Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη Dow Jones και S&P 500, μετά τα διαδοχικά ρεκόρ των προηγούμενων ημερών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αυριανές ανακοινώσεις της Fed για την οικονομία.
O βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε από τα ιστορικά υψηλά του και, μετά από επτά διαδοχικές συνεδριάσεις με κέρδη, κατέγραψε απώλειες 0,39% ή 127 μονάδες κλείνοντας στις 32.825. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 0,16% στις 3.962 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε πιάσει νέο ιστορικό υψηλό, και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,09% στις 13.471 μονάδες.
Οι δείκτες της Wall έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο όταν η απόδοση του αμερικανικού 10ετoύς έφτασε έως και το 1,63% στις απογευματινές συναλλαγές, έχοντας ωθήσει σε μετατόπιση των τοποθετήσεων από τις μετοχές ανάπτυξης, καθώς οι αποδόσεις των ευνοημένων της πανδημίας τίθενται υπό αμφισβήτηση σε σχέση με άλλα assets.
Ως προς τις επιμέρους μετοχές, άνοδο σημείωσαν οι Amgen (+1,8%) και Intel (+1,5%), ενώ υποστήριξη στην αγορά έδωσαν και οι μετοχές των Apple και Google Alphabet με αύξηση 1,3% και 1,4% αντιστοίχως και η Amazon με άνοδο 0,3%. Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι Boeing (-3,9%) και American Express (-2,5%).
Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, με ομιλία του τους επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ.
«Οι αγορές θα συντονιστούν με την κάθε λέξη του Πάουελ», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ρικ Ρίντερ, αναλυτής της BlackRock, προσθέτοντας με νόημα «αν δεν πει τίποτα αυτό θα δώσει κίνηση στην αγορά, αν πει πολλά θα δώσει κίνηση στην αγορά».
Από την πλευρά τους, αναλυτές της LPL Financial σημειώνουν ότι «η διανομή των εμβολίων μάς φέρνει πιο κοντά σε πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και είναι πιθανότατα ο πιο σημαντικός παράγοντας στην αξιολόγηση των προοπτικών ανάπτυξης για το 2021», προσθέτοντας ότι σε αυτή τη βάση «αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα σταματήσουν σταδιακά να αποτελούν απειλή για τις αγορές».
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Φεβρουάριο κατά 3%, πολύ παραπάνω από τη μείωση 0,1% που εκτιμούσαν οικονομολόγοι, ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχεί τους επενδυτές καθώς αναμένεται ανάκαμψη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με το νέο γύρος επιταγών ύψους 1.400 δολαρίων προς τα αμερικανικά νοικοκυριά στο πλαίσιο του πακέτου Μπάιντεν.