονομικού χώρου στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Την τρέχουσα εβδομάδα ανακοινώνουν μια ακόμα «δόση» αύξησης επιτοκίων οι Κεντρικές Τράπεζες ΕΚΤ- FED και BOE με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης στην Αμερική και 50 μονάδων βάσης στην Ευρώπη.
Η Ελληνική αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένη ζώνη, με τον τεχνικό ταλαντωτή RSI ακόμα και σε εβδομαδιαίο επίπεδο σε ορισμένες περιπτώσεις να κινείται πάνω από τις 80 μονάδες, γεγονός που δεν προκαλεί εντύπωση καθώς επισφραγίζει τα χαρακτηριστικά bull market που έχει αποκτήσει η αγορά.
Στα χαρακτηριστικά πάντως αυτά, δεν πρέπει να λησμονούμε και τις απότομες διορθώσεις, που συχνά αποθερμαίνουν το σύστημα προκαλώντας μικροπανικούς και στοχεύοντας στην επιβεβαίωση ήδη διασπασθεισών αντιστάσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συχνά γίνεται rotation σε διάφορους τίτλους, καθώς οι επενδυτές, αποκομίζοντας κέρδη, προτιμούν τη μετακίνηση σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω παρά τα ενδεχομένως καλά θεμελιώδη τους.
Αυτές οι διορθώσεις, που έχουν χαρακτηριστικά «άσκησης πανικού» σε μια ανοδική αγορά, απλά ανατροφοδοτούν τη συνέχιση της κίνησης.
Ποια είναι όμως η μεγάλη εικόνα; Μια σειρά διαγραμμάτων των τριών μεγάλων δεικτών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, καταδεικνύει ότι ειδικά σε μηνιαίο χρονοπλαίσιο, η αγορά προετοιμάζει μια μεγάλη μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση αποτυπώνοντας και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
ΓΔ – ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Ο δείκτης φαίνεται να λύει ανοδικά ένα μεγάλο τριπλό πυθμένα υπερβαίνοντας τις 973 μονάδες και ατενίζοντας τον στόχο της ζώνης 1380-1457 των υψηλών του 2014. Από τον Νοέμβριο του 2021 ο δείκτης κινείται πάνω από τον κινητό των 50 μηνών, με τον ταλαντωτή RSI14 να βρίσκεται στις 63,55 μονάδες.
Ενδεχόμενη διόρθωση θα βρει στήριξη στη ζώνη 951-973 μονάδων χωρίς να μεταβληθεί η μεσοπρόθεσμη τάση. Πάνω από τις 1457 μονάδες, ένα και εφόσον επιτευχθούν, η αγορά θα είναι μια… άλλη αγορά.
FTSE- ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Oι 2384 μονάδες αποτελούν την γραμμή λαιμού του οκταετούς (από το 2015) πυθμένα και για αυτό το λόγο πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σημείο, είτε στο ενδεχόμενο διόρθωσης, είτε στο ενδεχόμενο επιβεβαιωμένης ανοδικής διάσπασης. Επόμενος στόχος, οι 4455 μονάδες του 2014. Το γεγονός της μεγάλης απόστασης οφείλεται βέβαια στους τραπεζικούς τίτλους που καταγράφουν τεράστιες απώλειες από το Δεκέμβριο του 2014.
ΔΤΡ- ΜΗΝΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Την εβδομάδα της 15ης Δεκεμβρίου του 2014 οι μετοχές των τραπεζών είχαν τις εξής προσαρμοσμένες τιμές:
ΑLPHA BANΚ : 24,5 ευρώ
ΕΘΝΙΚΗ : 227,06 ευρώ
ΕUROBANK: 20,70 ευρώ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ : 32.333 ευρώ.
Επιβεβαιωμένη διάσπαση των 752 μονάδων, θα ανοίξει το δρόμο προς τη μεγάλη αντίσταση των 1150 μονάδων, τριπλή αντίσταση των ετών 2016-2017-2018. Πιο εφικτός σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ο στόχος 924 μονάδων του Νοεμβρίου του 2019.
Ο τραπεζικός δείκτης, θα ακολουθήσει την ανοδική πορεία της «μεγάλης εικόνας», όταν διασπάσει τη σημαντική αντίσταση των 1150 μονάδων, που θα πιστοποιήσει το πάρτι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.