Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα που δημιουργεί προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης και η μερική αποδυνάμωση του δολαρίου είναι δύο εκ των βασικών λόγων που έχουν αυξήσει όχι μόνο τις τιμές του χαλκού, του παλλαδίου και της πλατίνας αλλά και τις τιμές του χρυσού και του ασημιού.
Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα η τιμή των συμβολαίων του χρυσού είναι πλέον πάνω από τον μέσο κινητό των 200 ημερών, επίπεδο που έχουν αφήσει εδώ και εβδομάδες πίσω τους και τα συμβόλαια στο ασήμι.
Το θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών στην αγορά των εμπορευμάτων συνδέεται άρρηκτα από τις εξελίξεις στην Κίνα, η οποία ανακοίνωσε τη «χαλάρωση» της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην Covid-19, καταργώντας την υποχρεωτική καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες.
Επιπρόσθετα για τον χρυσό, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πληθωριστικές πιέσεις συμβάλλουν εδώ και εβδομάδες σταθερά στην ενδυνάμωση του.
Όμως πέραν της ζήτησης από την Κίνα ή το αντιστάθμισμα της αγοραστικής δύναμης, έχετε σκεφθεί πόσο βασιζόμαστε στον χρυσό και στο ασήμι σε καθημερινή βάση; Ακόμα και τώρα, καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο στην οθόνη του υπολογιστή σας, ο χρυσός και το ασήμι είναι πολύ περισσότερο από ό,τι φαντάζεστε μέρος της καθημερινότητας μας.
Ο χρυσός και το ασήμι βρίσκονται συχνά εκεί που δεν τα περιμένεις
Οι ράβδοι χρυσού και τα νομίσματα είναι η δημοφιλής εικόνα των πολύτιμων μετάλλων, όμως οι πρακτικές τους χρήσεις είναι πάρα πολλές.
Ο χρυσός και το ασήμι είναι πολύ καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού και της θερμότητας, μπορούν να αναμειχθούν με μια πληθώρα άλλων μετάλλων για την παραγωγή νέων υλικών, είναι εξαιρετικά εύπλαστα και όλκιμα, τουτέστιν διαμορφώνονται εύκολα και μπορούν να τεντωθούν σε πολύ λεπτά σύρματα.
Επιπλέον ο χρυσός είναι ανθεκτικός στη διάβρωση και την αμαύρωση. Επιπλέον, ο χρυσός και το ασήμι δεν θρυμματίζονται, δεν ξεφλουδίζονται δεν διαβρώνονται και μπορούν πολύ εύκολα να ανακυκλωθούν.
Αυτές οι ιδιότητες τους προσδίδουν ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων.
Στο σπίτι μας καταρχάς, ο χρυσός και το ασήμι χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Η τηλεόραση και ο υπολογιστής μας ακόμα και το PlayStation έχουν κυκλώματα από χαλκό και χρυσό.
Τα πολύ καλά στερεοφωνικά συστήματα χρησιμοποιούν επίσης επιχρυσωμένα καλώδια διασύνδεσης μιας και ο χρυσός παρέχει καλύτερη «επαφή» και άρα καλύτερο ήχο.
Ακόμα και στον καρπό μας οι περισσότεροι αυτή τη στιγμή έχουμε ασήμι και δεν εννοούμε τα κοσμήματα αλλά τις μπαταρίες των ψηφιακών μας ρολογιών. Παρόμοιες μπαταρίες τροφοδοτούν μια πραγματικά πολύ μεγάλη γκάμα συσκευών.
Πολλοί από εμάς μπορεί να φοράμε μικρές ποσότητες ασημιού αυτή τη στιγμή καθώς αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο, το ασήμι χρησιμοποιείται στην παραγωγή ορισμένων τεχνητών υφασμάτων.
Το ασήμι χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένα φίλτρα νερού και στις κρέμες εγκαυμάτων,ενώ τα φύλλα χρυσού χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων ελκών.
Τα χειρουργικά λέιζερ χρησιμοποιούν επίσης χρυσό και ασήμι, ενώ οι φωτοχρωματικοί φακοί – αυτοί είναι που σκουραίνουν όταν ο ήλιος γίνεται πιο φωτεινός – περιέχουν χρυσό.
Ποιος θα το φανταζόταν άραγε ότι στην κορυφή του Auckland SkyTower υπάρχει μια επιχρυσωμένη μπάλα; Ο σκοπός της είναι αν ο πύργος χτυπηθεί από κεραυνό, η ηλεκτρική ενέργεια να χτυπήσει την μπάλα και να μεταφερθεί με ασφάλεια στο έδαφος.
Οι χρήσεις χρυσού
Ο χρυσός είναι εξαιρετικά εύπλαστος και όλκιμος, γι’αυτό και εκτός από τα νομίσματα, τα κοσμήματα και τη διακόσμηση, ο χρυσός έχει πολλές χρήσεις, όπως:
Χρυσο-ανακλαστικό γυαλί: Ο χρυσός αντανακλά τη θερμότητα και είναι τόσο εύπλαστος που χρησιμοποιείται για την επίστρωση γυαλιού ως μια λεπτή μεμβράνη, η οποία αφήνει το φως να περνάει, αλλά όχι τη θερμότητα
Η χρήση ανακλαστικού γυαλιού έχει μειώσει το κόστος ψύξης και θέρμανσης έως και 40 % σε ορισμένα κτίρια.
