Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μετά από έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με νέο «λιώσιμο» αποτιμήσεων στις τράπεζες, το ελληνικό χρηματιστήριο κάνει προσπάθεια αντίδρασης σήμερα, ακολουθώντας παρόμοια κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών.
Πρόκειται για αντίδραση αυτοσυντήρησης και... επιβίωσης, καθώς το χθεσινό κλείσιμο έφερε νέα χαμηλά 6,5 μηνών για το Γενικό Δείκτη και νέα χαμηλά 52 εβδομάδων για τον τραπεζικό δείκτη, εν μέσω έντονης ανησυχίας σε πολλά επίπεδα.
Χθες, ένας συνδυασμός παραγόντων πρωτίστως εσωτερικής καύσης που όμως ήρθαν να «κουμπώσουν» με τη γενικευμένη διόρθωση διεθνώς γκρέμισε το Χ.Α.. Παράλληλα, ήταν και ένα... δείγμα για το τι μπορεί να γίνει στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αν «γυρίσει» προς τα κάτω το διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα!
Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά «έκαψε» με χαρακτηριστική ευκολία όλο το momentum από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που έφτασε έως το καλοκαίρι να έχει σημαντικά κέρδη το 2017, πλέον με το χθεσινό -4,19% έφτασε να σημειώνει απώλειες άνω του 17% το 11μηνο του έτους!
Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως υπάρχει και… πολιτικό θέμα στην αγορά, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε το momentum από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά εγκλωβίστηκε (ξανά) στην εσωστρέφεια και στις ιδεοληψίες, κηρύσσοντας ανένδοτο κατά των επενδύσεων.
Μέσα σ'' αυτό το σκηνικό ασφαλώς κανένας επενδυτής δεν προτίθεται να πάρε νέα ρίσκα και αυτός είναι ο λόγος που το τελευταίο δίμηνο οι τζίροι στο Χ.Α. έχουν «κάτσει», επιστρέφοντας στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ, που ήταν οι μέσες συναλλαγές του απαξιωμένου 1ου 4μήνου του 2017.
Σήμερα πάντως η αγορά κάνει μια αντίδραση ανασύνταξης, με το Γενικό Δείκτη στις 724 μονάδες με άνοδο 0,95%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ.
Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται ανοδικά, σε μια προσπάθεια να μαζευτεί η χθεσινή ζημιά, καθώς θυμίζουμε ότι χθες σε όλο τον Large Cap μόνο ο ΟΠΑΠ (+0,11%) έκλεισε με θετικό πρόσημο.
Οι τράπεζες αντιδρούν έως 4%, ενώ θετική είναι η εικόνα στα περισσότερα blue chips. Ξεχωρίζει η μετοχή της ΔΕΗ με άνοδο άνω του 4% επαναπροσεγγίζοντας τα 2 ευρώ. Άριστη εικόνα με νέα υψηλά 10ετίας για τον τίτλο της Σαράντης που ενισχύεται σε ποσοστό 3,32% μετά την ανακοίνωση της εισαγωγής της μετοχής στο δείκτη MSCI Global Small Cap.
Κέρδη άνω του 2% έχουν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Folli Follie (υπάρχει αντίδραση ανακούφισης καθ'' ότι δε διαγράφηκε από το δείκτη MSCI όπως υπήρχε φημολογία), ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΕΧΑΕ και Lamda Development.
Πτωτικά στον Large Cap κινούνται οι Coca Cola HBC (συνεχίζει να επηρεάζεται από την έκθεση της JP Morgan), ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ενώ η Motor Oil υποχωρεί κατά 1,76%, καθώς δεν εισήχθη στο δείκτη MSCI όπως υπήρχε η φημολογία.
Στον Mid Cap προσπάθεια αντίδρασης κάνουν τίτλοι όπως Νηρέας (μετά το χθεσινό άδειασμα σε ποσοστό άνω του 9%), Cenergy Holdings, Intracom, MIG, ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Υγεία.
Στην ευρύτερη αγορά, η Ικτίνος συνεχίζει την κούρσα της σε πολυετή υψηλά έχοντας φτάσε στα 2,35 ευρώ με νέα άνοδο 4,91%, ενώ κινητικότητα με κέρδη παρουσιάζουν τίτλοι όπως Σελόντα (-13,33% χθες και -4,07% προχθές), Reds κ.λπ. Στον αντίποδα, νέες πιέσεις σε ποσοστό 22,22% δέχεται το δικαίωμα στην ΑΜΚ της Κέκροψ, ενώ πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Audiovisual, Space Hellas, ΑΝΕΚ, Τεχνική Ολυμπιακή, ΙΑΣΩ, Παπουτσάνης και Πλαίσιο.
Στο σύνολο της αγοράς 46 μετοχές ενισχύονται έναντι 29 που καταγράφουν απώλειες.