Οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους στο πότε οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, βάζοντας τέλος στον πιο επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών.
Ευρωζώνη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα την Πέμπτη σε ιστορικό υψηλό αλλά έκανε ένα πρώτο, μικρό βήμα που σηματοδοτεί επικείμενη μείωση, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται πιο γρήγορα απ' ό,τι προέβλεπε μερικούς μήνες πριν.
Οι αγορές το πρόσεξαν, τιμολογώντας 100 μονάδες βάσης επιτοκιακών μειώσεων φέτος από 90 μβ πριν. Ο Ιούνιος είναι ο πιθανότερος μήνας έναρξης των μειώσεων.
ΗΠΑ
Οι αγορές έχουν περιορίσει τα πονταρίσματα για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed καθώς η αμερικανική οικονομία δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα. Την Τετάρτη ο επικεφαλής της Fed δήλωσε στην επιτροπή οικονομικών επιθέσεων στη βουλή των αντιπροσώπων οτι εξακολουθεί να βλέπει μειώσεις επιτοκίων, ωστόσο, θεωρεί ότι η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι εξασφαλισμένη.
Οι αγορές τιμολογούν μειώσεις γύρω στις 90 μονάδες βάσης φέτος από 150 μβ στο ξεκίνημα του 2024, με την πρώτη κίνηση να αναμένεται τον Ιούνιο. Η Fed διατήρησε τα παρεμβατικά επιτόκια στο 5,25%-5,50% τον Ιανουάριο και η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής θα λάβει χώρα αργότερα τον Μάρτιο.
Ελβετία
Η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελβετία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών έχει πυροδοτήσει προσδοκίες ότι η κεντρική της τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου.
Βρετανία
Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι μια από τις κεντρικές τράπεζες που αξίζει προσοχής. Αναμένεται ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια αργότερα από τη Fed και την ΕΚΤ. Όμως, οι προοπτικές αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσουν σε νωρίτερη κίνηση ή σε μεγαλύτερες μειώσεις του κόστους χρήματος.
Τα βρετανικά παρεμβατικά επιτόκια βρίσκονται κοντά σε υψηλό 16ετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας έχει χαλαρώσει τη στάση της σχετικά με το πότε μπορεί να αποφασίσει τη μείωση. Οι αγορές προβλέπουν μία πρώτη μείωση τον Αύγουστο, ενώ στις αρχές της χρονιάς έβλεπαν την πρώτη κίνηση τον Ιούνιο.
Καναδάς
Η κεντρική τράπεζα του Καναδά διατήρησε το επιτόκιο overnight σταθερό στο 5% την Τετάρτη, λέγοντας ότι θα ήταν πρόωρη μία μείωση επιτοκίων λόγω του υποκείμενου πληθωρισμού.
Δεν ήταν έκπληξη ότι το δολάριο Καναδά ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά την απόφαση. Οι αγορές βλέπουν τον Ιούνιο ως τον πιθανότερο μήνα για μία πρώτη μείωση.
Ιαπωνία
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποτελεί εξαίρεση καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2007, κίνηση που θα βάλει τέλος σε μία οκταετία αρνητικών επιτοκίων.
Οι προσδοκίες στις αγορές είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και στη συνεδρίαση στις 19 Μαρτίου και όπως είναι φυσικό η ισοτιμία του γιέν ενισχύεται.
Το 80% των ερωτηθέντων αναλυτών σε πρόσφατη δημοσκόπηση θεωρεί πιθανότερο ότι η κίνηση θα έρθει τον Απρίλιο.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς που είναι σε εξέλιξη θα παίξουν ρόλο στο αν ο πληθωρισμός διατηρηθεί κοντά στον στόχο του 2% μετά από χρόνια αποπληθωρισμού.