Η ιστορία με τη #WallStreetBets, φαίνεται ότι ίσως θα οδηγήσει σε αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του NYSE. Οι κινήσεις των θεσμικών επενδυτών που περιέργως προαναγγέλλονται με πανηγυρικό τρόπο, γεννούν ερωτήματα, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει κάτι δεν το προαναγγέλλει, ώστε να αποφύγει να οδηγήσει τις τιμές ψηλά. Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) θα ασχοληθεί με τις αντιφατικές δηλώσεις του Έλον Μασκ που οδηγούν σε ραγδαίες αυξομειώσεις των κρυπτονομισμάτων. Η υποχώρηση της τιμής της Tesla, καταδεικνύει τον προβληματισμό που υπάρχει για τη μετατροπή των ταμειακών διαθεσίμων σε bitcoins, αλλά και την ανησυχία για τις μειώσεις στην παραγωγή οχημάτων, σε ορισμένα εργοστάσια της εταιρείας.
Τα ανωτέρω γεγονότα θορύβησαν σε μικρό βαθμό τους επενδυτές, των οποίων η διάθεση δείχνει ουδέτερη και ισορροπημένη ανάμεσα στον φόβο και στην απληστία. Πριν από μια εβδομάδα ο Fear & Greed Index ήταν στο 59 (απληστία), πριν από ένα μήνα ήταν στο 36 (φόβος), ενώ πριν από 12 μήνες ο δείκτης ήταν στο χώρο του υπερβολικού φόβου καταγράφοντας τιμή 13.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά μέσα στο 2021, που ο Fear & Greed Index, διασπά καθοδικά το επίπεδο των 50 μονάδων, γεγονός που πιστοποιεί την είσοδο των αγορών σε μια περίοδο της υψηλής μεταβλητότητας.
Το θέμα της αύξησης των αποδόσεων στα ομόλογα, είναι το πιο σοβαρό. Τι δείχνει το sell-off που έγινε στους κρατικούς τίτλους σταθερού εισοδήματος σε όλον τον κόσμο, που έφερε τις αποδόσεις σε επίπεδα που είχαμε να δούμε εδώ και πολύ καιρό;
Δείχνει ότι υπάρχουν προσδοκίες για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, για βελτίωση της ανάπτυξης και για μια «υγιή» άνοδο του πληθωρισμού. Αυτό είναι θετικό. Ταυτόχρονα δείχνει ότι αύξηση των αποδόσεων θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού των κρατών και των επιχειρήσεων. Και αυτό είναι αρνητικό, ιδιαίτερα για τις οικονομίες που μπήκαν τραυματισμένες μέσα στη κρίση από την πανδημία.
Ο πρόεδρος της FED, Jerome Powell αρνήθηκε την ύπαρξη σεναρίου αύξησης του πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων. Όμως οι αγορές ίσως και να έχουν διαφορετική άποψη από τη δική του. Η Fed θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός ένα πλησιάσει τον στόχο για ρυθμό κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. O Jerome Powell υποστήριξε η αμερικανική οικονομία παραμένει ακόμη μακριά από τους στόχους για την απασχόληση και τον πληθωρισμό και αναμένεται να χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί η αναγκαία σημαντική πρόοδος.
Πίσω από τη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων κρύβεται η πεποίθηση ότι το νέο πακέτο ανάκαμψης ύψους $1,9 τρισ., που αντιστοιχεί στο 9% του ΑΕΠ θα δώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα οδηγήσει σε πληθωρισμό.
Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, έφτασε και στην εγχώρια δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να επιστρέφει πάνω από το 1%.
Το πορεία του spread της απόδοσης των 10ετών και 2ετών ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου, είναι ενδεικτική των προσδοκιών της αγοράς ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, στην ακροαματική διαδικασία του Καπιτωλίου.
H συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέσα στο Φεβρουάριο που ήταν μεστός από γεγονότα και διακυμάνσεις, ήταν ικανοποιητικότατη. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +5,73%, πάνω από όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες και ειδικότερα πάνω από τον Ιταλικό που ανέβηκε κατά +4,23% κυρίως λόγω της θετικής αντίδρασης των επενδυτών, στο γεγονός της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Μάριο Ντράγκι.
Αλλά και την τελευταία εβδομάδα του μήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών, έκλεισε με θετικό πρόσημο στο +1,40%, με τον Dax στο -1,48%, το Λονδίνο στο -1,65%, τον S&P -1,95% και τον Nasdaq στο -4,94%.
Ο κρίσιμος Μάρτιος για το ΧΑ
Στις παρυφές του επιπέδου των 800 μονάδων πλέον ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα με εξαίρεση την τελευταία συνεδρίαση λόγω του MSCI, που ανέβασε το ύψος των συναλλαγών στα 85,6 εκατ. ευρώ.
Στις πτωτικές συνεδριάσεις του μήνα οι πωλητές δεν ασκούσαν πιέσεις και οι μεγάλοι παίκτες απορροφούσαν την προσφορά με ευκολία. Οι καλές εταιρείες του χρηματιστηρίου στις οποίες αναφερόμαστε τακτικότατα εξακολουθούν να βρίσκονται στα υψηλά τους, αδυνατώντας όμως να μαγνητίσουν τον Γενικό Δείκτη, λόγω του ειδικού βάρους των τραπεζών.
Αν δεν ληφθεί υπόψη το τραπεζικό βαρίδι, το σύνολο των ισχυρών μετοχών του Χρηματιστηρίου παρουσιάζει αξιοζήλευτη συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα οι ενεργειακές και οι βιομηχανικές μετοχές.
Όσοι κρατούν ακόμα στάση αναμονής, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Μάρτιος θα αποτελέσει ένα μεγάλο crash test για το Χρηματιστήριο. Ένα test που θα τσεκάρει το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον των επενδυτών και όχι των traders.
Και αυτό διότι εντός του μηνός πέραν της έκδοσης ομολόγων από μεγάλες εισηγμένες και τράπεζες, αναμένονται σημαντικές αντλήσεις κεφαλαίων, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα ανταποκριθεί το ευρύ επενδυτικό κοινό στην ΑΜΚ της Aegean που πραγματοποιείται στα πλαίσια της διάσωσης της εταιρείας, στην ΑΜΚ της Ελλάκτωρ στην οποία τα αντίπαλα μετοχικά στρατόπεδα θα παρατάξουν στις δυνάμεις τους και στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς κατά τη διάρκεια της οποίας πιθανολογείται μείωση της μετοχικής συμμετοχής του ΤΧΣ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.