Απροσδόκητη ήταν η ζήτηση για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου με τις προσφορές να ανέρχονται στα 18 δισ. ευρώ Το ελληνικό δημόσιο άντλησε περί τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,23%.
Αρχικά το επιτόκιο κινούνταν στην περιοχή του 1,32% ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση το περιόρισε στο 1,23%. Όπως σχολιάζουν οι Financial Times, το επιτόκιο στο οποίο έκλεισε η έκδοση σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει πρακτικά μηδενικό premium έναντι των ομολόγων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.
Οι έξι διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale είχαν αναλάβειτις διαδικασίες του re-opening του 10ετούς τίτλου, ο οποίος είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούνιο με απόδοση 1,568% και κουπόνι 1,5%.
Πλέον τα ταμειακά διαθέσιμα φθάνουν στο ποσό των 34,7 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες θα χρειαστούν άλλα 3- 4 δισ. ευρώ περίπου έως το τέλος του έτους και τα οποία θα καλυφθούν από εκδόσεις κρατικών τίτλων καθώς και από τους πόρους της Ε.Ε.
Χρ. Σταϊκούρας: Άλλη μια επιτυχία στον στίβο των αγορών
Την ικανοποίηση του για την σημερινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου εξέφρασε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας γιαα 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία.
«Η χώρα δανείστηκε, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.» δήλωσε.