Ηλεκτρονικά κυκλώματα: Ο χρυσός είναι πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και δεν διαβρώνεται ούτε αμαυρώνεται σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου χρησιμοποιείται ευρέως σε κυκλώματα από τηλεοράσεις έως υπολογιστές, τηλέφωνα κ.α.
Δορυφόροι και Επικοινωνίες – Ο χρυσός χρησιμοποιείται στους δορυφόρους ως μέρος των ηλεκτρονικών τους κυκλωμάτων και ως ασπίδα θερμότητας.
Αεροδιαστημική: Επειδή το μέταλλο αντανακλά τη θερμότητα, ο χρυσός χρησιμοποιείται για την προστασία αστροναυτών, δορυφόρων και κρίσιμων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων από τις ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν οι επικίνδυνες ακτίνες Χ και ηκοσμική ακτινοβολία.
Ειδικά οι δύο τελευταίοι τομείς, καθώς αναμένεται να έχουν μια κάθετη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, πρέπει να αναβαθμιστούν σε δύο από τους κύριους παράγοντες της υποστήριξης της τιμής του χρυσού.
Ιατρική: Ο ραδιενεργός χρυσός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου και τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Το φύλλο χρυσού χρησιμοποιείται για τη θεραπεία χρόνιων ελκών και χρησιμοποιείται στη χειρουργική επέμβαση για την επικάλυψη κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων, νεύρων, οστών και μεμβρανών.
Οδοντιατρική: Κάθε χρόνο, μόνο οι οδοντίατροι των ΗΠΑ χρησιμοποιούν περίπου 30 τόνους χρυσού για στεφάνες, γέφυρες, ένθετα χρυσού και οδοντοστοιχίες λόγω της υψηλής αντοχής τους στη διάβρωση και την αμαύρωση.
Οι χρήσεις του αργύρου
Το ασήμι έχει την υψηλότερη ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα από οποιοδήποτε μέταλλο. Είναι επίσης εύπλαστο με το χρυσό, όλκιμο -μπορεί να μετατραπεί σε πολύ λεπτό σύρμα- και έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Κάθε χρόνο δημοσιεύονται πάνω από 7.000 νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και business plan που περιγράφουν ένα προϊόν ή μια διαδικασία στην οποία το ασήμι είναι ζωτικό μέρος.
Οι νέες τεχνολογίες αποκαλύπτουν συνεχώς πρόσθετες εφαρμογές, από τους ηλιακούς συλλέκτες έως τα διαστημόπλοια.
Η φωτογραφική βιομηχανία χρησιμοποιεί ένα μεγάλο ποσοστό του αργύρου που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Τα αλογονίδια του αργύρου, σε συνδυασμό με βαφές, παράγουν έγχρωμες φωτογραφικές εικόνες. Η ακτινογραφία και η ασπρόμαυρη φωτογραφία βασίζονται επίσης στο ασήμι.
Τα ρολόγια, οι κάμερες και οι αριθμομηχανές χρησιμοποιούν ασήμι στις μπαταρίες τους για να παρέχουν υψηλότερη τάση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι μπαταρίες οξειδίου του αργύρου-ψευδαργύρου, οι οποίες έχουν διπλάσια ηλεκτρική χωρητικότητα από τις μπαταρίες μόλυβδου ίδιου μεγέθους, χρησιμοποιούνται εκτενώς σε αεροσκάφη και υποβρύχια, όπου το βάρος είναι κρίσιμο.
Το ασήμι συγκεντρώνει τις ακτίνες του ήλιου στους ηλιακούς συλλέκτες. Βρίσκεται στο πίσω μέρος των καθρεπτών και προστατεύει το χρυσό φιλμ που αντανακλά τη θερμότητα.
Κάτω από τα πλήκτρα σχεδόν κάθε προσωπικού υπολογιστή υπάρχει ένας πίνακας διακοπτών με ασημένιες επαφές για την εκτέλεση των αμέτρητων εκατομμυρίων οδηγιών.
Τα φίλτρα νερού που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της πισίνας και το πόσιμο νερό χρησιμοποιούν ασήμι για να αποτρέψουν τη συσσώρευση βακτηρίων και φυκιών.
Οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν επικάλυψη από κράμα ασημιού όπως και το κάτω μέρος πολλών μαγειρικών σκευών μικροκυμάτων.
Οι κρύσταλλοι ιωδίου αργύρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παραχθούν σταγόνες βροχής ή νιφάδες χιονιού.
Όπως και ο χρυσός, έτσι και το ασήμι χρησιμοποιείται στη θεραπεία της αρθρίτιδας.
Τα εγκαύματα επίσης απολυμαίνονται με κρέμες αργύρου και τα οστά επισκευάζονται με υλικά που περιέχουν αντιβακτηριακά άλατα αργύρου.
Ο άργυρος συνδυάζεται με τον ισχυρό χημειοθεραπευτικό παράγοντα σουλφαδιαζίνη για να παράγει ένα φάρμακο 50 φορές πιο ισχυρό από τη σουλφαδιαζίνη μόνη της.
Ο νιτρικός άργυρος μπορεί να χορηγηθεί στα μάτια των νεογέννητων βρεφών για την εξάλειψη της επίπτωσης της Γονοκοκκικής Οφθαλμίας, μιας ασθένειας που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.